Kinas eksplosive vekst slår luften ut av forståsegpåere over hele verden. Niall Ferguson, professor i økonomi ved Harvard, er overbevist om at USA når som helst vil bli forbikjørt av den asiatiske kjempen.

- Kinas industrielle revolusjon er den største og raskeste verden har sett, sa Ferguson da han snakket på den svenske Skagenkonferansen på fredag.

Maktforskyvning
Situasjonen nå er at USA sliter med etterdønningene av finanskrisen, høy arbeidsledighet, enorm statsgjeld og en handelsbalanse som bikker grovt i fordel av Kina.

Kina og andre av disse hurtigående vekstlokomotivene ble i langt mindre grad preget av krisen som satte både USA og mange europeiske land tilbake i veksttakt.

- Kina og andre raskt voksende økonomier reddet verdensøkonomien, og det førte til en maktforskyvning. Uten økonomisk overlegenhet ingen politisk eller militær overlegenhet, sa Ferguson, skriver DI.se .

Siste skanse
Ferguson mener at USA og andre vestlige land nå bare har ett eneste ess i ermet. Demokratiet er disse landenes siste konkurransefordel, mener Harvardprofessoren.

- Ytringsfrihet har en tendens til å lede til bedre forskning og bedre bedrifter, mener Ferguson ifølge DI.se .

Her kan du lese hva Ferguson sa torsdag på den norske Skagenkonferansen: - Hva blir det neste som skjer?

Les mer fra den norske Skagenkonferansen: - Lett å være aksjeplukker nå

- Investorer er sin egen verste fiende

Tror på euro-stup

Slik blir norsk økonomi i 2011

Leder DN: Utsettelse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.