Natt til onsdag skrev Den kinesiske sentralbanken igjen ned valutaen. Dette førte til at kronen onsdag morgen ble svekket mot de fleste valutaer.

- Mer usikkerhet rundt veksten i Kina, og at landets myndigheter nå går inn for å svekke sin egen valuta, slår negativt ut på råvarevalutaene, sier valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til DN.

- Og usikkerheten rundt det som skjer i råvaremarkedet, har en stor smitteeffekt på kronen, sier han.

Samme formiddag har kronen imidlertid slått noe tilbake. Mot euroen har kronen blitt rundt ti øre sterkere på bare noen timer. I skrivende stund koster én euro 9,08 kroner.

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider

Kronen er likevel på historisk lave nivåer, og har aldri hatt en mer ustabil sommer. Ifølge Nordea Markets nye finansielle prognoser, som ble oppdatert onsdag, skal den bli sterkere utover høsten.

Om tre måneder koster én euro 8,70 kroner, ifølge prognosene.

Se oversikt over de ferske valutaanslagene lenger ned i artikkelen.

- Oppdateringen er knyttet til at vi har en prognose som innebærer at oljeprisen skal komme noe opp utover høsten og neste år. Kronen har også en tendens til å vende noe tilbake etter å ha ligget avvikende lenge, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.

Nye oljeprisanslag

Selv om Nordea Markets anslår at både oljeprisen og kronekursen skal opp fra dagens nivåer, er de nye anslagene nedjustert fra tidligere prognoser.

- Vi venter kortsiktig motvind, men håper på bedre og mer reflekterte omgivelser mot slutten av året, understreker analytikerne i rapporten.

Sjeføkonom Juel peker imidlertid på at vedvarende lave oljeprisene øker sjansen for at kronesvekkelsen vil vare.

Nordea Markets venter en sterkere dollar, som følge av at de tror den amerikanske sentralbanken (Fed) vil heve renten i september. Meglerhuset tror riktignok ikke på en sterkere dollar mot kronen, fordi analytikerne tror kronen generelt skal bli sterkere.

Om tre måneder tror Nordea Markets at én dollar koster 8,05 kroner, mens én dollar i skrivende stund koster 8,13 kroner.

Nordea Markets valutaprognoser:

Venter ikke sterkere krone

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror på sin side at kronen ikke skal styrkes mot euro fremover, og legger til grunn at kronen vil holde seg på rundt ni mot euroen utover høsten.

I tillegg til usikkerhet rundt råvaremarkedet, viser Knudsen til en svak utvikling i den økonomiske veksten i Norge.

- Risikoen for å investere i norske kroner har økt. Dermed skal vi se store skift i det negative bildet vi har nå, før man kan se for seg at kronekursen skal styrkes markert, sier Knudsen.

Handelsbanken Capital Markets har også en forventning om at dollaren skal helt opp på ni-tallet mot kronen.

I fjerde kvartal i år anslår Handelsbanken Capital Markets at dollaren koster 8,57 norske kroner. I første kvartal 2016 anslår meglerhuset at du må ut med 9,00 norske kroner for en dollar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Kan ha veldig stor verdi for andre

- Kan være starten på flere fall i kinesisk valuta

Tungvektere tynger børsen

Se DNTV: Trener for Mars

Trener for Mars
På en isbre i Østerrike har forskere nå testet hvordan det er å jobbe på mars. 20 minutters forsinkelse på radio gjør at testen blir så realistisk som mulig..
00:54
Publisert: