- Pundet falt gjennom hele uken, og handler på det laveste nivået mot dollar på over 30 år, skriver analysesjef Gaute Langeland i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport mandag.

Det britiske pundet fortsatte å svekke seg i forrige uke. Mandag morgen handles pundet til det svakeste nivået mot kronen siden desember 2014, ifølge Norges Banks registrering av daglige valutakurser.

Et pund koster i skrivende stund 11,06 kroner. På drøyt en uke har pundet blitt en krone og rundt 15 øre billigere for nordmenn.

Følg valutakursene med DN Investor

Etter at det ble kjent at flertallet av britene stemte for at Storbritannia skulle forlate EU, hadde pundet sin største bevegelse mot dollaren noensinne. Siden det har pundet fortsatt å svekke seg.

- Politisk kaos

Det er fortsatt stor usikkerhet om veien videre for Storbritannia. EU vil ikke starte samtaler om «brexit» før Storbritannia aktiverer artikkel 50 i EU-traktaten. I artikkel 50 heter det at et hvert medlemsland kan gi EUs råd av stats- og regjeringssjefer beskjed om at landet vil melde seg ut.

Statsminister David Cameron har meldt sin avgang til høsten, og det er fortsatt uvisst hvem som vil ta over for ham.

- Fokuset i Storbritannia vil fortsatt være på det politiske kaoset og kappløpet om en ny leder for det konservative partiet og en ny statsminister, understreker Langeland i Nordea Markets.

Venter rentekutt

- På kort sikt forventer vi at den politiske usikkerheten vil tynge den britiske økonomien og rentepolitikken, heter det i en oppdatering fra Danske Bank Markets.

Flere økonomer venter nå at den britiske sentralbanken Bank of England (BoE) vil kutte renten.

Danske Bank Markets venter at BoE vil kutte renten fra nåværende 0,50 prosent til 0,00 prosent. Meglerhuset venter dessuten ytterligere lettelser utover rentekutt.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets ser for seg at pundet vil være under press fremover.

- Her blir usikkerheten veldig stor, med tanke på hva Bank of England vil foreta seg fremover med styringsrenten, sa han til DN i forrige uke.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dn+  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik avslørte hun makteliten
Simona Levi er teaterinstrukstør og tangodanser. Sammen med X-Net, en gruppe aktivister som hun var med på å starte, har hun klart å avsløre korrupte ledere innen økonomi og politikk. Slik kan du også gjøre det samme.
04:03
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.