Etter at Norges Bank besluttet å kutte styringsrenten torsdag raste kronen i verdi.

Mot euro har den norske kronen holdt seg over ni siden beslutningen om å kutte styringsrenten til 1,25 kom frem. I skrivende stund må du ut med 9,16 kroner for en euro.

Se en fullstendig oversikt over valutakursene her.

Vil svekkes ytterligere

Sjefanalytiker Erica Blomgren i SEB tror dessuten at kronen kan bli enda svakere i tiden fremover.

- På kort sikt tror jeg kronen kan svekke seg ytterligere. Det er fortsatt nedgang i oljeprisen. Samtidig er det en betydelig risiko for at Norges Bank vil kutte renten mer i mars, sier hun.

Blomgren peker på at kronekursen handler etter oljeprisen og at det derfor er lite som taler for at kronen skal styrke seg igjen i løpet av kort tid.

Likevel tror hun ikke at kronen skal svekkes så mye at du må ut med ti norske kroner for en euro.

- Hvis euroen skal bli ti kroner må vi se et betydelig fall i oljeprisen fra dagens nivåer og det tror vi ikke vil skje, sier Blomgren.

Store bevegelser

Sjefanalytikeren påpeker at markedet nå er unormalt usikkert.

- Det er veldig tynn likviditet i kronen. Det som normalt vil gi en liten bevegelse, blir nå overdrevet stor. Det forklarer hvorfor vi bare på to uker har sett den markante bevegelsen i den norske kronen, sier hun.

Kronen har falt hele syv prosent mot euroen siden slutten av november.

Ifølge Blomgren må vi se en stabilisert oljepris før vi kan se en styrket kronekurs.

- I utgangspunktet er kronen historisk umotivert svak. Det krever at vi ser en stabilisering i oljeprisen for at investorene skal gå inn å kjøpe norske kroner. Og der er vi ikke nå, understreker hun.

Imidlertid tror hun at oljeprisen vil svekkes ytterligere utover nyåret, som igjen er en risk for at kronen vil bli enda svakere.

Nødvendig

Når oljeprisen stabiliserer seg, og det også blir mer tydelig hvilke konsekvenser oljeprisfallet vil ha for norsk økonomi, mener Blomgren at kronen gradvis begynner å styrke seg.

Likevel er det drivere som vil begrense hvor raskt dette kan skje.

- Norge behøver en historisk svak valutakurs for å stimulere eksporten, og det vil på lang sikt begrense hvor raskt den norske kronen kan hente seg inn, sier Blomgren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les om rentekuttet:

Kutter renten

- To rentekutt vil være dobbel dose gal medisin

- Så mye dårlig nytt i norsk økonomi at Norges Bank må bruke harde virkemidler

Rentekutt neppe svaret

Les også:

Årets børsoppgang borte

Siv og Erna dropper Piketty

Venter boligprishopp etter rentekutt