Både Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Finans Norge stiller seg bak Arbeidstidsutvalgets foreslåtte endringer i den norske arbeidsmiljøloven (se faktaboks)

Det kommer frem fra de to organisasjonenes høringssvar til utvalgets rapport fredag.

«Sjanseløse»

- De tradisjonelle forretningsmodellene blir utfordret av nye forretningsmodeller, nye aktører og internasjonale selskaper. Konsekvensen av å ikke myke opp arbeidstidsbestemmelsene er at enkelte norske selskaper vil være sjanseløse i den konkurransen, sier direktør for arbeidsgiverområdet i Finans Norge Runa Kerr til DN. Finans Norge er hovedorganisasjon for finansnæringen.

Kerr viser til at internasjonale aktører som internettselskapet Google, teknologiselskapet Apple og kafékjeden Starbucks allerede har begynt å gå inn i markedet for finansielle tjenester.

Finans Norge-direktøren får støtte fra avdelingsdirektør for arbeidsrett i NHO, Nina Melsom. NHO er den største interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge.

- Det vil helt klart utgjøre en stor utfordring, sier hun til DN, men ønsker ikke å gå så langt som å si at norske bedrifter blir «sjanseløse».

Strid om «uavhengig stilling»

- Forslagene avspeiler måten man jobber på i dag. Det viktigste for oss er den foreslåtte oppmykningen i regelverket, lovene om uavhengig stilling har stått uberørt i loven siden 1977, sier hun.

Utvalget foreslår at flere arbeidstakere enn i dag skal kunne unntas fra de fleste arbeidstidsbestemmelsene. Det gjelder arbeidstakere med «delvis uavhengig stilling».

Debatten om arbeidslovene og ekspertutvalgets forslag har til tider vært opphetet:

Arbeidstakerorganisasjonene YS, Akademikerne, Unio og LO gikk hardt ut mot forslagene: – Resultatet hadde blitt så forbasket mye bedre om vi hadde vært med dnPlus (DN+)

Direktør i næringslivets nest største hovedorganisasjon, Virke, Vibeke Hammer Madsen kontret så med å be organisasjonene slutte å «sutre». Det falt ikke i god jord hos arbeidstakerorganisasjonene: Ordkrigen fortsetter: - Hun har vel et behov for å være litt tøff i trynet .

- Ingen revolusjon

Både NHO og Finans Norge avviser arbeidsgiverorganisasjonenes kritikk.

- Hvis vi skal opprettholde dagens velferdsnivå er det behov for å mobilisere mer arbeidskraft. Forslagene det er snakk om er ingen revolusjon. Forslagene skal sikre velferdshensyn, men må også ivareta arbeidsgivers, kundenes og brukernes behov, sier Melsom.

Kritikken fra arbeidstakerorganisasjonene har blant annet gått på at disse forslagene er utarbeidet «på arbeidsgivernes premisser», og at tiltakene kan føre til mindre mobilisering av arbeidskraft ettersom endringer i skift og turnus vil gjøre at færre klarer å stå lengre i arbeid.

Det tror verken Melsom eller Kerr på.

- Finans Norge støtter et regulert arbeidsliv. Arbeidsmiljøloven og tariffavtaler skal og bør være grunnstenen i arbeidslivet, men reglene bør oppmykes, understreker Kerr.

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni  

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Rema-sjef Ole Robert Reitan sier Rema ­taper én milliard kroner årlig på at de får dårligere betingelser enn Norgesgruppen: – Vi blir angrepet fra alle kanter dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.