Utsiktene for Japan er svært bekymringsfulle på lang sikt.

Det blir stadig vanskeligere å løse Japans grunnleggende problem, advarer økonomen Shinichi Tagawa.

Innbyggertallet vil falle dramatisk og de unge får en stadig større gjeld å betale, skriver Dagens Næringsliv.

Japans store problem
Alle prognoser viser at innbyggertallet vil synke hvert eneste år de neste 50 til 100 år. Hvert år siden 2005 har antallet som dør vært høyere enn antallet nyfødte.

– Vi mister 40 millioner mennesker. Vi er 128 millioner mennesker nå. Om 50 år er vi nede på 80 millioner mennesker, sier Kenji Suzuki i helse-, velferds- og arbeidsdepartementet.

Får ikke barn
Sjeføkonom Shinichi Tagawa ved et av Japans største internasjonale handelshus (sogo shosha), Marubeni Research Institute, er svært bekymret.

- I Japan har gamle mennesker penger, mens de unge ikke har penger, sier Tagawa til DN.

Mange menn har bare deltidsjobber og de tjener for lite til å gifte seg. Hvis de ikke er gift får de ikke barn. Og hvis man har fulltidsjobb er det vanskelig for gifte par å få tid til å skaffe seg barn., forklarer analytikeren i helsedepartementet.

Verdensrekord i gjeld
Japan har verdens største statsgjeld målt i forhold landets økonomi. Og gjelden kommer bare til å fortsette å øke i årene fremover.

Utestående statsobligasjoner vil etter utgangen av budsjettåret 2012, som avsluttes i mars 2013, være på astronomiske 709 billioner (tusen milliarder) yen. Dette tilsvarer hele 17 år med skatteinntekter.

Reduserte skatteinntekter og økte sosiale utgifter knyttet til den raske eldringen av befolkningen er de to viktigste årsakene til at statsgjelden har steget så dramatisk i Japan. Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at statsgjelden til Japan vil være på 236 prosent ved utgangen av 2012.

Japan har likevel unngått en statsgjeldskrise til tross for at gjelden i prosent av økonomien er langt høyere enn for eksempel i Hellas. Årsaken er at bare 4,8 prosent av japanske statsobligasjoner eid av utenlandske investorer, ifølge tall fra Bank of Japan.

– Den høye gjelden er en overføring av inntekt fra fremtidens generasjoner til dagens generasjon, sier sjeføkonom Shinichi Tagawa i Marubeni Research Institute.

Les hele tirsdagens artikkel med kommentarer i serien om ny global økonomi i Dagens Næringsliv tirsdag.

Les også: Statsgjelden struper rike land

Slik sparer du når det er uro i økonomien


Japans gjeldsberg bekymrer

- USA og Japan risikerer galopperende lånekostnader og gjeldskrise

- Vi har en forferdelig drøm

- Japan har mistet livsviljen

Frykter kollaps i Japan

Varsler 20 års nedtur for vanlige folk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.