- Olje er for billig, sa analysesjef Andreas Stubsrud i Pareto Securities under innledningen til Securities' olje- og offshorekonferanse onsdag.

Det synes norgessjef Torstein Sannes for svenske Lundin Petroleum «høres bra ut». Han har imidlertid et ønske som står over høyere oljepris:

- Jeg vil si at det er bedre at vi får en stabil oljepris enn at den går opp og ned hele tiden. Det bransjen trenger er litt forutsigbarhet. Fra man finner til man utvikler og produserer, tar det nesten ti år. Alt dette opp og ned er ganske slitsomt for alle, sier Sannes til DN.no.

- En grense
Ifølge Sanner er en stabil oljepris på 100 dollar fatet en realistisk antagelse. I det får han støtte av selskapets toppsjef Lukas Lundin.

- Jeg tror oljeprisen kan holde seg sterk. Akkurat nå er oljeprisen veldig høy på grunn av Libya. Generelt er markedet ganske «bullish». Du har en grense på 100 dollar som du ikke kan gå under, sier Lundin til DN.no.

I tillegg til nivået på oljeprisen, er kostnadsutviklingen i oljesektoren et av de sentrale temaene som diskuteres på årets Paretokonferanse.

- Kostnaden kommer til å holde seg oppe, så den eneste løsningen er høye oljepriser, mener Lundin.

Sanner legger imidlertid til at utviklingen kan tvinge frem nye løsninger.

- Veldig mye av det vi har gjort, har vi klart å få til avtalte priser. Samtidig er det helt klart et press i og med at norsk sokkel går så bra. Det lever oljeservice greit på, men det er en grense for når man begynner å sette kontrakter utenfor Norge, sier han.

Kontinuerlig spørsmål
De siste årene har oljeprisen steget og lagt seg på en historisk høy, stabil pris. Gjennomsnittet i 2011 og 2012 var på henholdsvis 111 og 112 dollar fatet. I år havner trolig prisen noe under dette, og de fleste meglerhus ligger inne med lavere estimater for årene frem mot 2020.

Toppsjef Øyvind Eriksen i offshoreentreprenør Aker Solutions mener oljeprisen har vært «forbausende stabil».

- Det gjør de aller fleste offshoreutbygginger lønnsomme, men langsiktig er det flere faktorer som peker i retning av en høyere enn en lavere oljepris, sier Eriksen til DN.no

- Kostnadspresset er et kontinuerlig tema som diskuteres med kundene, men fortsatt er det slik at prosjektøkonomien er god i de aller fleste offshoreprosjekter som våre bedrifter en involvert i, sier han.

- Ikke voldsomt
Finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i riggkjempen Seadrill presiserer at oljeprisen idag ligger på et nivå som gjør selskapets tjenester svært etterspurt.

- Vi opplever ikke så voldsomt trykk på kostnadspresset. Vi har blitt mye flinkere på å bruke vekten vår når vi forhandler med leverandører. Fordi vi har blitt store, kan vi gjøre det, men det var vi ikke så flinke på i begynnelsen da vi følte oss små og ousidere, sier Lundetræ til DN.no

- Vi er også blitt smartere på kostnaden av personell. Det er den vesentligste kostanden, det er ikke utstyr, sier han.









Kilde: Pareto

Les alt om årets Paretokonferanse:
- Folk kommer hit i jakten på penger
Slik blir årets Pareto-konferanse
- USA blir den sterkeste vekstfaktoren de neste ti årene
- Veksten de kommende årene bekymrer
- Olje er for billig
- Den største trusselen er at industrien kan bygge seg selv ihjel
- Norge har vært en stor suksess

Les også:
- Oljemangel gir overreaksjon

Mener Statoils skiferolje er mindre verdt
- Vokser raskere enn vi klarer levere
- Markedet er veldig nervøst nå
SEB: - Ikke unormalt store oljepris-svingninger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.