I en måned hvor det vanligvis er stille i boligmarkedet, var den underliggende prisutviklingen i desember klart positiv.

Det viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 1,7 prosent i forhold til november (se forkl#229 i tabell), noe som kan få innvirkning på starten av det ferske boligåret.

- Usikkerheten er stor, og henger blant annet sammen med hvor mange boliger som nå kommer på markedet, nestleder Leif J. Laugen i EFF til DN.no.

Få boliger på markedet
Nå ligger det 7492 boliger på Finn.no mot 10.511 boliger foregående måned. I desember 2011 lå det 8495 boliger på Finn.no.

Leder Terje Buraas i EFF er ikke i tvil om at dette vil legge et press på enkelte budrunder - og føre til at prisene går opp.

- At det er få boliger på markedet betyr at det er flere om beinet på de attraktive boligene. Det er i sentrale strøk man ser presset, så her tror jeg nok det blir tøft å være budgiver, sier Buraas til DN.no.

- Men det skjer mye nå. Denne uken og neste uke legges det ut veldig mange boliger på markedet, tilføyer nestleder Laugen i EFF.

- Veldig spennende
Desember utmerket seg også ved å være en måned med få omsatte boliger.

Isolert sett vil måneden derfor ha mindre betydning for den videre prisutviklingen, påpeker Buraas.

- Vi tror starten på 2013 vil være tilsvarende den vi har sett de siste årene, det vil si vekst i januar, sier han.

Laugen legger til at de sterke desembertallene riktignok kan føre til at prisveksten i januar vil bli noe svakere enn ellers.

- Januar er den måneden som er mest avgjørende for hvordan retningen blir i fortsettelsen, så vi er veldig spente i bransjen, sier Laugen.

Venter videre prisvekst
EFF forventer en prisutvikling for 2013 på 4 til 6 prosent.

De siste fire årene har boligprisene steget med hele 44 prosent, og slik kan det ikke fortsette, mener eiendomsmeglerbransjen.

- Prisveksten vi har hatt de siste årene, og den dermed tilhørende gjeldsøkning, henger ikke sammen med folks inntektsutvikling. Vi tror myndighetenes tiltak rettet mot både bankene og lånetakerne er helt nødvendig for å begrense etterspørselen i boligmarkedet. Vi har hele tiden sagt at vi har forståelse for egenkapitalkravet, og at det er fornuftig på lang sikt, sier Laugen.

- Egentlig er det et tilbudsproblem i boligmarkedet. Det er for lite å få solgt, men det kan lettest løses på etterspørselsiden. Over tid får vi håpe det bygges flere boliger, tilføyer han.

- Hvor vil vi se den største prisveksten i 2013?

- Trekk ved befolkningsutviklingen er helt sentral, og jeg tror det fremdeles er byene som vil ha den sterkeste prisveksten, spår Laugen.

- Vi ser fremdeles stor vekst rundt Stavanger/Sandnes-området. Det blir veldig spennende å følge Nord-Norge, om oljeutvinningen nå kommer til å slå inn der. Også ser vi at stor-Oslo fremdeles vokser. Blant annet kommer Drammen til fremdeles å ha en vekst, men kanskje ikke så tøff som den har hatt. Det er mulig veksten drives ned mot Vestfoldbyene, at Tønsberg er neste by. I tillegg ser du vekst regionssentre som Lillehammer øverst i Gudbrandsdalen, svarer Buraas.

Les også:
Nå bremser boligprisveksten
Nå venter de på januar
Leiligheter drar fra i prisgaloppen
Slik blir renten om fem år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.