Det ulmer i energimarkedene. Oljeprisene klatrer, og ifølge investorlegenden Marc Faber vil de fortsette å stige.

- Samtidig som forbruket øker raskt i fremvoksende økonomier ser lagrene ut til å bremse opp, skriver Faber i sin ferske rapport "The Gloom, Boom & Doom Report".

- Dette tyder på at det er i ferd med å nærme seg et avgjørende øyeblikk i oljemarkedet, skriver han.

Uro
Et slikt "oil-crunch" kan skape uro på flere områder.

- Det vil trolig føre til merkbart høyere oljepriser, noe som enten kan dempe den økonomiske veksten verden over eller føre til at det blir trykket mer penger i USA i et forsøk på å motvirke oppbremsingen, skriver Faber.

Han trekker også frem at økte råvarepriser ofte bidrar til å øke spenningsnivået mellom land. Nå er det spenningen mellom Kina og USA han tenker på.

Penger å hente
Men i økt uro ligger det muligheter.

- Økt pengetrykking eller økt internasjonal spenning - i begge tilfellene er det sannsynlig at energiaksjer vil gi meravkastning, skriver Faber.

Nå, som tidligere, anbefaler han å satse på energi og energirelaterte aksjer, og aksjemarkedene i land som vil dra fordeler av økte energipriser.

- Jeg vil særlig dra mine leseres oppmerksomhet til naturgass. Denne råvaren er billigere enn for ti år siden, og gjorde det dårligst av alle råvarer i 2010 med et fall på 30 prosent, skriver Faber.









Ikke for den nervøse
Faber vil likevel ikke anbefale alle å invester i naturgass. Naturgassprisene er nemlig ekstremt volatile og passer derfor bare for høyrisikoinvestorer og aggressive tradere, skriver Faber.

- Men, sett på bakgrunn av min positive holdning til energiprisene, vil det trolig gi godt utbytte å sette pengene sine her de neste to årene.

Korreksjonen truer
Aksjemarkedene generelt er nå et sted for den med gode nerver, tror Faber.

- Slik markedene generelt står i dag tror jeg at en korreksjon er nær forestående, skriver Faber i sin siste månedsrapport.

Faber tror korreksjonen kommer nå i januar, og peker på flere faktorer som bygger opp under et eventuelt børsfall.

Han trekker blant anent frem at de optimistiske strømningene er på historiske toppnivåer.

- Det er vanlig ved midlertidige eller lengre markedstopper, skriver Faber.

Men så er det "opp å stå"
I tillegg er kontantbestanden i aksjefondene på historisk lave nivåer, samtidig som innsiderne selger som aldri før.

- Dette er negative indikatorer for aksjemarkedet, skriver Faber.

Han trekker også frem at volumene krympet i den siste klatreetappen, og at antallet aksjer som har banket inn toppnivåer for de siste tolv månedene har falt.

- Jeg vil likevel ikke bli altfor negativ til aksjer, skriver han, og peker på at S&P-indeksen har en tendens til å nå toppen samtidig som arbeidsledigheten er på bunn.

- Dersom man man legger til grunn at ledigheten vil falle på et eller annet tidspunkt, så vil aksjene bevege seg videre opp etter korreksjonen, skriver Faber.

Les også: Høyeste oljepris på over to år

- USA lager nye bobler

- Nå kommer "crack-up boomen"

«California i realiteten konkurs»

Økt frykt for gjeldskrise i USA

Dr. Doom spår amerikansk kollaps


Tror verden ender i krig og total finanskollaps

- Hvem skal dekke opp for myndighetene?

- For stort til å reddes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.