- Vekstutsiktene er middelmådige for de etablerte industrilandene, men svært gode for fremvoksende økonomier. De sistnevnte betyr nå så mye at summen blir god vekst i verden som helhet, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Ifølge meglerhusets ferske prognoser, som ble lagt frem tirsdag, vil BNP-veksten for verden bli på omtrent fire prosent i år, noe som historisk sett er høyt.

- Forskyvningen av det økonomiske tyngdepunktet fra de vestlige industriland til fremvoksende økonomier fortsetter i et høyt tempo, konstaterer Nordea-økonomen.

Ny verdensordning
Vekstutsiktene for USA og fremvoksende økonomier justeres opp, mens veksten i europeiske land, inklusive Norge, justeres ned. Her hjemme drar vi likevel nytte av den nye verdensordningen.

- Oppgangen i oljeprisen og i mange metallpriser kan i stor grad forklares med sterk økonomisk vekst i land som Kina, India, Brasil og i andre fremvoksende økonomier. Også finansielle aktører har bidratt til prisoppgangen ved å posisjonere seg for at vedvarende god økonomisk vekst i verden vil forårsake større knapphet på olje og metaller. Som storeksportør av olje og andre råvarer nyter Norge godt av denne utviklingen, skriver Juel i rapporten "Økonomisk oversikt" som ble lagt frem tirsdag.

Nordea anslår at veksten i norsk fastlandsøkonomi blir på 2,1 prosent i år og 2,2 prosent til neste år. Ifjor falt aktiviteten med 1,5 prosent her hjemme.

For eurosonen er prognosen 1,4 prosent i år og 1,7 prosent til neste år. I USA tror meglerhuset på en bnp-vekst på 2,9 prosent i år og 2,2 prosent neste år.

Kan smitte
Selv om anslagene forutsetter at gjeldsproblemene i Hellas ikke eksalerer til en ny og omfattende finanskrise, mener Juel at problemene i den greske økonomien langt fra er over. Problemer som fort kan smitte over til andre europeiske nasjoner.

- Selv om ingen andre eurolandene i dag er i en så ille situasjon som Hellas, er det flere land som vil være der om noen få år dersom de ikke endrer kursen radikalt, mener Juel.

- Det gjør at lille Hellas fremstår som en trussel for hele eurosonen. Skulle den greske staten misligholde sin gjeld, vil Irland, Spania og Portugal trolig også få alvorlige finansieringsproblemer. Italia og Frankrike vil også kunne rammes hardt, fortsetter sjeføkonomen.

Ny finanskrise
Problemer med de offentlige finansene er heller ikke begrenset til land i eurosonen. Juel viser til at Storbritannia, USA og Japan samlet har større underliggende underskudd på statsbudsjettene enn eurolandene.

- En gresk finanskrise som smitter til andre eurolandene vil derfor raskt kunne forplante seg til andre store økonomier og utløse en ny verdensomspennende finanskrise. Hellas er den lille tuen som truer med å velte et stort lass, mener Juel.

Forventet vekst i ulike økonomier:

(Kilde: Nordea Markets' Økonomisk oversikt mai 2010)

Les også: - På vei mot Kina-kollaps


Spår krakk i Japan

<b>Frykter "katastrofal kollaps"</b>

<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>

<b>Disse landene er nærmest stupet </b>

<b>- I verste fall en ny finanskrise</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.