- Det er helt glimrende for oss at det er mange hodeløse høns i markedet, sier analytiker Harald Haukås i fondsforvalteren Skagenfondene til DN.no.

Billig inngang i aksjemarkedet?
Børsnoterte aksjefond, såkalte ETF-er (Exchange Traded Funds), har vært populære investeringsobjekter internasjonalt og i Norge de seneste årene. Mandag lanserte Oslo Børs ni nye børsnoterte fond.

- De har lavere forvaltningskostnad, og man kan på en enkel og billig måte å komme inn i markedet. Når vi nå også introduserer råvare-ETFer, kan man for eksempel sikre seg mot svingninger i oljeprisen dersom man eier aksjer i oljeselskaper, sa viseadministrerende direktør Anders Brodin på en presentasjon mandag.

Les også: Rush til skreddersydde billigfond

Børsnoterte fond har også fått mye oppmerksomhet fordi det gir investorer en god eksponering mot for eksempel en indeks, en sektor eller råvare, uten å gå via forvalter. I motsetning til lukkede fond, lar ETFer som regel posisjoner også skifte eier på minuttet.

Medaljen har en bakside
Analytiker Harald Haukås i Skagen har lenge fulgt utviklingen innen ETFer notert på de globale børsene, og da spesielt i USA hvor dette instrumentet er mest utviklet. Han er enig i at de børsnoterte fondene har en rekke fordeler, men ikke nødvendigvis at de er det glansbildet de utgir seg for å være.

- Det er risiko knyttet til automatisert handel. Datamaskinene kan gjennom stop loss-funksjoner spille deg et puss, som kan medføre hodeløse kjøp eller salg, sier Haukås til DN.no.

Haukås mener man undervurderer risikoen i børsnoterte fond. Han peker på at slike fond gjennom automatisert handel kan ha høye implisitte utgifter i form av handelskostnader og stor differanse (spread) mellom kjøper og selger. I tillegg, viser erf#229er fra USA og finanskrisen, at ved markedsfall selges ETFer hodeløst uansett pris, noe som forsterker kursfallet, ifølge ham.

ETFer glimrende, også for forvaltere
Haukås er imidlertid rask til å legge til at ETFer kan være et glimrende verktøy, og fremhever utviklingen for de amerikanske børsnoterte fondene på S&P 500.

Han vil ikke være med på at han gråter for sin syke mor, da ETFer ofte anses for å konkurrere med direkte fondsplasseringer, og dermed forvalternes forretningsmodell.

Skagen-anaytikeren ønsker tvert imot ETFer velkommen da fondene, nettopp på grunn av svakhetene i automatisert handel, gir den våkne forvalter muligheter til å gjøre gode kupp.

- Det er helt glimrende for oss at det er mange hodeløse høns i markedet, sier Haukås til DN.no.

Illikvide eiendeler kan gi betydelige tap
Skagen-analytikeren utdyper ved å vise til at hvis en ETF eier eiendeler som ikke lar seg omsette kan market maker-funksjonen (den som stiller aksjekurs og sikrer likviditet, red.anm) suspenderes. Fondet vil da bli priset av markedsaktørene, som medfører en betydelig rabatt. I en slik situasjon er det mulig å gjøre et ETF-kupp for likvide, langsiktige investorer.

- Selgerne som for enhver pris ønsker å komme seg ut av det børsnoterte fondet risikerer å måtte ta et betydelig tap, sier Haukås.

Han viser blant annet til at en gigantisk feiltastning av en megler i USA for en tid tilbake tilbake skapte et 10 minutters børssjokk, som bidro til at en rekke aksjer ble marginalisert. Til tross for at handlene i aksjene senere ble annullert, ble ikke handlene i ETFene det, slik at de som solgte fikk for dårlig kurs.

- Et annet eksempel er at en ETF i USA som skulle speile en børsindeks falt 20 prosent som følge av automatisk stop-loss funksjoner for underliggende eiendeler, men selve indeksen kun falt 9 prosent , sier Haukås.

Wall Street-veteran maner til forsiktighet
Derivatekspert og finansprofessor ved Handelshøyskolen UMB i Ås, Espen Haug, har lang fartstid fra en karriere på Wall Street, og kjenner ETFer godt.

På en presentasjon tirsdag sa han at børsnoterte fond er skreddersøm med tanke på risiko og avkastning, og at det i mange tilfeller kan være gunstig å kjøpe ETFer.

Han presiserte imidlertid også at det er risiko knyttet til markedet, kreditt, svingninger og valuta, og ba amatører holde seg unna.

- Alle som ikke skjønner dette bør holde seg unna, men de aller fleste er enkle å forstå, sa Haug.

Les også:
Oslo Børs faller tross laksesprell
DnB Nor Markets er sterkere i børstroen

<b>Skagen Fondene med på svensk kupp i italia</b>
Refser Skagenfondene og Oljefondet
Alle ansatte fikk minst 700.000 kroner i bonus
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.