Oppdatert artikkel.

Kina, som er eier av verdens største utenlandske valutareserver, vurderer nå sine beholdninger i europeisk gjeld i kjølvannet av den europeiske gjeldskrisen, skriver nettutgaven til Financial Times FT.com onsdag kveld.

Representater fra den kinesiske statsadministrasjonen for valuta (Safe), som forvalter landets sentralbankreserver, har vært i møter med representanter for utenlandske banker i Beijing de seneste dagene for å diskutere saken.

Kina har rundt 630 milliarder dollar i gjeldsreserver i eurosonen, og har uttrykt bekymring for de sør-europeiske piigs-landene.

Enhver bevegelse fra Kina betyr en markert endring i den strategiske retningen, ettersom landet har prøvd å diversifisere seg ut av dollar og inn i andre valutaer.

Strategisk skifte
- Dette er et stort strategisk skifte. Ifjor forsøkte Kina å redusere sin eksponering mot dollar gjennom å kjøpe i eurosonen. Dette vil i så fall være en helomvending, sier én investor til avisen.

En talsmann for Safe ønsket ikke å kommentere påstandene. Rundt 70 prosent av Kinas reserver er i dollar. Landets totale valutareserver er på 2.447 milliarder dollar.

Safe går imidlertid torsdag ut og avviser ryktene: Kina avviser Europa-exit

FT-artikkelen sendte ny frykt inn i det amerikanske aksjemarkedet før stenging onsdag kveld, og sendte markedene ned igjen etter en sterk start.

De amerikanske aksjemarkedene stengte dermed markert under nivået de lå på da Europa stengte tidligere på dagen, og kan bety nok en turbulent dag i markedene torsdag.

Les også: - Alt kan kollapse i morgen

- Finanskollaps først i 2010

Europas neste problem

Tror verden ender i krig og total finanskollaps

2010: Sjokk-spådommene

Tror USA går konkurs

- Kjøp traktor og gull

- Det er verre enn vi tror

Frykten tok tak på Wall Street (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.