- Vi er strålende fornøyd og i full gang med oppussingen, forteller René Osaland Muis.

Og mye tyder på at han og familien har god grunn til smile mens de river ut gammel kledning, maler, tapetserer og renoverer den nyinnkjøpte eneboligen, 20 minutters gange fra Stavanger sentrum.

Boligen på 179 kvadratmeter ble nemlig annonsert før sommeren med prisantydning på 4,7 millioner kroner. Men i midten av september fikk familien Muis tilslaget for 3,7 millioner kroner, en million kroner lavere enn opprinnelig prisantydning.

Siden august har gjennomsnittsprisen på bruktboliger solgt gjennom Finn.no (70 prosent av boligmarkedet) falt 3,2 prosent i Norge. Samtidig har antall boliger til salgs økt kraftig, mens tiden det tar å selge har gått opp.

Med andre ord er det kjøpers marked, med større muligheter enn på lenge til å gjøre et såkalt boligkupp.

Les også:

- Boligmarkedet kan falle ti prosent det neste året

Folk flest tror på ytterligere nedgang i boligprisene

Nå raser prisene på borettslagsleiligheter i Oslo

Ikke dårlig samvittighet
Selgeren av boligen som familien Muis kjøpte var en eldre kvinne som skulle flytte på eldrehjem. Da boligen ble annonsert før sommeren til 4,7 millioner kroner, var det liten eller ingen respons. Etter sommeren gikk megleren drastisk til verks og satt ned prisantydningen til 3,5 millioner kroner.

Selv om det kraftige kuttet i prisforlangende trakk mange til visningen, var det bare tre budgivere. Muis begynte med å legge inn et bud på 3,4 mill tidlig om morgenen dagen etter visningen.

- Jeg har ikke dårlig samvittighet overfor selger. Vi fikk det til en grei pris med tanke på alle timene som må legges ned for å få boligen i stand. Desstuen betalte vi mer enn den siste prisantydningen, sier han.

Frem til klokken tolv var det helt stille. Da brøt det ut en liten budkrig som var over 35 minutter senere.

- Hvis du finner boligen du har lyst på, må du være bombastisk i budrunden og "skremme" de andre. Jeg skjønner ikke de som byr 10.000 mer enn forrige bud på boliger som er verdt millioner. Begynn å by litt under takst og ikke vær redd for å trø til etterhvert, men ha en grense og hold deg til den, er Renés råd.

Før han legger til:

- Men vi hadde faktisk aldri trodd at vi skulle få en grei enebolig til den prisen nær Stavanger sentrum.

Tok seg god tid
Men det gjorde de altså, og helt tilfeldig var det ikke, selv om de hadde flaks med utviklingen i markedet.

De siste årene har familien bodd i Mexico. Rett før sommeren vendte de hjem, og René satte umiddelbart igang med boligjakten. Og han tok seg god tid.

- Allerede i juni merket jeg at ting hadde begynt å roe seg. Det var færre på visninger og flere satt på gjerdet, sier han.

Og enda stillere skulle det bli i månedene som fulgte.

- Det er mye psykologi inni bildet. Jeg har ingen grei forkl#229 på hva som har skjedd nå. Men boligmarkedet har helt stoppet opp, sier René.

Her kan du sjekke boligprisene der du bor!

Nettopp i et nedadgående marked med etter hvert stadig flere medgjørlige selgere, er det mulig å gjøre boligkjøp med solide rabatter.

Familien Muis Pacheco føler at en klar strategi, tålmodighet og grundig research var det som skulle til for å identifisere drømmeboligen de kunne ha råd til, og som faktisk er det varpet alle håper på.

- Jeg mener å ha gjort et boligkupp. Det ligger en tomt til salgs i nærområdet med pris på 4-5 millioner kroner. Den har bedre beliggenhet, men du får kun tomten. Kompiser, familien og megleren forstår ennå ikke hvordan jeg fikk det til, sier en strålende fornøyd villaeier.

Les også:

Siv Jensen: - Jeg er veldig bekymret for boligmarkedet

Må jekke ned boligselgernes forventninger

Slik gjør du boligkuppene

Det er flere metoder som kan hjelpe boligkjøperne i jakten på boliger under takst eller opprinnelig prisantydning.

Ha pengene klare
Bud nummer én er naturligvis å følge godt med i markedet, slik at man raskt kan identifisere og slå til på interessante boliger som ligger relativt lavt i pris.

- Det er klokt å være godt forberedt. Orienter deg om prisnivå, skaff deg finansieringsbevis, og gå samtidig gjennom din egen betalingsvilje og evne, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen.

Megler ringte meg og spurte om jeg ville være med i kampen. Hvillken kamp? Thomas Bartholdsen

Selg først
Førstelektor Gorm Kunøe ved Institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI anbefaler folk å selge først, både for å sikre seg mot å sitte med to boliger, men ikke minst også fordi det å ha pengene klare kan være gull verdt i dagens marked.

- Den som har penger på bok kan handle fort. Og da kan man for eksempel si til selger: Jeg vil betale 10 prosent under takst, men da skal du få pengene i morgen, sier Kunøe, som selv underviser eiendomsmeglerstudenter.

Har selger flyttet?
Selv om Bartholdsen i Forbrukerrådet ikke vil oppfordre til kynisk utnyttelse av selgere som kan være i en presset situasjon, kan han ikke komme utenom et moment som ofte har stor betydning for prisen.

- Dersom man registrerer at selger har flyttet ut eller allerede kjøpt seg noe nytt, og du får en fornemmelse av at de kan være opptatt av å få solgt raskt, kan det være lurt å gi et lavt bud.

Og ikke ta det for god fisk dersom megleren prøver å si at det er mange om beinet eller at megler ikke vil selge for den og den prisen.

- Når markedet er flatt, eller nedadgående og mange boliger ute til salgs, er det grunn til å se med den aller største skepsis på eiendomsmeglere som inviterer deg til å ta godt i på første budet for å skremme bort andre. Det er ikke så lenge siden jeg kjøpte ny bolig selv. Megler ringte meg da og spurte om jeg ville være med i kampen. Hvillken kamp? svarte jeg. Boligen hadde ligget ute i flere uker uten eneste bud.

Skambud er lov
Når man først bestemmer seg for å by, kan det være lurt å gi en forholdsvis kort akseptfrist. Og det er ikke forbudt å prøve seg på et såkalt skambud.

- Det kan fungere godt i mange tilfeller. Og et lavt bud er bedre enn ingen bud, sett fra selgers ståsted. Man skal ikke gi uansvarlig korte akseptfrister, men kort frist er et lovlig virkemiddel for å legge press på både selgere og andre interessenter som sitter på gjerdet, sier Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Han oppfordrer også folk til å utnytte de hjelpemidlene som moderne informasjonsteknologi gir. Sett opp søkeagenter som hjelper deg å holde oversikt over både visse typer boliger du er interessert i og prisutviklingen.

Lagret lengst, verdt å by på?
På Finn.no går det også an å sortere boliger etter når annonsen ble publisert. I det siste har mange selgere dessuten begynt å annonsere aktivt at prisen er satt ned.

Et søk på "ny pris" på Finn.no identifiserer effektivt boligselgere som allerede har vist vilje til å justere prisforventningene. For tiden er nesten én av ti annonserte boliger merket med "ny pris".

Megleren kan bli din venn
Førstelektor Gorm Kunøe har også et annet knep: Få megleren på din side. For selv om megleren i utgangspunktet jobber for at selger skal oppnå høyest mulig pris, kan han også være mer velvillig enn kjøperen til å akseptere et lavere bud.

- Selgeres oppfatning av hva boligen er verdt har lett drømmenes karakter. Men hvis megler lykkes i å få selgeren til å gå med på en rimelig pris, er det også en fordel for megleren. som kommer fort videre. En god megler har gjerne 10-15 prosjekter gående hele tiden, så de har nok å henge fingrene i, påpeker Kunøe.

Dersom ikke megler lykkes med å justere selgers prisforventninger, kan det være lurt å ta direkte kontakt med selger.

- Selger kan av og til trenge litt hjelp til å regne på hva det vil koste å ikke akseptere ditt bud. Hvilken risiko er det for at boligen bare blir enda mindre verdt? Hvor mye koster nye runder med annonsering osv? Tar selger slikt med i betraktningen er det ikke sikkert at et bud 10 prosent under antydning er så dårlig likevel, sier han.

Les også:
Boligprisfallet gjør at du får mindre boliglån


Her er boligene mindre verdt enn for et år siden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.