Onsdag kveld avslørte den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke helt ny informasjon om når de ekstraordinære tiltakene skal kuttes.

Det førte til kraftige, negative markedsreaksjoner i USA igår kveld.

- Vi er ganske forundret over at markedet ble så overrasket som vi så i går. Men så er vi bare en enkel makroøkonom som ikke helt forstår at ikke alle innser at ekstraordinære stimulanser vil avvikles når økonomien begynner å friskmeldes, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport torsdag.

Rentekomiteen i den amerikanske sentralbanken besluttet onsdag å fortsette med de massive støttekjøpene av verdipapirer i samme tempo som tidligere. På USA-børsene snudde likevel aksjeindeksene kraftig ned da sentralbanksjef Ben Bernanke startet sin pressekonferanse én og en halv time før børsene avsluttet handelen.

For selv om selve pressemeldingen ikke inneholdt nye signaler om når støttekjøpene skal trappes ned, benyttet Bernanke pressekonferansen til å forberede markedet på at nedtrappingen kan komme til å begynne allerede i år.

Les også: Her er Bernankes plan

  • Nedtrappingen av verdipapirkjøpene kan starte i løpet av inneværende år
  • Verdipapirkjøpene trappes gradvis ned utover våren og sommeren neste år
  • Avsluttes helt til sommeren neste år
  • Markedet vet også at kjøpene nå skal være helt avsluttet innen arbeidsledigheten har falt til 7,0 prosent
  • Tidligere har markedet fått vite at styringsrenten kan begynne å stige igjen når ledigheten faller under 6,5 prosent.

- Vi har et relativt optimistisk syn på USA og tror vi kan nå en ledighet på 6,5 prosent i fjerde kvartal 2014. VI venter at Bernanke vil melde om en nedskalering på rentemøtet i midten av september, skriver Nordea.

Dow Jones Industrial Average falt 1,35 prosent til 15112,19 poeng.

Nasdaq Composite falt 1,12 prosent til 3443,,20 poeng.

S&P 500 falt 1,39 prosent til 1628,93 poeng.

LES OGSÅ: Fed fortsetter med massive støttekjøp

Markedets store frykt: - Alt snakket er sterkt overdrevet

Tror USA holder seddelpressen igang

I kveld kan Bernanke gi kraftig børsløft

Bernanke går trolig av neste år

Markedet gruer seg til at han skal si noe igjen

Tror USA holder seddelpressen igang

Advarer mot «forrædersk» stimulansekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.