12.54 Algeriske soldater skal ha omringet terroristene som fortsatt holder gisler inne på gassanlegget In Aménas, melder BBC.

10.37 Franske myndigheter føler seg sikre på at det ikke lenger befinner seg noen franskmenn inne på gassanlegget In Aménas. Det opplyser forsvarsminister Jean-Yves Le Drian til fransk TV lørdag formiddag.

10.21 - Det er håp om at aksjonen snart er slutt, sier utenriksminister Espen Barth Eide på en pressekonferanse lørdag morgen.

09.51 Ytterligere to Statoil-ansatte er gjennom natten bekreftet å være i sikkerhet, opplyser konsernsjef Hele Lund i Statoil på en pressekonferanse. Situasjonen er fortsatt uavklart for seks Statoil-ansatte ved In Amenas.

09.27 Utenriksdepartementet opplyser at de har ny informasjon om gisselsituasjonen i Algerie. Utenriksminister Espen Barth Eide vil orientere pressen i løpet av kort tid.

07.01 Minst én amerikaner er drept i gisseldramaet i Algerie, melder amerikanske medier.

07.00 Kidnapperne har forskanset seg med sju utenlandske gisler, melder nyhetsbyrået ANI natt til fredag.

Fredag 18. januar

21.33 En franskmann er bekreftet drept i gisseldramaet ved gassanlegget In Aménas i Algerie. Det bekrefter Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Tre andre franskmenn som var på stedet under gisselaksjonen, er befridd.

21.07 Fem norske Statoil-ansatte som onsdag kom seg unna gisseltakerne, landet fredag kveld på Flesland i Bergen.

21.00 Tolv gisler er drept i forbindelse med militæroperasjonen mot gisseltakerne i Algerie, melder det algeriske nyhetsbyrået APS. Tallene er ikke bekreftet.

19.38 - Situasjonen fortsatt er uavklart for åtte av våre ansatte, sa konserndirektør Lars Christian Bacher i en oppdatering fra Statoil.

19.17 Statsminister Jens Stoltenberg bekrefter at det er en pågående militæraksjon på gassanlegget In Aménas i Algerie. Åtte nordmenn er fremdeles savnet.

18.43 Nær 100 av i alt 132 utenlandske gisler i In Aménas er frigitt, meldte det algeriske nyhetsbyrået APS fredag ettermiddag.

16.47 I videovinduet over er de første tv-bildene av løslatte gisler i In Aménas. Halvparten av de 132 utenlandske gislene er frigitt, melder det algeriske nyhetsbyrået APS. Ifølge en lokal kilde er 60 utlendinger fortsatt i fangenskap eller savnet.

16.03 Den antatte hjernen bak gisseldramaet i Algerie, Mokhtar Belmokhtar, tilbyr seg å løslate de amerikanske gislene i bytte mot to som soner lange terrordommer i USA. Det medler nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI).

15.50 I denne videoen forklarer utenriksdepartementets Kjetil Elsebutangen nærmere om de to norske flyene som er på vei til Algerie:



15.10 Gisseldramaet ved Statoil-anlegget i Algerie er en trussel mot energisektoren i landet, advarer Det internasjonale energibyrået (IEA).

– Bortføringen og drapene på utenlandske oljearbeidere ved gassfeltet i In Aménas kaster truende skyer over utvinningen i energisektoren i Algerie, mener IEA.

14.46 SAS-flyet, som er utstyrt for å gi medisinsk bistand og transportere pasienter, er på vei til Algeries hovedstad Alger. Flyet har stått på Sicilia i påvente av å få tillatelse til å fly inn til gassanlegget ved In Aménas.  Ifølge NTB tyder mye på at alle nødvendige papirer så langt ikke er på plass og at det er derfor flyet nå må mellomlande i Alger.

 

14.41 Det algeriske nyhetsbyrået APS melder nå om at halvparten av de 132 utenlandske gislene i In Aménas er frigitt. Tallene er ikke bekreftet.

14.23 Fagforeningen i Statoil ber nå om en gransking av situasjonen i Algerie.

Roy Erling Furre, andre nestleder i Oljefagforeningen SAFE, sier til NRK at det trengs en gjennomgang av beredskapen på oljeinstallasjonene i utlandet.

Allerede i 2003, da Statoil besluttet å kjøpe seg inn i landet, var Algerie vurdert som et høyrisikoland

13.55 Et Hercules transportfly med sanitetspersonell fra Forsvaret er fløyet til Sicilia, klar til å bistå i gisseldramaet i Algerie. Blant personellet befinner det seg mannskap fra Forsvarets Spesialkommando (FSK).

– Vi har ført fram en Hercules som en beredskap for medisinsk evakuering. Flyet er på et sanitetsoppdrag, bemannet av sanitetspersonell fra ulike miljøer i Forsvaret, også sanitetspersonell fra spesialstyrkene, sier oberst Dag Aamoth til NTB.

13.50 – Beredskapsorganisasjonen jobber for fullt, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen, men situasjon er fortsatt uavklart for åtte norske Statoil-ansatte. Se video:



13.45 USAs forsvarsminister Leon Panetta sier USA vil forfølge islamistene som står bak angrepet på gassanlegget i Algerie.

– Terroristene bør merke seg at de ikke vil finne fristed noe sted, ikke noe tilholdssted, verken i Algerie eller i Nord-Afrika. Ingen steder, sa Panetta i en tale til sikkerhetsspesialister i London fredag.

13.40 Det østerrikske utenriksdepartementet bekrefter fredag at en østerriksk statsborger er i sikkerhet. Skottlands førsteminister Alex Salmond bekrefter samtidig overfor BBC at et antall skotter som ble tatt som gisler onsdag, også var i sikkerhet. Det er ikke kjent hvor mange det er snakk om.

13.30 Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) er på vei til pårørendesenteret ved Flesland i Bergen, hvor han vil møte pårørende klokken 13.45. Han vil også uttale seg til pressen etter møtet.

13.10Ubekreftet: 18 gisseltakere ble drept i aksjonen torsdag, opplyser algeriske sikkerhetskilder til algeriske medier.

Både det statlige nyhetsbyrået APS og algerisk radio siterer kilden, som sier at «18 av gisseltakerne ble uskadeliggjort», noe som innebærer at de ble drept. Hvor mange gisseltakere som deltok i angrepet på gassanlegget, er ikke kjent, men ifølge kilden var det over 30.

Opplysninger tyder fredag på at noen av dem fortsatt holder stand inne i en del av det store gassanlegget.

Disse opplysningene er ikke bekreftet fra offentlig hold.

12.35 Angrepet i Algerie virker svært godt planlagt, sier den britiske statsministeren David Cameron. Han legger til at langt færre briter enn først antatt er involvert i gisseldramaet. Ifølge Cameron var gisseltakerne i ferd med å flykte da regjeringsstyrkene bestemte seg for å gå til aksjon. Se video:



12.09 De fem norske som har vært direkte involvert i gisseldramaet i Algerie, vil bli mottatt på pårørendesenteret på i nærheten av Flesland i Bergen, opplyser pressekontakt Ola Anders Skauby i Statoil. Han sier at det kommer 17 Statoil-ansatte med flyet. Dermed er alle de 40 som skulle evakueres, kommet til Norge. De øvrige kom torsdag kveld eller natt til fredag. Se video:



12.08 Frankrike har satt i gang etterforskning av gisselaksjonen i Algerie, sier en en kilde ved påtalemyndigheten i Paris ifølge AFP.

12.05 – De fem som var på anlegget i In Aménas, men slapp unna da terroristene slo til, er en del av en gruppe på 18 personer som kommer til Bergen. De er ventet til Flesland sent på ettermiddag eller til kvelden og vil bli tatt med rett til pårørendesenteret, opplyste pressekontakt Bård Glad Pedersen.

12.02 Statoil skal sende et team til Algerie, for å bistå beredskapsorganisasjonen der. Gruppen vil komme frem i ettermiddag, ifølge informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil.

11.42 Denne videoen viser et satellittbilde av gassanlegget i In Aménas i Algerie, som i fellesskap opereres av BP, Statoil og Sonatrach. Videoen er tatt 8. oktober 2012.



11.35 Statoil vil komme med nye uttalelser seg til pressen klokken 12. På samme tidspunkt vil også den britiske statsminister David Cameron orientere britiske folkevalgte i Underhuset i London.

11.25 Langt færre mennesker er drept i In Aménas enn det gisseltakerne har opplyst, sier algeriske sikkerhetskilder til nyhetsbyrået AFP.

Gisseltakerne har opplyst til det mauritanske nyhetsbyrået ANI at 34 utenlandske gisler ble drept torsdag.

– Det er ren fantasi, sier en algerisk sikkerhetskilde og legger til at antall døde er lavere.

Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold.

11.00 - Det er helt uakseptabelt å kjøre militære aksjoner, og flere timer senere vet vi ingenting om utfallet, sier den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp til DN.no, som mener at antallet gisseltagere gjorde at militæraksjonen var dømt til å mislykkes fra starten av .

10.51 En talskvinne for det britiske utenriksdepartementet sier fredag formiddag at gisselaksjonen ikke er over.

– Det ser ut som flere gisler fortsatt holdes, deriblant en eller flere britiske statsborgere, sier talskvinnen.

10.40 Den britiske statsministeren David Cameron skal være rasende etter Algerie-aksjonen , ifølge britiske aviser.

– Vi ba dem om å unngå å gå inn og skyte løs, og så gjorde de det likevel, sier en britisk regjeringskilde til Daily Mail.

– De holdt fast ved at det er deres territorium og at det var deres operasjon, sier kilden videre.

10.32 Fakta om nordmennene i Algerie:

  • 13 av de 17 ansatte Statoil hadde på gassanlegget i In Aménas, er norske. Resten er lokale.
  • Fire av de 13 nordmennene kom seg i sikkerhet i en militærleir tidlig i terrorangrepet.
  • Ytterligere en nordmann kom seg i sikkerhet natt til fredag og ble brakt til det lokale sykehuset i In Aménas. Dermed er ni av de 17 ansatte i sikkerhet.
  • Statoil har ingen opplysninger om de gjenværende åtte norske gislene

10.28 Gruppen som står bak angrepet mot Statoils gassanlegg i Algerie, advarer algeriere mot å jobbe for utenlandske selskap i landet og varsler nye aksjoner, ifølge nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania. ANI omtales av enkelte som al-Qaidas talerør i Nord-Afrika og har hatt løpende kontakt med talsmenn for gisseltakerne i In Aménas siden angrepet onsdag morgen.

10.25 Et norsk fly med medisinsk utstyr er på vei til Algerie. Fredag morgen sto flyet på Sicilia, men utenriksminister Espen Barth Eide sier at det trolig kan fly den relativt korte turen videre til Algerie ganske snart. Han minner om at gassanlegget ligger langt inne i ørkenen, og at det ikke er andre flyplasser i nærheten.

Fredag formiddag melder imidlertid Reuters at et amerikansk fly skal ha fått lande der.

10.11 – Terroraksjonen i Algerie pågår fremdeles, sa en talsmann for det britiske utenriksdepartementet fredag formiddag.

– Som statsministeren og utenriksministeren har sagt, basert på informasjonen vi har fått fra algeriske myndigheter, er en britisk statsborger dessverre drept, sier talskvinnen videre.

Hun legger til at britiske myndigheter ikke kan gi noen ytterligere opplysninger for øyeblikket.

– Men statsministeren har rådet oss til å være forberedt på dårlige nyheter.

09.32 Det norske gisselet som er i sikkerhet, skal ifølge NRK ikke være alvorlig skadet.

09.30 Franske myndigheter er i kontakt med to franske gisler som har kommet seg ut fra gassanlegget i Algerie.

– Vi har nyheter om to av dem som har kommet tilbake, sier franske innenriksministeren Manuel Valls fredag, uten å gå i detalj om de to har kommet tilbake til Frankrike eller om de fortsatt befinner seg i Algerie.

09.08 Utenriksminister Espen Barth Eide gleder seg over nyheten om at ett av de ni norske gislene i Algerie er i sikkerhet, men han sier at militæraksjonen ved gassanlegget ikke ser ut til å være avsluttet. Også det britiske utenriksdepartementet sier til BBC at beleiringen av gassanlegget ikke er over.

08.40 I videovinduet øverst i saken kan du se Statoils talsmann Bård Glad Pedersen uttalelse, der han bekreftet at en av de ni gjenværende nordmennene var kommet i sikkerhet.

08.24 Enkelte aktører i olje- og gassmarkedet mener at krisen ved In Amenas-feltet vil kunne få store konsekvenser, og at enkelte oljeselskaper vil kunne trekke seg ut av Algerie, melder Financial Times.

08.23 Lederartikkelen i Dagens Næringsliv fredag: Terroren i Algerie

08.22 Et norsk Statoil-gissel har i løpet av natten kommet seg til sikkerhet i Algerie, melder Statoil. Personen får nå medisinsk behandling ved sykehuset i In Amenas. Se video:



Torsdag 17. januar:

23:13 Statoil-sjef Helge Lund snakket med pressen sent torsdag kveld etter å ha møtt de pårørende i timene før i Bergen. Se video:



23:13 Kommunikasjonsministeren i Algerie vedgår at gisler er drept.

22:42 Reuters melder at 30 gisler er drept ved gassanlegget In Aménas i Algerie, ifølge en kilde i landets sikkerhetstjeneste. Minst sju av de drepte er utlendinger. Ingen nordmenn er bekreftet blant dem.

22:46 Algerisk TV: To briter og to filippinere er drept i gisseldramaet ved gassanlegget In Aménas i Algerie, melder algerisk fjernsyn. I tillegg er 13 utlendinger brakt til sykehus, heter det i nyhetsmeldingen.

21:35 Militæroperasjonen ved gassanlegget In Aménas i Algerie er avsluttet, sier en tjenestemann til Algeries statlige nyhetsbyrå APS.

20.56 Storbritannias statsminister David Cameron sier man må være forberedt på dårlige nyheter om gisselsituasjonen i Algerie, ifølge Reuters. Cameron har avlyst en tale om Storbritannias forhold til Europa som han etter planen skulle holde i Amsterdam fredag, ifølge avisen The Guardian.

20.55 Riksadvokaten har gitt Kripos ansvaret for etterforskning og informasjonsinnhenting knyttet til dramatikken som utspiller seg i Algerie.

19.38 Algeries kommunikasjonsminister, Mohamed Saïd Oubelaid, har nå i kveld gitt algirske myndigheters første offisielle kommentar til terrorangrepet. Ifølge det algirske nyhetsbyrået Tout sur l'Algeri (TSA) beklager han døde og skadde blant gislene, uten å gå innpå antall.

Han pekte på at angrepet skjedde etter at terroristene nektet å overgi seg. Operasjonen for å sette fri gislene pågår fortsatt, bekreftet han, og viste til at området er uoversiktelig, melder TSA.Klokken 19.25 norsk tid melder samme nyhetsbyrå at spesialstyrker fra den algirske hæren nå aksjonerer for å sette fri de siste gislene, som holdes på anlegget.

19.35 Statoil-sjef Helge Lund opplyser at ytterligere tre av Statoils ansatte er i sikkerhet, men at det fortsatt mangler informasjon om selskapets ni norske medarbeidere som er omfattet av gisselaksjonen.

19.23 Statsminister Jens Stoltenberg fordømmer angrepet mot Statoils gassanlegg i Algerie på det sterkeste. «Uavhengig av motivet til til terorristene er dette uansett uakseptabelt og avskyelig. Statoils ansatte er uskyldige ofre for mennesker som åpenbart ikke skyr noen midler for å nå sine mål», sa statsministeren på pressekonferansen torsdag kveld.



 

19.03 Statsminister Jens Stoltenberg opplyser på en pressekonferanse i statsministerboligen at det fortsatt ikke er bekreftede opplysninger om situasjonen i Algerie. Han opplyser at Statoil har informert om at selskapet fortsatt mangler informasjon om ni av selskapets medarbeidere.



 

18.57 Møtet i Stortingets utvidede utenrikskomité ble avsluttet klokken 18.45, en halv time etter at det startet. Ingen av dem som var til stede på møtet, ville si noe da de kom ut. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) var blant dem som tok plass da møtet startet klokken 18.15, etter først å ha blitt utsatt tidligere på dagen. Regjeringen innkalte til møtet for å orientere om situasjonen i Algerie.

17.42 Britiske myndigheter ble ikke varslet om at algeriske myndigheter ville gå til aksjon mot gisseltagerne torsdag, opplyser David Camerons pressetalsmann til Reuters. «Algeriske myndigheter er klar over at vi ville ha foretrukket å bli rådspurt på forhånd», sier Camerons talsmann.

17.26 Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide holder pressekonferanse klokken 19.00. Statoil holder pressekonferanse umiddelbart etter at pressekonferansen med statsministeren og utenriksministeren er ferdig.

17.15 Ifølge CBS News' korrespondent David Martin har USA sendt ubemannede fly, såkalte droner, inn over gassanlegget i Algerie, for å få oversikt over situasjonen, melder Reuters.

16.59 Situasjonen i Algerie er fortsatt uoversiktlig og uavklart, sier pressekontakt Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

– Vi er blitt informert om en militæraksjon ved anlegget. Det skjedde i en telefonsamtale mellom statsminister Jens Stoltenberg og hans algeriske kollega tidligere i dag, sa Elsebutangen til pressen torsdag ettermiddag.

Ut over dette har ikke UD noen opplysninger de kan gå ut med nå, ifølge pressekontakten.

16.26 Det hersker stor usikkerhet om hvor mange som skal være reddet ut. Det irske utenriksdepartementet har overfor flere britiske medier bekreftet at en irsk statsborger skal være befridd. Dette er i så fall i tillegg til de fire andre utenlandske gislene som Algeries statlige nyhetsbyrå bekreftet at var reddet ut.

16.24 Den algeriske hæren har nå tatt full kontroll over gassanlegget In Aménas, ifølge NRK, som siterer en lokal kilde til den algeriske avisa TSA, ifølge NRK.

16.20 Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) forlot en interpellasjonsdebatt om arktisk råd plutselig torsdag ettermiddag, melder Aftenposten.

16.03 De fire utenlandske gislene som er reddet ut av soldater er to briter, en franskmann og en kenyaner, ifølge APS.

15.51 Det varslede møtet i Stortingets utvidede utenrikskomité torsdag ettermiddag er utsatt, melder NRK.

15.40 Algeries statlige nyhetsbyrå Algerie Press Service (APS) hevder at soldater har reddet ut fire utenlandske gisler, ifølge BBC.

15.22 Statoil fikk torsdag ettermiddag bekreftet av norske myndigheter at det foregår en militæraksjon ved gassanlegget i Algerie.

– Vi gjør det vi kan for å holde oversikt og vi har tett dialog og samarbeid med norske myndigheter. Vi kan ikke gi noen oppdatert informasjon nå, men situasjonen på bakken er uoversiktlig, opplyser Bård Glad Pedersen, pressekontakt i Statoil, overfor NTB.

15.08Norsk UD bekrefter nå at det foregår en militæraksjon ved anlegget i In Aménas i Algerie.

– Dette framkom i en samtale statsministeren hadde med sin algeriske kollega tidligere i dag, sier Ragnhild Imerslund, kommunikasjonssjef i UD, til NTB.

Hun har ingen bekreftede opplysninger utover dette.

14.59 Den britiske tv-kanalen Sky News siterer også det britiske utenriksdepartementet på at det fremdeles «pågår en militær operasjon ved gassanlegget».

14.40Ubekreftet: – Minst 34 gisler og 15 gisseltakere er drept i luftangrep gjennomført av forsvaret i Algerie, hevder nyhetsbyrået ANI . Flere gisler ble drept da algerierne gikk til angrep mot gassanlegget In Aménas, sier en talsmann for gisseltakerne til nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania.

Den arabiske fjernsynsstasjonen Al Jazeera, som har egne kilder i området, melder også om det samme. Det gjør også innbyggere i området, som forteller om flere drepte etter at kjøretøy benyttet av gisseltakerne ble angrepet fra luften.

Dette er ikke bekreftet fra offentlig hold.

14.32 Ifølge et nyhetsvarsel fra BBC har kilder i det britiske utenriksdepartementet bekreftet at det «pågår en militær operasjon ved gassanlegget», men Utenriksdepartementet (UD) i Norge vil ikke kommentere opplysningene om at algeriske regjeringsstyrker har angrepet anlegget i In Aménas.

– Vi har ingen kommentarer til dette, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til NTB.

Statsministerens kontor (SMK) vil heller ikke kommentere saken overfor NTB.

– Jeg har ikke mulighet til å uttale meg om dette, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen (Ap) ved SMK.

14.0525 utlendinger har klart å rømme fra gassanlegget i Algerie, hvor de er blitt holdt som gisler, sier en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten til Reuters. Tidligere i dag er antallet som har unnslippet rapportert til å være henholdsvis 20 og 15.

14.02 Situasjonen er fortsatt uavklart for de Statoil-ansatte gislene i Algerie. Bård Glad Pedersen, mediekontakt i Statoil, sier at man i slike tilfeller må være forberedt på at det kan vare lenge. Se video øverst i saken.

14.00 På Scandic Hotell ved Bergen Lufthavn har Statoil opprettet et senter for de pårørende. Se intervju med pressekontakt Ole Anders skauby i Statoil:



13.45Bakgrunn: Det er nå ti år siden Statoil la 740 millioner dollar på bordet for å kjøpe halvparten av gassprosjektene In Amenas og In Salah fra oljegiganten BP.

In Amenas-feltet består av et stort gass og kondensat-anlegg og ligger nær den libyske grensen.

Statoil har også 31,9 prosents eierandel i In Salah som i likhet med In Amenas-anlegget eies i fellesskap med det algerske oljeselskapet Sonatrack og BP. Dette feltet ligger langt nærmere grensen til nabolandet Mali hvor det har vært mye uroligheter etter at franske styrker gikk inn i landet. Eksperter sier gisselaksjonen ser ut til å være en hevnaksjon som følge av dette. Les mer om hvorfor Statoil er i Algerie

13.41 Utenriksdepartementet satte krisestab onsdag morgen, straks departementet var varslet om angrepet i Algerie. Nå jobber de dag og natt for å bidra til å få gislene trygt hjem. Se video:



13.16 Ifølge nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania angriper algeriske regjeringsstyrker Statoil-anlegget med helikopter . Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

13.05Hele 20 utlendinger har klart å rømme fra gassanlegget i Algerie, opplyser en regjeringsrepresentant i Algerie til nyhetsbyrået AP. Tidligere ble det meldt at 15 utlendinger hadde unnsluppet gisseltakerne, ifølge nyhetsbyrået AFP.

13.03 To japanske gisler ble såret da algeriske regjeringsstyrker bombet Statoil-anlegget i Algerie, sier en kilde nær gisseltakerne. Gisseltakerne skal flere ganger ha forsøkt å ta med seg gislene og forlate basen, men er blitt stanset av sikkerhetsstyrkene som har omringet gassinstallasjonen In Amedia. En talsmann for de lokale myndighetene, Knaoui Sidi, sier til avisa Tous Sur L'Algerie at forsøkene har satt en stopper for et møte som var avtalt mellom myndighetene og gisseltakerne.

12.47 Dette bildet viser Statoils interesseområder i verden:

 

12.36Et fransk gissel i In Aménas har fortalt til en sveitsisk avis at det er flere alvorlig sårede blant gislene, ifølge NTB.

– Blant oss er det mange alvorlig sårede. Noen gisler har bombebelter rundt livet, sier mannen til Tribune de Genève, som har vært i kontakt med mannen.

Et annet gissel, som tilhører gruppen av hovedsakelig algeriske arbeidere, forteller ifølge avisa at han så et gissel bli drept. - De skjøt ham på kloss hold, sier han.

12.35 Regjeringen har innkalt til møte i Stortingets utvidede utenrikskomité for å orientere om situasjonen for gislene i Algerie. Møtet finner sted torsdag ettermiddag.

12.32 Gruppen som hevder å stå bak angrepet mot Statoil-anlegget i Algerie, truer med å drepe de vestlige gislene dersom algeriske sikkerhetsstyrker forsøker å frigjøre dem.

– Vi vil drepe alle vestlige gisler hvis den algeriske hæren forsøker å frigjøre dem med makt, sier en talsmann for gruppen til nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania.

ANI har gode kontakter i islamistgrupper i Nord-Afrika og var blant de første til å melde at den var den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar som sto bak onsdagens angrep mot et Statoil-anlegg øst i Algerie.

12.20 NRK.no siterer algeriske medier på at alt mobilnett og annen nettkommunikasjon i området rundt gassanlegget er avstengt. Dette skal forhindre fjernstyrte bomber å bli sendt.

12.13 Frankrikes forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, sier at Frankrike har full tillit til at Algeries regjering vil løse situasjonen i In Aménas. Han drar til Berlin torsdag for å drøfte den franske militære intervensjonen i Mali med Tysklands regjering. Gisseltakerne i Algerie skal blant annet ha krevd at Frankrike må stoppe intervensjonen mot islamistene i Mali.

11.52 Gisseltakerne på et gassanlegg i Algerie, krever fritt leide ut av basen i følge med gislene, melder Reuters. Nyhetsbyrået siterer en ikke navngitt kilde i sikkerhetsmyndighetene i Algerie.

11.5215 utlendinger som har vært holdt som gisler på et gassanlegg i Algerie, har unnsluppet fra gisseltakerne , melder nyhetsbyrået AFP.

Blant de 15 som skal ha rømt er to franskmenn, het det i en melding fra det algeriske fjernsynsselskapet Ennahar torsdag.

– 15 utlendinger, blant dem et fransk par, har sluppet unna folkene som tok dem som gisler, meldte den privateide kanalen. Kanalens eier Anis Rahmani sa til AFP at disse opplysningene kom fra «offisielt hold».

Oljeselskapet BP bekreftet at det hadde skjedd en «hendelse knyttet til sikkerheten» ved anlegget i Aménas i morgentimene onsdag. Selskapet varslet at det opprettet et eget kontaktnummer på telefon for pårørende, men oppga ingen andre detaljer.

11.49 Det offentlige algeriske nyhetsbyrået APS melder at 30 algeriske arbeidere personer har unnsluppet fra gassanlegget .

En av gisseltakerne, som er blitt identifisert som Abu al-Bara, har også snakket med Al Jazeera. Han hevder at algeriske snikskyttere har skutt mot gassanlegget hvor gislene blir holdt. Ifølge gisseltakeren ble en utlending, trolig en japaner, såret.

11.44 Nyhetsbyrået AFP har sluppet en video med arkivbilder av anlegget hvor gisseldramaet nå pågår.



11.28 Utenriksdepartementet fraråder opphold i Algerie.

11.28 Flere pårørende av de 13 Statoil-ansatte på gassanlegget i Algerie tilbrakte natten i pårørendesenteret på Kokstad utenfor Bergen sentrum. De pårørende får bistand av helsepersonell og skjermes mot pågang fra mediene. Statoil gir dem informasjon så fort det er noe å fortelle. Familien til en mann fra Troms som er involvert i gisselaksjonen i Algerie, sier de opplever situasjonen som forferdelig.

11.06 Ifølge NRK.no sier Algeries innenriksminister Dahou Ould Kablia at det er rundt 20 militante islamister som står bak angrepet mot Statoil-anlegget. NRK melder også at en av gisseltagerne sier til Al Jazeera at snikskyttere fra den algeriske hæren har skutt mot dem. To gisler skal ha blitt såret i denne skytingen. Gisseltageren truer med å drepe et britisk gissel, hvis angrepet fortsetter.

10.57 TV-kanalen Al Arabiya og AFP melder at Algeries innenriksminister Dahou Ould Kablia bekrefter at en brite og en algerier er drept i angrepet på anlegget. Seks andre ble skadet; en nordmann, to briter, en algerisk sikkerhetsvakt og to politimenn.

10.33 Nyhetsbyrået AFP melder at en gisseltager snakket direkte med TV-kanalen Al-Jazeera.

10.00 Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp har gjennom 20 år aldri hørt om en lignende gisselsituasjon som de ni nordmennene er involvert i. Han mener at gisselsituasjonen er helt annerledes enn andre gisselsituasjoner .

– Det er mange gisseltagere, som er tungt bevæpnet. Det er også mange gisler. Situasjonen er veldig uvanlig, sier han til DN.no.

09.50 Gisseltakerne i Algerie krever at algeriske sikkerhetsstyrker trekker seg tilbake for at de skal gå mer på forhandlinger , melder TV-kanalen Al Jazeera.

09.10 Sikkerhetsstyrker har omringet anlegget som ble angrepet av islamister onsdag morgen. Ifølge Algeries innenriksminister Daho Ould Kablia er antallet gisseltakere rundt 20. Flere av gislene i Algerie er tvunget til å ha på bombebelter for å hindre at sikkerhetsstyrker stormer anlegget, hevder et fransk gissel.

– Det budskapet jeg hadde til min motpart i Algerie, er at gislenes liv må settes i høysetet. Det må være det aller viktigste, og alle tiltak de måtte gjennomføre, må ta solid høyde for det, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) , som har vært i kontakt med sin kollega i Algerie.

Samtidig sa utenriksministeren at «vi ikke har opplysninger som tilsier at nordmenn har blitt drept i denne operasjonen» , etter at det algeriske nyhetsbyrået APS hevdet at en nordmann og en brite drept i angrepet på Statoil-anlegget i Algerie. Opplysningene er ikke bekreftet, og andre medier melder om andre nasjonaliteter.

09.05 Konsernsjef Helge Lund i Statoil holdt torsdag morgen pressekonferanse på Statoils hovedkontor på Forus i Stavanger.

- Ett døgn etter angrepet på In Amenas står vi fortsatt overfor en uavklart og svært alvorlig situasjon. Vi har en gisselsituasjon på anlegget, sa Helge Lund da han åpnet pressekonferansen . Se video:



09.00 Det var klokken 0550 lokal tid (0650 norsk tid) i onsdag morgen at Statoil fikk melding om angrepet mot gassanlegget, der Statoil er en av tre operatører. Klokken 17 holdt Statoil pressekonferanse der de gjorde det klart at 13 nordmenn er innblandet, flere er tatt som gisler og to Statoil-ansatte er bekreftet fysisk skadet. Lars Christian Bacher, sjef for Statoils internasjonale virksomhet, beskrev utviklingen som en av de mest alvorlige situasjonene Statoil noen gang har vært i .



Det private nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI), som regnes som et talerør for al-Qaida, meldte onsdag at gruppen «La katiba des moulathamines» (Den maskerte brigaden), står bak angrepet mot Statoils gassanlegg i Algerie.

Innenriksminister Dahou Ould Kabila i Algerie sa onsdag at det ikke kommer på tale å «inngå kompromisser med terrorister», og utelukket forhandlinger med gisseltakere . USAs forsvarsminister Leon Panetta sa onsdag at USA vil ta «alle nødvendige og passende skritt» for å sikre gislene i Algerie, og åpnet dermed for amerikanske aksjoner .

Kommentar Kjetil Wiedswang: Oljens brutale risiko

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.