Oslo Børs falt i likehet med resten av Europa i dag, etter gårsdagens kraftige børsoppgang.

Fornyet forventning om at Europas ledere skal kunne løse gjelskrisen bidro til å løfte Oslo Børs til den største oppgangen på én dag på ett år og fire måneder mandag. Samtidig steg Wall Street markert.

- En westernfilm
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets karakteriserer gjeldskrisesituasjonen i Europa som «en westernfilm» hvor dramaet går fra tilbakeslag til tilbakeslag, ifølge TDN Finans.

- Hellas står på randen av styrt konkurs. Økonomien bremser nådeløst. Den politiske motstanden er betydelig. Et flertall av tyskerne vil ha marken tilbake. I Storbritannia ber statsministeren eurosonelandene om å finne frem sin ”bazooka” – våpenet som med ett skudd løser alt. Det er nå bare et spørsmål om tid før Kirk Douglas innfinner seg. Søndag 23. oktober er det showdown, skriver Dørum i en oppdatering.

EU-rådets president Herman Van Rompuy har valgt å utsette eurosonemøtet med en uke til søndag 23. oktober 2011 på grunn av utviklingen i euroområdet.

Rådet skriver at timingen vil tillate dem å fullføre en strategi for euroområdets gjeldskrise og dekke en rekke relaterte emner.

”Videre ting som adresseres er situasjonen i Hellas, rekapitalseringen av bankene og utvidelsen av EFSF”, heter det i en melding, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans

- Må slås konkurs
Dørum skriver videre at Hellas må slås konkurs selv om en gjeldsreduksjon er teoretisk mulig, og at jo fortere det skjer, jo mer av tapet vil de som opprinnelig lånte Hellas penger ta.

Det må etableres et ”kringvern” rundt Italia, Belgia og Spania, da en gresk konkurs kan medføre stans i markedsfinansiering til disse landene, ifølge sjeføkonomen.

Mens Hellas har en samlet offentlig gjeld på rundt 700 milliarder euro, har Italia og Spania henholdsvis 1.900 og 700 milliarder euro i gjeld. Da blir Det europeiske stabiliseringsfondet (EFSF) på 440 milliarder kroner ”alt for lite”, ifølge Dørum.

Les også: Malta godkjenner EUs utvidede redningsfond - kun Slovakia gjenstår

Frontline i revers
På Oslo Børs falt Frontline tilbake etter å ha steget mer enn elleve prosent i går, mandag.

Ifølge TDN Finans skriver meglerhuset SEB Enskilda i oppdatering tirsdag at VLCC-verdiene raser, og viser til at i forrige uke ble den japansk-kontrollert VLCCen "Takase" fra 1999 solgt for 28 millioner dollar. I august ble den fem år eldre ”Saga Chelsea” solgt for 25,5 millioner dollar, som nesten er ”lik” pris, ifølge meglerhuset.

Skipsmeglere nedjusterer prisen for resalg av nye skip fra 100 til 90 millioner dollar, og er ned fra 200 millioner dollar i august 2008.

SEB Enskilda sier at det ikke bare er ”Takase”, men kjenner til flere ikke- navngitte skip som enten markedsføres eller forhandles til lignende priser.

”Med dette er verdien av en ti år gammel VLCC ned fra rundt 60-55 millioner dollar til 32-30 millioner dollar, og med bare 2-3 aktive kjøpere og mange kandidater kan det falle ytterlige”, heter det i oppdateringen.

Frontline sluttet ned 2,97 prosent til 27,40 kroner og er omsatt for 22,2 millioner kroner på Oslo Børs.

Telenor-rykter
Telekomkonsernet Telenor gikk som en kule fra start i dag, men en melding i den indiske avisen Economic Times' tv-kanal ET Now, om at selskapet tilbyr det indiske selskapet Unitech å kjøpe tilbake Telenors andel i det indiske telekomselskapet Uninor (tidligere Unitech Wireless).

Les også: Tilbyr å kjøpe ut Telenor

Kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Telenor ønsker ikke å kommentere opplysningene overfor DN.no.

Men markedet trodde tydeligvis ikke på ryktene, og oppgangen fra start endte i nedgang på 0,38 prosent til 91,55 kroner.

Aksjen ble uansett dagens mest omsatte, kjøpt og solgt for 800 millioner kroner.

Fondsfinans nedgraderer Telenor fra kjøp til nøytral- anbefaling og nedjusterer sitt kursmål fra 96 til 94 kroner, ifølge TDN Finans. Goldman Sachs på sin side oppjusterer kursmålet fra 112 til 126 kroner og viderefører sin kjøpsanbefaling

Av utenlandske begivenheter tirsdag, rapporterer det amerikanske aluminiumsselskapet Alcoa tall for tredje kvartal - noe som markerer starten på resultatsesongen i USA.

Kjempefall for Røkkes Aker Solutions
Mot slutten av handelsdagen publiserte Aker Solutions en melding der de varsler om nye tap i subseavirksomheten i Brasil på 400-500 millioner kroner i tredje kvartal. Aksjen falt umiddelbart kraftig fra 59 kroner til 54 kroner, og sluttet ned 9,31 prosent.

Les saken: Aker Solutions venter nye kjempetap i Brasil

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,32 prosent til 355,64 poeng. Det ble omsatt for drøyt fire milliarder kroner.

Les også:

Vil ikke endre Hellas' krisepakke

- Over min fatteevne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.