- Den underliggende resultatutviklingen er kraftig forbedret, men kvartalet tynges av periodevise engangsposter, sier fungerende konsernsjef John S. Dueholm i SAS i en kommentar.

Gigantboten på 660 millioner svenske kroner blir belastet i dette kvartalsregnskapet - dermed går SAS på en ny milliardsmell.

Også rettstvisten med Norwegian belastes dette kvartalet - og påvirker resultatet negativt med 218 millioner svenske kroner. Etter å ha anket dommen flere ganger, måtte SAS finne seg i å betale 175 millioner kroner til konkurrenten Norwegian for industrispionasje.

Les: Endelig seier til Kjos

SAS (SASNOK) faller 6,9 prosent til 21,60 kroner på Oslo Børs. På Stockholmsbørsen, der SAS-aksjen har sin hovednotering, er aksjen ned 7,5 prosent.

SAS-aksjen er ned rundt 50 prosent hittil i år.

- Må rette blikket fremover
Dermed gikk selskapet på et tap før skatt på godt over én milliard kroner (se tall i tabell nederst).

Selskapet hadde engangseffekter på -1.411 millioner svenske kroner i kvartalet, der restruktureringskostnadene var 146 millioner svenske kroner, rettstvistkostnader 982 millioner og nedskrivninger på 229 millioner.

- Effektene var hovedsaklig ventet og konsernets finansielle beredskap er tilpasset for å kunne håndtere disse. Ved å legge dette bak oss kan vi nå bruke energien vår på å rette blikket fremover og fullt ut fokusere på kjernevirksomheten, skriver John S. Dueholm i rapporten.

Ifølge estimater SME Direkt har innhentet var det i gjennomsnitt ventet et resultat før skatt inklusive spesielle poster på -60 millioner svenske kroner.

Driftsresultatet i kvartalet ble -488 millioner svenske kroner (259), mot ventet 107 millioner svenske kroner. Omsetningen var 11.090 millioner kroner (11.076), mens den på forhånd var ventet til 11.090 millioner svenske kroner.

SAS anker gigantboten
I forrige uke leverte både SAS og Norwegian solide trafikktall.

Les: 160.000 flere valgte SAS

Ulovlig prissamarbeid koster SAS over en halv milliard kroner, etter at EU igår ila en rekke flyselskaper sviende kartellbøter.

Les mer: SAS-bot på over 500 mill.

SAS bestemte seg umiddelbart for å anke gigantboten: SAS anker gigantboten

- Bra tidspunkt for nye initiativer
Til tross for et nytt blodrødt resultat, er John S. Dueholm optimistisk:

- Vi beveger oss i riktig retning, og den positive utviklingen vi så i Q2 fortsetter i Q3. Flyindustriens innhenting fortsetter, og særlig merkes dette gjennom vekst på det interkontinentale markedet og generelt innen forretningssegmentet. Den positive markedsutviklingen forventes å fortsette, og derfor er det nå et bra tidspunkt å ta initiativ til lønnsom vekst - noe som blant annet innebærer at vi øker frekvensen på eksisterende ruter og åpner rutene Oslo - New York og København - Shanghai, utdypet han i en webcast-sending i dag.

SAS

Les også: Lufthansa vil kjøpe SAS

Spår SAS-aksjen ned 30 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.