- Det er ikke tegn til boligboble som brister i Norge, sier DNB-sjef Rune Bjerke.

Tidligere i uken anslo bankens meglerhus at boligprisene skal falle med opptil to prosent i 2016 og 2017. DNB Markets forventer at det allerede før sommeren kommer en pakke fra Finansdepartementet som vil bidra til å dempe boligmarkedet.

Det får Bjerke til å slå alarm: Nye boligtiltak er unødvendig, mener han. I verste fall kan det bidra til å forsterke en norsk nedtur, advarer DNB-sjefen. 

- Hvorfor ikke ha litt is i magen og vente, spør han oppgitt.

Forslag på bordet

Det siste året har boligprisene i Norge steget med 7,9 prosent, viser marsstatistikken fra Eiendom Norge. Bankenes utlånspraksis og rentenivå har vært utpekt som to årsaker til at prisene har steget 15. måneder på rad.

Finansdepartementet har allerede mottatt en rekke forslag fra Finanstilsynet for å begrense husholdningenes gjeldsvekst og kjøle ned boligmarkedet. Tilsynet mener det blant annet kan være hensiktsmessig å innføre et midlertidig krav til avdragsbetaling.

Torsdag presenterte Bjerke et knallsterkt resultat for årets tre første måneder, og DNB-sjefen kan i dag skilte med få tap og en solid økning i boliglånene.

- Frykter du at nye tiltak kan ramme bankens utlånsvekst?

- Jeg håper at det ikke vil ramme bankenes individuelle behandling av lånekunder, og jeg håper det ikke vil ramme ungdom og førstegangskjøpere, svarer DNB-sjefen.

I stedet for gå løs på bankene, mener han det bør tas grep på tilbudssiden. Mangelen på nye boliger i markedet er stort, understreker DNB-sjefen.

- Ethvert markedspress skapes av både etterspørsel og tilbud. Jeg mener derfor det første man burde gjøre er noe massivt på tilbudssiden, sier Bjerke.

Svekket fremtidstro

Bjerke tror uansett ikke den sterke boligprisveksten vil fortsette. Han ser foreløpig små utslag av oljenedturen i økonomien, men mener bildet er i ferd med å endres.

Torsdag kom det tall som viser at 4,1 prosent av arbeidsstyrken i Norge nå står uten arbeid.

- Vi har vært litt forundret over at arbeidsledigheten ikke har klatret opp tidligere, og det har vært litt treghet i de registerte tallene. Nå ser vi det kommer, sier han.

DNB Markets venter at arbeidsledigheten stiger videre til 4,5 prosent i 2017. Ifølge Bjerke bør torsdagens tall sende et sterkt signal til Finansdepartementet.

- Dersom folks forventninger til fremtiden svekkes som følge av at arbeidsledigheten øker - og prisene på bolig stabiliseres eller begynner å falle litt - kan det å komme med tiltak nå være unødvendig. Det kan til og med bidra til å forsterke en negativ utvikling, mener han.

- Så lenge du ikke ser en overoppheting som varer ved, mener jeg du burde hatt is i magen til å vente, sier Bjerke.

Les også:
Venter lavere boligrenter
USA i dag: Oljeaksjer har aldri vært dyrere
Mohn-arving selger luksusbolig til 25 millioner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.