Det knytter seg stor spenning til tallene for boligprisutviklingen i august som legges frem mandag.

- Vi tror nok at vi kan få en forsiktig nedgang i boligprisene utover høsten. Det kan variere fra måned til måned, men trenden vil være forsiktig ned, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Dagens Næringsliv. Han mener omslaget kommer tidligere enn ventet.

Les også: Samme hus, samme gate – 1,7 millioner i forskjell

- Lavere forventninger
- Vi hadde ventet at det skulle skje noe neste år, men det er helt tydelig at det har skjedd noe i markedet i løpet av våren og sommeren. Det er ingen kollaps, ingen katastrofe, mer en korreksjon ned fra et høyt nivå, sier Juel, som likevel tror det ligger an til en myk landing for boligprisene.

LES OGSÅ: Block Watne-sjef: - Klart det har med pris å gjøre

Han sammenligner med sommeren 2007 da boligprisene frem mot sommeren 2008 falt med to-tre prosent som en reaksjon på høyere renter.

- Det er noe i den dur vi ser for oss. Det blir ikke umulig å selge boliger, men selgerne må nedjustere sine forventninger litt og kalkulere med at det tar litt lenger tid, tror Juel.

Kresne kjøpere
Det høye prisnivået har ført til langt mer kresne huskjøpere ifølge flere eiendomsmeglere. Partner og eiendomsmegler Fredrik Dyve i Privatmegleren mener boligselgerne må ta endringene innover seg.

- Altfor mange har urealistiske forventninger til salget. Når utbudet er høyt, blir boliger som har små «skavanker» liggende, sier Dyve til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Kutter prisen på sjøeiendom med 11 millioner

Dyve mener boligkjøperne nå stiller helt andre krav til boligens standard.

- Kjøperne er kresne, det er bare de beste objektene som blir solgt med en gang. Hvis det er mye som må pusses opp, nøler folk med å gi bud, sier han.

Anders Langtind i Eie Eiendomsmegling er enig.

- Etter flere år med heftig prisvekst tror boligselgerne at eiendommen automatisk skal selges til langt over takst, men det er ikke lenger tilfelle.

LES OGSÅ:

<b>Kutter prisen til under halvparten</b>
- Vi merker at markedet er nervøst
Usolgte sjøeiendommer for én milliard
- Det er bygget altfor få boliger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.