Det norske aksjemarkedet trekker oppover uten særlig drahjelp fra børslokomotivene mandag.

Hovedindeksen vaker fortsatt rundt historiske høyder, mens selskaper som Statoil, Hydro, Yara, DNB, Telenor og Seadrill er lite endret.

Norwegian-streik avblåst

Flyselskapet Norwegian spretter imidlertid markert opp på nyheten om at selskapet og de kabinansatte i Danmark og Norge er kommet til enighet.

- Med tanke på alle våre reisende, alle ansatte og selskapene som er berørt, er det gledelig at vi har oppnådd enighet og at vi kan rette blikket fremover, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian i en pressemelding.

Les mer:  Norwegian-streiken avblåst og - Den er lagt død

140 avganger kansellert

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til TDN at det er for tidlig å anslå hva tariffavtalen har å si for selskapet kostnadsmessig.

Flyselskapet opplyser mandag at salgssvikt den siste uken, særlig på innenriks, tvinger Norwegian til å avlyse i alt 140 avganger.

- Streiketrusselen som har hengt over lavprisflyselskapet den siste tiden har gjort folk skeptiske til å booke turer med Norwegian:

- Vi opplever at passasjerene er avventende. Vi har sett fallende salgstall, særlig på innenriks. Dette har ført til at vi har blitt nødt til å kansellere en del flyvninger denne uken, sier Sandaker-Nielsen til DN.

Norwegian-aksjen stiger 4,55 prosent til 238,90 kroner på Oslo Børs sålangt mandag.

Følg kursutviklingen til Norwegian-aksjen her

Nytt oppkjøp

Skipstjenesteselskapet EMS Seven Seas stiger over 70 prosent etter at Supreme Group kjøper 81,2 prosent av aksjene og byr på hele selskapet.

Budet på fem kroner per aksje verdsetter børsmyggen til rundt 137 millioner kroner, mot 79 millioner kroner ved sluttkurs fredag.

EMS-aksjen er opp til 4,95 kroner.

Kina-tall tynger

Avtakende boligprisvekst i Kina svekker utviklingen på asiatiske børser mandag.

Nyboligprisene i steg i 44 av 70 kinesiske byer i april, ifølge TDN Finans. Dette er den svakeste utviklingen siden oktober 2012.

- Boligprisene som ble publisert i løpet av helgen var ikke gode og har skapt forventninger blant investorene om at boligprisene vil fortsette å falle, sier analytiker Zhang Yanbing i Zhesang Securities til Bloomberg News.

Kinesiske myndigheter beordrer samtidig landets låneinstitusjoner til å begrense sine interbankutlån, ifølge TDN. Reglene kan begrense landets vekstmuligheter, hevdes det.

Venter på Fed-referat

Det er ellers lite på makrokalenderen mandag. Svenske ledighetstall viser stigende arbeidsledighet i morgentimene mandag.

Les også: Stigende arbeidsledighet i Sverige

Fra USA kommer referatet fra Feds forrige rentemøte, der vurderingene rundt nedtrappingen av stimuliprogrammet og timingen av den første renteøkningen står sentralt.

"Vurderinger av de siste svakhetstegnene fra boligmarkedet og den geopolitiske uroen vil også bli interessante etter at Yellen i det sist har uttrykt litt bekymring, heter det i Nordeas morgenrapport.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,19 prosent til 592,51 poeng.

Les også:
Avviser bud på 700 milliarder
Asia i dag: Avgjørende uke for Thailand
Tar grep mot skyggebanksektoren i Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.