Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Her er det nye tilbygget til HL-senteret

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ferdinand Wagner publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En sterk opplevelse, mener arkitekten.

Skogutsikt. Det nye tilbygget på HL-senteret på Bygdøy har tatt snaut fire år å realisere og har en pris på 50 millioner kroner.

Skogutsikt. Det nye tilbygget på HL-senteret på Bygdøy har tatt snaut fire år å realisere og har en pris på 50 millioner kroner.

– Vi ønsket å skape et sted som gir publikum mulighet til å ta inn over seg det de blir fortalt. Historien om holocaust er emosjonelt krevende. Derfor var det viktig for oss å lage et bygg med mulighet for å ta pauser, og som skaper rom for refleksjon og kontemplasjon, sier arkitekt Øystein Rø (43).

Det nye tilbygget til Villa Grande – Mino – tegnet av arkitektfirmaet Transborder Studio, har åpnet dørene for publikum etter snaut fire års arbeid. Arkitektenes mål var å skape «et rom for refleksjon», blant annet gjennom å skape en passasje med vannspeil i overgangen mellom Villa Grande og det nye tilbygget. I samme rom er det plassert et verk av den amerikanske kunstneren Camille Norment, som har hentet inspirasjonen sin fra opptak av skipsklokken til DS Donau. Skipet DS Donau sto for den største enkeltdeportasjonen av norske jøder under annen verdenskrig.

– Samspillet mellom kunsten og arkitekturen bringer det hele sammen til en sterk opplevelse, mener Rø.

Les også: Åsted: Romsås

Konkurranse

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter ønsket seg mer plass for å kunne huse utstillinger og læringstilbud for de 40.000 årlige besøkende. Derfor utlyste senteret i 2016 konkurransen om å få tegnet et tilbygg. Året etter fikk arkitektfirmaet Transborder oppgaven.

Navnet Mino er både en forkortelse for minoritet, men gjenspeiler også at dette er et tilbygg for en større bygning: relasjonen mellom det lille og det store – egnet for et senter som både driver forskning og formidling om Holocaust, men også på minoriteters vilkår i moderne samfunn.

Fakta: Mino

Åpnet nylig dørene på HL-senteret på Bygdøy, Oslo, over 740 kvadratmeter.

Tegnet av Transborder Studio

Mino. Det nye tilbygget skal i følge arkitektene legge til rette for refleksjon.

Mino. Det nye tilbygget skal i følge arkitektene legge til rette for refleksjon.

Eiendommelig

Villa Grande har en turbulent fortid. Opprinnelig tilhørte eiendommen industrimannen Sam Eyde, som påbegynte arbeidet med den borglignende bygningen i 1917. Siden den gang har Villa Grande vært både sykehus og utdannelsessenter for helsepersonell, men fått mest oppmerksomhet for at Vidkun Quisling overtok bygningen som bolig for seg og sin kone i 1941.

I 1999 ble eiendommen vernet av Riksantikvaren, og i 2005 flyttet HL-senteret inn.

– Vi har vært opptatt av å synliggjøre historien til stedet. Det har vi blant annet gjort ved å lage et tverrsnitt gjennom konstruksjonen til Vidkun Quislings bunker, forteller Rø.

På 740 kvadratmeter har arkitektene forsøkt å lage et åpent og lyst bygg, som gir innblikk i naturen rundt. Selve designet og oppbyggingen er en fortolkning av villaen som ruver i bakgrunnen.

Det nye tilbygget åpnet 30. september i år, med en utstilling om hverdagsrasisme i Norge.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner