Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Beltedyrarkitekur. En fremmed art har dukket opp på Sognefjellet. Men trolig slipper nye Oscarshaug rasteplass å bli svartelistet.

Beltedyrarkitekur. En fremmed art har dukket opp på Sognefjellet. Men trolig slipper nye Oscarshaug rasteplass å bli svartelistet.

Dette bygget på Sognefjellet er inspirert av origami

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Jordheim Halvorsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Og et litt spesielt dyr.

Det var befriende å åpne pressemeldingen og lese arkitektenes beskrivelse av nye Oscarshaug rasteplass. For nå må de snart slutte, arkitektene, å snakke om alle byggene som «går i ett med naturen», der man skal få «følelsen av å være ute mens man er inne».

Arkitektene, som trolig kan tillate seg det mest fargerike språket av oss alle, kan da bedre enn slike floskler?

Fakta: Oscarshaug

Rasteplass

Jensen & Skodvin arkitekter og Nasjonale turistveger har frisket opp Oscarshaug, et utsiktspunkt og en rasteplass på Sognefjellet.

Den renoverte rasteplassen byr på storslått utsikt mot Hurrungane, deriblant Store Skagastølstind.

nasjonaleturistveger.no

jsa.no

Et dyr

Det var derfor godt å lese noe uforståelig igjen, for da Jensen & Skodvin arkitekter fikk i oppdrag å fornye Oscarshaug utsiktspunkt og rasteplass, altså noe så prosaisk som en offentlig do på Sognefjellet, tenkte de at det på et slikt sted kan være fint med «noe som hverken er hus eller landskap. Noe som er tvetydig, kanskje noe som ligner en kampestein, et beltedyr, eller noe annet som ikke er et hus. Noe en kanskje blir nysgjerrig på. Men og noe som kan være rasjonelt å bygge».

– Prosjektet ble ganske formsterkt etter hvert som det vokste frem, og det fremsto klart for oss at dette var et dyr, og prosjektet ble hetende «dyret» – ting får ofte et kallenavn, sier Øystein Skorstad, arkitekt ved Jensen & Skodvin.

– Jeg var egentlig litt usikker hva slags dyr vi endte opp med til slutt. Men beltedyr er ikke så langt unna, synes jeg.

Som origami

Beltedyr er en orden av pattedyr og gomlere som også omfatter maurslukere og dovendyr, og finnes hovedsakelig i Amerika. Nå også på Sognefjellet, for akkurat slik det utrydningstruede dyrets kropp er dekket av plateformede hornskjell, er en 16 tonn tung hette i stål heist på plass over toalettbygget som sto på rasteplassen fra før. Skjoldet gir vern mot vær og vind.

– Dette er tynne stålplater som er brettet og satt sammen på en måte som gjør materialet mye sterkere, akkurat som origami og slikt. Dette er en teknikk vi har brukt på noen prosjekter i Kina tidligere, og på inngangspartiet til Sognefjellshytta, forteller Øystein Skorstad.

Nasjonale turistveier består av 18 utvalgte strekninger fra nord til sør, nesten utelukkende knyttet til fjord eller fjell. Over 50 arkitekter, landskapsarkitekter, designere og kunstnere har vært involvert, og gjort det utfordrende formspråket til prosjektets varemerke.

Fra den renoverte rasteplassen på Oscarshaug, som åpner i juli, er det orkesterplass mot Hurrungane og Store Skagastølstind.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.