Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Keiserens nye hus. Den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma har skapt et museum som harmonerer med omgivelsene i Odense.

Keiserens nye hus. Den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma har skapt et museum som harmonerer med omgivelsene i Odense.

Stjernearkitekt står bak nye H.C Andersens Hus

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sidsel Bjørnseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Odense

– Skal endre definisjonen for hva et museum kan være, sier Kengo Kuma.

– Vi har laget et museum som smelter inn i omgivelsene, sier arkitekt Kengo Kuma (67) og lener seg inn mot skjermen på kontoret i Tokyo.

Fakta: Kengo Kuma

Japansk arkitekt

kkaa.co.jp

Født i 1954 i Kanagawa, Japan.

Arkitekt og professor ved institutt for arkitektur på Universitetet i Tokyo.

Startet Kengo Kuma & Associates i 1990. Har kontorer i Tokyo, Shanghai, Beijing og Paris.

Står blant annet bak det nye Ibsenbiblioteket i Skien, vannkulturhuset i København og OL-stadionet i Tokyo.

Han er iført grå hettegenser. Bak ham skimtes en reol med rekker av bøker.

På den andre siden av kloden, i forfatteren H.C. Andersens fødeby Odense i Danmark, er det klart for åpning av det nyeste prosjektet hans: I en brosteinsbelagt gate, gjemt bak små gule murhus ligger museet H.C. Andersens hus.

– Odense er en liten by med lave bygninger. Vi ville at museet skulle passe inn i den intime settingen, sier Kuma.

Vekk fra betongklossen

H.C Andersens hus brer seg over 5600 kvadratmeter og består av flere sirkulære trebygg, et underjordisk museum og en stor grønn hage.

– Jeg ville vekk fra ideen om museet som en «betongkloss», som utelukkende har en funksjon – å verne om kunst, sier Kuma.

Han har selv har vokst opp med den danske dikterens fortellinger, og arkitekturen er inspirert av eventyret om «fyrtøyet», hvor et tre åpenbarer en underverden for en soldat på reise.

Luftens baron. Myke former, naturlige materialer og raust lysinnfall dominerer det arkitektoniske uttrykket i H.C. Andersens hus, tegnet av Kengo Kuma.

Luftens baron. Myke former, naturlige materialer og raust lysinnfall dominerer det arkitektoniske uttrykket i H.C. Andersens hus, tegnet av Kengo Kuma.

Fakta: H.C. Andersens hus

Dansk museum

Museet skal romliggjøre den danske dikterens litterære univers. To tredjedeler av bygningen befinner seg under jorden.

Hvor: H.C. Andersen Haven 1 i Odense, Danmark

Areal: 5600 m²

Ferdigstilt: desember 2021

Kostnad: rundt 400 millioner kroner

– Tanken er å materialisere H.C. Andersens litterære univers. Vi bruker sted og rom for å skape opplevelser som er basert på hans fortellinger.

I det underjordiske museet henger lyse tekstiler og glitrende lyslenker fra taket, og deler inn lokalet i flere mindre rom. I hvert av disse kan gjestene bevege seg rundt i et dikterens mange eventyr, som «Piken med svovelstikkene» og «Den stygge andungen».

Londonbaserte Event Communications har designet museumsopplevelsen, som tar i bruk kunst, lysinstallasjoner og interaktive lydopplevelser gjennom hodetelefonene man får utdelt.

– Dette er ikke et museum som formidler fakta, men følelser, sier museumsdirektør Henrik Lüthker.

Grønt og naturlig

Kengo Kumas arkitektkontor danket ut både norske Snøhetta og danske BIG i konkurransen om å tegne det nye museet.

– Prosjektet skal flette sammen bygningene og naturen, på samme måte som H.C. Andersen blander drømmer med virkelighet sier Kuma.

Naturlige materialer og myke former preger estetikken. Den lyse trefasaden er minimalt behandlet, slik at vær og vind vil endre treverkets uttrykk over tid. Store glassflater sørger for at lys slipper inn. Takene skrår nedover og blotter den grønne naturen der oppe.

– Museumsarkitektur har tidligere vært veldig konservativ, sier Kuma.

– H.C. Andersens hus skal endre definisjonen for hva et museum kan være. Vi har forsøkt å skape et bærekraftig system der trærne, hagen og naturen er en integrert del av opplevelsen.

Arkitektkontoret har tidligere tegnet både OL-stadionet i Tokyo og det nye Ibsenbiblioteket i Skien. Med H.C. Andersens hus vil han skape et landemerke for det 21. århundre.

– Det skal vise frem fremtidens arkitektur, og ikke minst fremtidens museer.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.