Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
En modernistisk kontorbygning i teglstein på Frogner er omskapt av R21 Arkitekter til et byhus med ni boliger i varierende størrelser fra 77 til 196 kvadratmeter.

En modernistisk kontorbygning i teglstein på Frogner er omskapt av R21 Arkitekter til et byhus med ni boliger i varierende størrelser fra 77 til 196 kvadratmeter.

Får høythengende arkitekturpris

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ombygningen av Frogner-gården fra kontorer til leiligheter får Sundts premie.

Hva har Gyldendalhuset, Norsk Maritimt Museum, blokkene i Bølerskogen og leilighetsgården til Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard til felles?

Alle er tildelt Sundts premie, en utmerkelse som tildeles bygninger som er eksempler på fremragende arkitektur i Oslo.

I dag ble det offentlig at premien for 2018/2019, litt forsinket, tildeles R21 Arkitekter for transformasjonen av teglsteinsgården i Munthes gate 29 på Frogner.

Den lave bygningen i en stille gate bak Vigelandsparken var tidligere kontorer for Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova), og er nå er gjort om til fasjonable leiligheter. Blant beboerne er Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard, som D2 besøkte da vi laget en reportasje om prosjektet i fjor høst.

Les D2s reportasje fra Munthes gate: Gamle møterom på Frogner er blitt luksusleiligheter
Realitykjendis og anleggsarbeider Petter Pilgaard bor i Frogner-gården sammen med kjæresten Vendela Kirsebom. Her er han avbildet i høst, i ferd med å sablere en crémant til kolleger på «vors».

Realitykjendis og anleggsarbeider Petter Pilgaard bor i Frogner-gården sammen med kjæresten Vendela Kirsebom. Her er han avbildet i høst, i ferd med å sablere en crémant til kolleger på «vors».

Fakta: Sundts premie

Arkitekturpris

Prisen går til private bygninger i Oslo som er eksempler på fremragende arkitektur.

Deles ut annethvert år, av Oslo Arkitektforening.

Opprettet av grosserer Harald Sundt. Utdelt første gang i 1908.

Tillit

– Det er en kamp hver dag for å få til gode prosjekter. At andre ser det, setter vi pris på, sier Thomas Thorsnes, daglig leder og partner i R21 Arkitekter.

– Jeg er veldig glad, på vegne av kontoret og medarbeiderne. Men man får ikke til sånne prosjekter som dette alene. Prisen går også til entreprenøren og byggherren, som har hatt tillit til oss. Det er spesielt viktig i transformasjons- eller «rehab-prosjekter», hvor veien blir litt til mens man går, sier Thorsnes.

Munthes gate 29 ble tegnet av arkitektkontoret Eliassen og Lambertz-Nilssen og sto ferdig i 1973 som kontorer for Norges Allmennvitenskapelige Forskningsråd. Nabobygningen i Munthes gate 31, utformet i samme formspråk og tegnet av samme kontor i samarbeid med Molle og Per Cappelen, fikk Sundt premie i 1961. Den nye utgaven av Munthes gate 29 sto ferdig i 2019, med ni boliger i varierende størrelser fra 77 til 196 m²

Det er Oslo Arkitektforening som deler ut Sundts premie. Komiteen uttaler at arkitektene «har på en imponerende måte håndtert den utfordringen der er å transformere et bevaringsverdig kontorbygg til boliger uten å forringe det eksisterende byggets kvaliteter.»

– Arkitektene har gått inn i oppgaven med stor respekt for det som var der fra før og foredlet det gamle prosjektet. De aller fleste vil ikke se at det har foregått en endring. Men det er tilført en rekke elementer som ikke var der tidligere, på en imponerende måte, sier Per Suul, partner i Lund Hagem Arkitekter as og leder i komiteen.

I begrunnelsen står det at «Komitéen vil særlig fremheve arkitektens selvpålagte bevaringsholdning, der de motstår fristelsen til å manifestere det nye mot gaten til fordel for arkitektonisk nyskapning «i det skjulte».»

Premien består av en bronseplakett som festes på bygningen.

Cathrine Throne-Holst, her med hunden Birk, flyttet fra enebolig på Vinderen til en toppleilighet i Munthes gate 29 sammen med ektemannen Andreas Herstad. De har ikke angret.

Cathrine Throne-Holst, her med hunden Birk, flyttet fra enebolig på Vinderen til en toppleilighet i Munthes gate 29 sammen med ektemannen Andreas Herstad. De har ikke angret.

Også den forrige bygningen som fikk Sundts premie var et transformasjonsprosjekt, det vil si at en eksisterende bygning får ny bruk. Prisen for 2016/2017 gikk til Sentralen, de gamle lokalene til Christiania Sparebank i Kvadraturen, som er blitt kontor-, restaurant- og arrangementshus etter ombygning signert Kima Arkitektur og Atelier Oslo.

Thomas Thorsnes i R21 mener antallet transformasjonsprosjekter er økende.

– Det gjør oss enda mer bevisst på hva vi bygger av nye ting. Hva skal det vi bygger nytt kunne om 50 eller 100 år? Hadde bygget i Munthes gate hatt en lav arkitektonisk verdi eller bygningsmessig standard, hadde det blitt revet. Det er sentralt i byen, det er stort press på tomter der. At det har arkitektonisk verdi i seg selv, gjør at det er attraktivt å bevare, det har en høy egenverdi og det tåler en annen bruk. Det er sånn vi må tenke på når vi bygger nytt. Det skal ha så stor egenverdi at det kan tåle å leve i 100 år, sier Thorsnes.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.