Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Med lisens til å deale. Superagenten Erkut Sögüt har skrevet en krim om superagenter. Her avbildet med dokumentvesken på taket av hans egen kafé i Knightsbridge, London, like etter «deadline day» i september 2019.

Med lisens til å deale. Superagenten Erkut Sögüt har skrevet en krim om superagenter. Her avbildet med dokumentvesken på taket av hans egen kafé i Knightsbridge, London, like etter «deadline day» i september 2019.

En krim om «deadline day» fra fotballverdenens innerste vip-rom

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Mesut Özils tidligere agent utgir kriminalroman.

«Deadline day», og særlig timene og minuttene frem mot midnatt 1. september, hvorpå overgangsvinduet stengte ut året i engelsk Premier League, er fotballverdenen på sitt mest thrilleraktige: Passasjermanifester, flyradar og privatjet-avganger overvåkes, luksusbiler med sotede ruter sluses inn og ut av treningsforlegninger i mulm og mørke, medisinske sjekker hastebehandles og faksmaskiner bryter sammen av papirmøllen med kontraktsdokumenter, alt som følge av prosessen med å få på plass stjernesigneringer i siste liten.

På denne dagen er det spilleragentene – og da særlig det mektigste sjiktet av dem, «superagentene» – som styrer spillet. Men da Erling Braut Haalands håndlanger Mino Raiola – som kultiverte et såpass mafiøst image at han etter å ha satt overgangsrekord med Paul Pogba kjøpte Al Capones gamle feriehus i Miami – døde av blodpropp i april i år, mistet fotballverdenen sin mest larger than life superagent.

Fakta: «Deadline»

Krimroman skrevet av Erkut Sögüt.

Utgitt av CA Publishing House.

285 sider.

erkutsogut.com

Fra brev til bok

I alle fall inntil utgivelsen av tysk-tyrkiske Erkut Söğüts nylige litterære debut «Deadline», en kriminalroman satt til nettopp «deadline day».

Erkut Söğüt er hittil mest kjent som agenten til den tidligere Arsenal-playmakeren Mesut Özil, og særlig kjent, eller beryktet, for to ting: For å ha forhandlet frem den høyeste spillerlønnen i Premier League-historien, og for å ha håndtert «Erdoğangate», en cause célèbre som oppsto da hans klient fraterniserte med Tyrkias autokratiske president Recep Tayyip Erdoğan, og som kulminerte med at Özil tok farvel med det tyske landslaget i form av et åpent brev, for siden å få kontrakten med Arsenal terminert.

Han spiller nå for den tyrkiske hovedstadsklubben Başakşehir, hvis mest profilerte supporter er Erdoğan.

Den mørke siden

Ingenting av dette kommer for så vidt opp i «Deadline», som er satt til San Sebastian i Spania og åpner med at en fetert agent drikker sin morgenkaffe og stålsetter seg for det nærmeste døgnet med frenetisk telefonvirksomhet.

Det han derimot ikke har stålsatt seg for, er at hans datter skal bli kidnappet og viklet inn i en utpressingssak orkestrert av et kartell av superagenter som har forbindelser til den baskiske separatistorganisasjonen ETA, som igjen har forbindelser til Manchester Uniteds styrerom.

Mange er teoriene om hva som har forårsaket Manchester Uniteds sportslige problemer, men ETA er i virkeligheten neppe involvert. «Deadline» er med andre ord ikke en nøkkelroman, men heller et forsøk på å skrive en flyplasskrim fra fotballverdenens innerste VIP-rom – hvor man vasker ansiktet i «agurktilsatt micellært vann» og slapper av i «Vitamin D-intensive solsenger», mesker seg i tomatbrød og noe kalt «BDSM chemsex parties», diskuterer ettervirkninger av korsbåndoperasjoner slik privatdetektiver gjennomgår obduksjonsrapporter, og har en «forstyrrende uvane med å slikke sin buskete mustasje mellom setningene».

Om forsøket er vellykket? «Jeg elsket denne boken! Åpner virkelig øynene dine til den mørke siden av fotball», lyder den første leserkommentaren på Amazon.com. Den er signert Mesut Özil.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.