Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Truet. Bokhandelen Cappelens Forslag sliter. Nå har Pil Cappelen Smith laget et Konk-O-meter.

Truet. Bokhandelen Cappelens Forslag sliter. Nå har Pil Cappelen Smith laget et Konk-O-meter.

Butikken har laget en installasjon for å vise hvor nære de er å gå konkurs

Tekst

Vil du få varsel hver gang Anders Kemp publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Spesialbokhandelen Cappelens Forslag i Oslo selger ikke nok bøker.

– Vi har jo ikke tenkt å gå stille til graven. Hadde dette vært en drukning, så er dette oss som veiver med armene og roper opp etter å ha gått under første gang, sier Pil Cappelen Smith (45).

Den vesle uavhengige bokhandelen Cappelens Forslag har holdt det gående i syv år. «Mer enn en bokhandel» er kanskje en floskel, men også en nokså presis oppsummering av den vesle spesialbutikken i Bernt Ankers gate 4 i Oslo. Her er det vært en mengde konserter, opplesninger, fester, og lokalet har også vært utleid som radiostudio for BBC og tv-studio for NRK.

Fakta: Cappelens Forslag

Nye, brukte og antikvariske bøker.

Etablert i 2011.

Utgitt eget, subjektivt leksikon, nå i 10.000 eksemplarer.

Ikke minst står butikkens eget forlag bak Cappelens Forslags to prisvinnende Konversasjonsleksikon, som er skrevet av mer enn 100 internasjonale skribenter og forfattere, deriblant Pulps Jarvis Cocker og fjorårets Man Booker-prisvinner George Saunders.

Les om konversasjonsleksikonet: Saklig!

Kundene er det imidlertid ikke nok av. Men istedenfor «å legge seg ned og dø», har Pil Cappelen Smith og Andreas Cappelen inntatt en sporty posisjon i kampen mot netthandelen. I butikken står nå Cappelens Forslags Konk-O-Meter! Med litt treverk, Molotow graffititusjer og en gammel bestefarsklokkeviser har bokhandelen laget en dommedagsklokke, som med ukentlig oppdatering viser hvor langt unna Cappelens Forslag er å gå konk, som det heter på godt norsk.

– Vi har aldri annonsert, og generelt gått mye mer stille i dørene enn resten av handelsstanden. Men dette gjør vi altså noe med nå.

– Timingen før jul er ikke tilfeldig?

– Vi har aldri gått i minus i desember. Men dette er ikke en quick fix, og kan ikke reddes av julestri eller likes på Facebook. Dette er en tendens som har sneket seg inn over tid for alle som driver butikk, sier Pil Cappelen Smith.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Livet som bokhandler er selvsagt hardt uten subsidier, tilskudd og forlagsfordeler. Særlig når man som Smith med egne ord sier «ikke kommer fra BI, for å si det sånn». Lønn er ikke tatt ut i butikken i hele 2018.

– Men hvis folk altså synes byrommet og kulturen trenger de uavhengige butikkene, bør du ta en kaffe og kjøpe en bok hos dem fremfor hos kjedene, sier han.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.