Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Politisk poet. Fatemeh Ekhtesari flyktet fra Iran i 2015, og kom til Norge i 2017. Gjennom den nye diktsamlingen «Hun er ikke kvinne» ønsker hun å uttrykke sin støtte til kvinnene i Iran.

Politisk poet. Fatemeh Ekhtesari flyktet fra Iran i 2015, og kom til Norge i 2017. Gjennom den nye diktsamlingen «Hun er ikke kvinne» ønsker hun å uttrykke sin støtte til kvinnene i Iran.

Ble dømt for blasfemi og propaganda – nå er hun aktuell med ny diktsamling

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ida Ji Andersson publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Fatemeh Ekhtesaris dikt er en hyllest til kvinnene i Irans gater.

I 2015 flyktet Fatemeh Ekhtesari (36) fra Iran. Hun ble dømt til elleve og et halvt års fengsel og 99 piskeslag for blasfemi, regimekritisk propaganda, og for å ha håndhilst på en mann hun ikke var i slekt med.

Dagen etter hun hadde gitt ut sin første bok i Iran, bestemte myndighetene at den skulle fjernes fra bokhandlene, forteller hun.

– Verkene mine handlet om kvinners rettigheter til selvbestemt abort og graviditet, og et fritt liv. En av skildringene om kjærlighet handlet om en kvinne som oppførte seg som et fritt menneske. Hun var forelsket, røykte sigaretter, kysset og snakket om kroppen sin, sier Ekhtesari.

I 2017 kom hun til Norge som fribyforfatter – en forfatter, journalist eller kunstner som må flykte fra hjemlandet på grunn av trusler for sine ytringer.

Fakta: Fatemeh Ekhtesari

Født i Iran i 1986.

Utdannet jordmor.

Forfatter, poet og redaktør for et persisk nettidsskrift.

«Hun er ikke kvinne» er hennes første nyskrevne diktsamling i Norge. Inngår i Parallell, Aschehougs serie med tospråklig diktbøker.

Fanget

Den nylig utgitte diktsamlingen «Hun er ikke kvinne» handler om ulike situasjoner der man er fanget. Fanget i kjønn, tid, land, forhold. I tillegg et ønske om å finne sin egen identitet, i et hav av forventninger og normer.

– Mennesker lever i en hverdag der man blir dratt i alle retninger av familie, samfunn og egne følelser, forteller poeten.

Diktsamlingen er skrevet frem parallelt på persisk og norsk og tar opp motiver som kjærlighet, giftermål og abort. Hverdagssituasjoner kvinner her i Norge også kan relatere til.

– Jeg vil ikke bare skrive om mine egne erfaringer, selv om dette så klart påvirker diktene mine. Etter opptøyene i Iran, er denne diktsamlingen blitt en støtte til kvinnene som går i gatene og krever å bli lyttet til, sier Ekhtesari.

Diktene hennes bryter med tradisjonelle persiske diktformer, men bruker rytmisk driv og bundne mønstre for å skildre følelsen av fangenskap og desperasjon. Ekhtesari synes den forventede formen til dikt også er en type fangenskap, derfor leker hun seg med varierte former på diktene sine.

– Dikt har egne regler for form, rim og rytme. Jeg føler at diktformen kan bli et bur for hvordan det er forventet at jeg skal skrive, forteller Ekhtesari.

Skygger

Hun har allerede publisert den persiske versjonen av «Hun er ikke kvinne» i sosiale medier og flere av versene i diktene blir brukt i demonstrasjonene.

– Jeg hørte blant annet at de ropte «Det er mørkt, vi er skygger uten hjemland / Vi er felles sår, vi er kvinner», som er i diktsamlingen.

Ekhtesari bor for tiden på Lillehammer og forteller at hun føler seg handlingslammet av å høre om opptøyene i Iran. Hun blir fysisk dårlig når hun ser på nyhetene og sitter trygt i Norge, mens kvinnene i Iran kjemper for sine rettigheter, sier hun.

– «Hun er ikke kvinne» er min måte å gi disse kvinnene en stemme til resten av verden, å få mitt nye land til å støtte dem. Det er viktig at vi viser støtte på sosiale medier. Dersom ikke myndighetene får noe press fra omverdenen, tror jeg ikke det kommer til å skje noe, sier hun.

– Jeg vil at kvinnene i gatene i Iran skal vite at selv om jeg ikke er til stede, bærer jeg på deres sorg og smerte.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.