Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Høy toleranse. To profesjonelle kvinner poserer villig i et statlig kontrollert bordell, Maisons de Tolérance, i Rue Monthyon i Paris, cirka 1900.

Høy toleranse. To profesjonelle kvinner poserer villig i et statlig kontrollert bordell, Maisons de Tolérance, i Rue Monthyon i Paris, cirka 1900.

Sexarbeidernes illustrerte historie

Tekst

Vil du få varsel hver gang Audun Vinger publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Hvem skulle trodd at en illustrert historiebok om prostitusjon kunne passe under juletreet?

Da den britiske nobelprisvinneren i litteratur, Rudyard Kipling, i novellen «On the City Wall» i 1898 åpnet med linjene «Lalun is a member of the most ancient profession in the world», ble en klisjé om «verdens eldste yrke» født og etablert som en slags historisk sannhet.

Fakta: «Harlots, Whores & Hackabouts»

Av Kate Lister

256 sider

Forlag: Thames & Hudson

Om ikke det aller eldste, er det vel heller ingen tvil om at sexsalg har vært med menneskeheten gjennom svært mange epoker, fra sivilisasjonens barndom og frem til nå.

I den nye boken «Harlots, Whores & Hackabouts» følger vi prostitusjonens historie gjennom årtusenene rundt om på jordkloden, og selv om disse kvinnene (og mennene) veksler mellom å være noe tilnærmet hellige skikkelser, til å være utstøtte og kasteløse, er det mange fellesnevnere som går igjen.

At det er umulig å stoppe det, uansett hvilke tiltak man går til, er etter lesning åpenbart. Vi ser kanskje også en holdningsendring til fordel for sexarbeideres rettigheter.

Verdighet

Forfatteren Kate Lister er ivrig sexhistoriker og underviser ved universitetet i Leeds. Hun står også bak nettprosjektet Whores of Yore, som kan følges på sosiale medier for en daglig dose med kuriosa fra seksualitetens historie.

Lister evner ikke bare å grave frem stadig nye interessante, sjokkerende og humoristiske detaljer fra historiens skjulte kammer, hun behandler sexarbeid og sexarbeidere med anerkjennende interesse og gir dem verdighet. Enten vi er Mesopotamia i oldtiden, i skitne britiske gater ved navn Gropecunt Lane i middelalderen, eller i den syndige bydelen Storyville i New Orleans på begynnelsen av forrige århundre.

En gjentagende feil som blir begått gjennom historien, ifølge Lister, er at sexarbeiderne aldri blir hørt. Det er alltid noen som skal snakke for dem, alltid skal de bli omtalt som enten falne, ville kvinner eller som stakkarslige ofre. Det er alltid noen som vil straffe, umyndiggjøre eller tjene penger på dem.

Moralens voktere og maktens menn går igjen. Også på kundelistene deres.

Sparkepike. Den beryktede danseren La Goulue sammen med to mannlige kolleger fra Moulin Rouge i Paris, ca 1881. Hennes karriere fikk en trist slutt, og hun solgte sigaretter og fyrstikker på gaten utenfor etablissementet der hun i årevis var den største attraksjonen.

Sparkepike. Den beryktede danseren La Goulue sammen med to mannlige kolleger fra Moulin Rouge i Paris, ca 1881. Hennes karriere fikk en trist slutt, og hun solgte sigaretter og fyrstikker på gaten utenfor etablissementet der hun i årevis var den største attraksjonen.

Frodig materiale

Bokdesignen er utsøkt og det rike billedmaterialet som er knadd gjennom sidene, er unikt, fascinerende og ofte fortryllende, og er i stor grad hentet fra den britiske research-stiftelsen Wellcome’s enorme samling (de har også et strålende museum).

Ikoner, statuer, objekter, malerier, fotografier, anatomiske tegninger, bordellbrosjyrer med beskrivelser og prislister, japansk erotikk og parisiske plakater – her vekkes historien til live på frodig vis.

Det er også sterkt å se midtoppslaget der Christian Krohgs fortsatt rystende maleri «Albertine i politilegens venteværelse» (1885–1887) gir en større mening enn vanlig, etter alt man har lært om skammen og forfølgelsen av prostituerte gjennom historien på de foregående sidene.

«Harlots, Whores & Hackabouts» er en typisk gavebok for den som er glad i historiens mer grisgrendte avdelinger, men det er heller ikke slik at det eksotifiseres og at de mer destruktive sidene ved dette arbeidet overses.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.