Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ti i skuddet. I sin nyeste bok har forfatter Steffen Sørum reflektert rundt de mest spilte norske låtene på Spotify.

Ti i skuddet. I sin nyeste bok har forfatter Steffen Sørum reflektert rundt de mest spilte norske låtene på Spotify.

– Noe av det særegne med norsk musikk er en slags iboende melankoli, selv i såkalte partylåter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Forfatter Steffen Sørums nye bok tar utgangspunkt i noen av de mest populære norske låtene på Spotify.

– Siden jeg ikke har skrevet for voksne på såpass lenge, tenkte jeg det var lurt med noen oppvarmingsøvelser, forteller Steffen Sørum.

Forfatteren, som også er faglig leder for forfatterutdannelsen ved Norsk barnebokinstitutt, har de seneste tolv årene skrevet bøker for barn og ungdom. «Norsktoppen», som utkommer på Flamme Forlag, er et steg opp på alderstrinnene, og for å få opp pulsen snoket han seg gjennom spillelister med norske favoritter på Spotify og plukket ut 40 gjengangere. Han kokte det så ned til ti låter, blant annet artister som Di Derre, Jaa9 og OnklP, CC Cowboys, Freddy Kalas, Karpe, D.D.E. og Raga Rockers, og brukte disse som utgangspunkt for å skrive tekster.

– Meningen var ikke at dette skulle gis ut. Det var jo egentlig bare noe jeg gjorde for gøy, og det skled jo så lett at jeg tenkte det umulig kunne være noe bra. Men Flamme ville det annerledes.

Fakta: «Norsktoppen»

Av Steffen Sørum

Steffen Sørum debuterte med romanen «Du elsker meg» i 2000. Har siden gitt ut barnebokserien «Korsfarerne» og ungdomstrilogien «Dødsengler».

«Norsktoppen» lanseres under Litteraturfestivalen i Lillehammer, 29. mai–3. juni.

Selvuthenging

Da det ble klart at tekstene faktisk skulle utgis og bli lest av andre, forteller Sørum at han måtte ta en ny runde.

– Det å låse seg til å skrive ut ifra et såpass snevert konsept fremprovoserer en del tanker, og plutselig ble det for eksempel ganske politisk og kritisk. Jeg måtte passe på at jeg ikke hadde hengt ut noen i tekstene. Det viste seg heldigvis at den jeg hadde hengt mest ut, var meg selv, sier Sørum.

I det store og det hele er tekstene løst knyttet til utgangspunktet. De snakker om mørke sangtekster skrevet som 15-åring under dynen på gutterommet, forsøpling, menn over 40, flyktningkrisen, venner som forsvinner, venner som tar livet av seg, og nordmenns drikkevaner.

– Jeg tenker at noe av det særegne med norsk musikk er en slags iboende melankoli, selv i såkalte partylåter. Både «Det går likar no» av D.D.E., «Pinne for landet» av Freddy Kalas og «Alle gutta» av Staysman og Lazz har noe litt tungt og litt mørkt over seg, sangtekstmessig.

Opprydding

En del av de utvalgte låtene endret seg for Sørum i løpet av de mange gjennomlyttingene. «Jenter», av Di Derre, føltes plutselig litt pre hashtag me too, og resulterte i refleksjoner om gutter og jenters tilkortkommenhet – og menn i midtlivskrise som også vil ha snertne, forsterkende quotes og støtte på Instagram.

Å høre på «Glir forbi» av Jaa9 og OnklP om og om igjen, ga ham på den annen side en helt ny respekt for duoens tekstforfatterskap.

Rundt neste sving venter det han faktisk skulle gjøre, det oppvarmingen var ment å lede frem mot: Å skrive oppfølgeren til debuten «Du elsker meg» fra 2000.

– Romanprosjekt er såpass tunge at jeg gruer meg. Det koster meg mye, det gjør det. Ting som «Norsktoppen» er jo mye kjekkere å skrive.

– Det blir litt som å rydde huset i stedet for å lese til eksamen, liksom.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.