Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Snekker Anderssen & Voll

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Fremtidens julekule lager seg selv.

Anderssen & Volls julekule ble opprinnelig designet til juletreet på Maihaugen på Lillehammer, som hvert år inviterer en kunstner eller designer til å dekorere treet. Kulen er et litt spesielt gjør det selv-prosjekt, da den må printes på en 3D-printer – en teknologi designerne mener vi kommer til å se mer av i fremtiden.

Fakta: Anderssen & Voll

Norsk designstudio, etablert av Torbjørn Anderssen og Espen Voll i 2009.

Arbeider for produsenter som Muuto, Menu, Foscarini, og driver den egne merkevaren Nedre Foss.

anderssen-voll.com

– I dag brukes jo 3D-printing både innenfor bilindustrien og medisinen, og vi står på kanten av en helt ny måte å fremstille ting på. For ti år siden ville vi aldri tenkt på å lage 150 kuler med åtte bevegelige deler. Nå er det ­derimot ­mulig, sier Torbjørn Anderssen.

– Er det noe som er viktig å tenke på når man lager kulene?

– Nei, det er bare å trykke på knappen.

– Og hvis man ikke har 3D-printer?

– Det finnes mange steder lokalt i Norge hvor man kan sende filen og få printet ut ­kulen. Det er ikke nødvendigvis så dyrt.

– Er det mulig å eksperimentere videre selv?

– Hvis man har litt datakunnskap kan man ta utgangspunkt i vår fil og bygge opp andre ting, for eksempel bytte ut snøfnugget eller lage fasetterte ringer.

– Hvordan pynter dere selv til jul?

– Jeg og kona skal feire hver for oss for siste gang, og pynter nok minimalt da vi ikke kommer til å være mye hjemme. Det blir et lite grantre på bordet og en nisse som tusler av gårde, sier Anderssen.

– Hos oss blir det nok ganske tradisjonelt, vi skal ha hele familien på julemiddag, sier Espen Voll, som hadde eget juleverksted allerede som 10-åring.

– Jeg hadde en lang periode hvor jeg drev det ganske langt innenfor julekurvfletting, laget avanserte og krevende mønstre i papir. Noen av kurvene har jeg fortsatt – de er snart 40 år gamle.

Slik gjør du det: Anderssen & Volls julekule



Dette trenger du:

  • 3D-printer
  • Silkebånd


Oppskrift:

  • Last ned dropbox-­filen fra d2.no/julekule. ­Filen som kan lastes ned her, er en spesial­utgave som ikke vil henge på Maihaugen.
  • Mat filen inn i 3D-printeren.
  • Trykk på print.

-(Vilkår)