Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ikea-glasset som ble stjernerekvisitt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ser du nok tv-serier, begynner du å legge merke til detaljene også.

Billig stjerne. Vardagen-glasset – stadig vekk sett i en tv-serie nær deg.

Billig stjerne. Vardagen-glasset – stadig vekk sett i en tv-serie nær deg.

Mens pandemien ennå bare var noe som murret i Asia, kjøpte jeg 30 glass fra Ikea til en fest. Vardagen-glasset føltes som de middelstore drikkeglass' hellige gral: 31 perfekt proporsjonerte centiliter, hverken for stort, for lite, for smalt eller bredt; enkelt og nøytralt, men likevel litt forseggjort med sine vertikale riller som spilte fint i både stearinlys og sollys.

Attpåtil var det med sine drøye åtte kroner per stykk, billig nok til å ha mange av.

Fakta: Vardagen

Glass i Ikea-porteføljen.

Designet av Nike Karlsson, i salg fra 2016.

Finnes i tre varianter: 20, 31 og 43 cl.

ikea.com

Jeg rakk å feire før koronaviruset seilte inn med rutefly fra Alpene og satte en stopper for bekymringsløs omgang med andre mennesker. Som så mange andre brukte jeg etter hvert tiden til å se altfor mange tv-serier isteden.

«Unorthodox». Krimserien «The Fall». Historisk sykehusdrama med to sesonger «Charité». «Weissensee». Den norsk-regisserte thrilleren «Behind Her Eyes».

Og på et eller annet tidspunkt begynte jeg å legge merke til det: glasset mitt. Det dukket opp på nattbord og hotellrom, på steder det ikke engang nødvendigvis var historisk korrekt. Jeg førte ikke regning med det, før hovedpersonen Louise i «Behind Her Eyes» satte ett av dem på sønnens nattbord i episode fem, men det hadde allerede vist seg nok steder til at jeg stoppet opp.

Og så, i episode to av «Pørni», sto det jammen på kjøkkenøyen hjemme hos Pørni også.

På kjøkkenbenken

Hva var det med akkurat dette glasset? Valgte scenografene det av akkurat samme grunner som jeg? Hadde filmstudioene eller rekvisittlagrene skapene fulle av Vardagen-glass – eller handler scenografer rett og slett masse på Ikea?

– Vi har gjerne en runde på Ikea og tar med ting som er bruksvennlige, sier «Pørni»-produksjonsdesigner Maria Ducasse (42).

Men akkurat valget av dette glasset, sier Ducasse at hun ikke husker – det kan ha blitt med fra Ikea, eller kanskje bare sto det i kjøkkenskapet på location.

– Det kunne like gjerne vært en grønt glass hvis det var en «grønn» episode, hver episode har sin farge. Det er et ganske hyggelig glass som ikke gjør så mye ut av seg. «Pørni» er en hverdagsserie. Det er ikke så mye staffasje rundt tingene hennes, sier Ducasse.

Kameleon

– Hele ideen med Vardagen er at det skal være et tradisjonelt, men ekstremt basic grunnuttrykk, sier Nike Karlsson, som designet glasset i Ikeas Vardagen-serie.

Det har vært i salg siden 2016.

– Det er ganske tidløst, denne typen glass kom med industrialiseringen av glass. Det finnes et utall glass på markedet som er av denne typen, med riflet dekor. Det skal være som en kameleon, avhengig av hvilken kontekst du setter det i, fordi det er så nedtonet og enkelt, sier Karlsson.

Han har sine tanker om hvorfor det stadig vises på tv:

– Et glass er jo noe som kan få en veldig sentral rolle i scenen. Du må finne en karakter på glasset som ikke tar over – med de ideene vi har hatt rundt glasset, blir det veldig generisk, og da synes man det er et bra glass. Dessuten er et riflet glass som dette veldig fotogent. Det kan være vanskelig å fotografere glass.

Og den erfarne Ikea-designeren har lagt merke til glassets tv-opptredener selv:

– Det er morsomt at man blir valgt i slike sammenhenger. Man kan tenke: «Så kult at man har vært med i den filmen, selv om ingen vet at du er der.»

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.