Det feteste golfutstyret

Tekst

D2.no guider deg til det beste utstyret du trenger til årets sesong.

Golfsesongen er her for fullt. D2.no har bedt daglig leder ved Golfsenteret, en av Norges største utstyrsleverandører innen golfutstyr, og Head-pro ved Oslo golfklubb, Stephen Newey, oppsummere hva de mener er det beste utstyret i år.

Testing og spesialtilpasning av utstyr er ifølge golf-ekspertene vel så viktig som prislapp.

- Den eneste måten en golfer kan se hva som passer nettopp ham eller henne, er gjennom å teste utstyret. Spillerens eget handicap, alder og ambisjoner er verdifull informasjon når man skal finne utstyret som passer. Etter å ha innhentet denne informasjonen plukker vi ut ulike køller og foretar en kølletest, forklarer Tore André Granli, daglig leder ved Golfsenteret i Oslo.

Jonas Lilja, landslagstrener i Norge, advarer mot å slurve med utstyrsvalget.

- Hvis du ikke er nøye med å tilpasse køllen i forhold til riktig lengde, lie (vinkelen mellom skaftet og køllehodet, red.anm) og stivhet vil det påvirke svingen din i negativ forstand. Det er derfor lurt å prøveslå flere alternativer før du bestemmer deg for køller, sier Lilja.

(Se landslagstrenerens tips til hva du må du tenke på når du skal kjøpe golfutstyr, i høyremargen.)

 
Voldsom utvikling
Granli understreker at det beste utstyret kommer an på hvilke øyne som ser - og hvem som holder i køllene.

- Det har vært en voldsom utvikling de siste årene. Akkurat som når det gjelder annet utstyr. Se bare på hvordan tv-er eller mobiltelefoner ser ut idag sammenlignet med for fem år siden, påpeker Granli.

- Men en god kølle, uansett pris, redder ikke et dårlig slag, legger han til.

Lilja mener pris generelt sett reflekterer kvalitet når det kommer til køller, selv om du, som for alt annet, også gir litt ekstra for selve merkevarenavnet.

- Prisen reflekterer i dag hva slags produksjonsprosess køllene har gjennomgått, og er på den måten også en indikator på kvalitet. Men det betyr ikke at det beste utstyret for deg er det dyreste, sier han.

Lilja understreker at det dyreste utstyret ofte er myntet på proff-spillerne.

- Som oftest er det dyreste utstyret ment til proffene, og dette er dyrt fordi det er helt forskjellige produksjonsprosesser for denne type utstyr, påpeker han.

Her er det beste golfutstyret du trenger for å gå en runde ifølge ekspertene vi har snakket med:

Jern
 
- Ping Rapture V2 er Pings flaggskip, et jern for spillere med middels til høyt handicap. Her har de ikke spart på noe. Titan i slagoverflaten og tungsten-innlegg i sålen gir ekstrem energioverføring til ballen og er fantastisk lettspilte, forteller Granli.

 
- Nike Victory Red Split Cavity er Nikes smidde køller til spillere med middels til lavt handicap. Tiger Woods har selv vært med på å utvikle disse køllene. De har et lekkert design og er meget behagelige ved balltreff. Enkle å forme slag med, og er faktisk veldig lettspilte, sier Granli.

For spillere med lavt handicap anbefaler Newey en Titleist AP2.

- Titleist AP2 er det beste jernet Titleist har produsert noensinne. Denne køllen passer for veldig gode spillere, mener Newey.

 

- X22 fra Callaway er en lettspilt golfkølle til den gjennomsnittlige golfspilleren og nedover. Ekstrem perimetervekting gjør at man flytter masse fra senteret av golfkøllen og ut til kantene, noe som gjør at man får et mer tilgivende og retningsstabilt slag, forteller Newey.

- Nybegynnere bør velge Oloy, der du helt klart får mest verdi for pengene, sier Newey.

Wood

 

- Titleist 909 D comp har et moderne pæreformet hode som skaper lavere spinn og gir høyere MOI-verdier (massetreghetsmoment, red. anm.). Dette er en wood du slår både langt og rett med, forteller Granli.

- Ping G10 er uten tvil den fairway-wood’en med det flotteste designet på mange år, mener Newey.

Driver
Middels til høyt handicap:
- Callaway FTiQ er er en særdeles tilgivende driver. Den har firkantdesign og et av markedets aller beste skaft, Mitsubishi Rayon Fubuki, som standard. Du er nærmest garantert lange og rette slag med denne, mener Granli.

Middles til lavt handicap:
- Taylor Made har som et relativt ungt merke i golfen overtatt tronen på Europa- eller PGA Touren. Med R9 med et klassisk design, et hode som kan justeres i åtte posisjoner og tre flyttbare vekter og med et Fujikura Motore 65-grams skaft som standard, ligger alt til rette for gode slag, mener Granli.

 
Drivere passer for alle, uansett nivå, mener Newey.

- Taylor Made Burner har en av de største "sweet spot'ene". Dette er siste generasjon Burner, som er enda lenger enn sin forgjenger, en driver stappfull av teknologi (dual crown technology, inverted cone technology og superfast tecnology), forteller Newey.

Hybrid

 
- Når du ligger på fairway eller i roughen trenger man et skikkelig verktøy. Cleveland Launcher er en hybridkølle som med et klassisk design, veldig god vektfordeling og utforming hjelper deg å få ballen opp. Ikke minst er den skapt for å gi deg lengde, sier Granli.

Wedge

 
- Titleist Spinn Milled Vokey Wedge er en overlegen wedge. Nummer en på touren. Den ser bra ut, har en fantastisk balanse og riller som tar skikkelig tak i ballen som gjør at du får god stopp på den, forteller Granli.

Putter
Når det kommer til puttere, kan man velge mellom klassiske puttere og mallet-puttere.

 

Klassisk putter
- Scotty Cameron Studio Select Newport 2 er klassiker, og en "puttingens Rolls Royce". Den gir en god følelse, balanse og har flott design, mener Granli.

 
Mallet putter
- Taylor Made Itsy Bitsy Spider er for den som liker vekt i putterhodet. Dette er en videreutvikling fra Spider, som er meget retningsstabil og har svært god balanse. Den blir brukt av flere på Touren, men er også favoritten til de ferske, forteller Granli.


Baller

 


- Titleist ProV1 gir god lengde og lite spinn ved utslag, samtidig som ballen gir uovertruffen følelse og kontroll rundt greenen. Dette er ball nummer én på alle tourene, mener Granli.

Stephen Newey er enig:

- Titleist proV1X er den beste ballen på markedet, noe som også gjenspeiles i at de fleste proffene bruker denne når de spiller. Dette er den mest brukte ballen både på European tour og PGA tour, sier Newey.

Bag
- Markedslederen heter Ogio og lager kun reiseeffekter og bager. De er spesialister på detaljer og funksjonalitet. De er innovative og er ikke redde for å gå nye veier når det gjelder design og farger. Har man først kjøpt en Ogio, velger man det for alltid, mener Granli.

Bærebag
 
- Ogio Nexos er en veldig komblett bærebag. God plass til alt du trenger, smarte løsninger og har en veldig bra bærekomfort. Designeren av denne bagen må ha spilt mye golf, bemerker Granli.

Trallebag

 


- Ogio Devolver er golfbagenes kinderegg: Du får tre bager i en. Du kan ta av det ytre laget som blir til en pencilbag med plenty av lommer, og du sitter igjen med en superlett trallebag. Dette er bagen for den som vil ha det hotteste og beste, mener Granli.

Tralle

 
- Big Max IQ er en ny og veldig lett tralle som er stabil og enkel å slå sammen. Den blir særs liten når den er slått sammen, sier Granli.

Sko

 

- Nike TW2009 er utviklet i samarbeid med Tiger Woods. Den er lett, vanntett og laget i et kevlar-lignende materiale som holder på passformen i hele skoens levetid, forteller Granli.

- Dette er en veldig god sko og den samme skoen som Tiger Woods bruker, men også norske Suzann Pettersen har den, bemerker Newey.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk