Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Reiser bust. Paul Dano spiller nettanalytikeren Keith «Roaring Kitty» Gill i kinoklare «Dumb Money».

Reiser bust. Paul Dano spiller nettanalytikeren Keith «Roaring Kitty» Gill i kinoklare «Dumb Money».

Nettsamfunnet rammet Wall Street der det gjør vondt – i lommeboken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

«Dumb Money» er elektronikk-kjeden Gamestops spektakulære børsklatring som dramakomedie.

Januar 2021: Den amerikanske elektronikk-kjeden Gamestops aksjeverdi stiger med 1500 prosent i løpet av to uker. Bakteppet er at nettsamfunnet Wallstreetbets ikke vil ha noe av storkapitalens forsøk på å «shorte» den.

Dynamoen i Wallstreetbets er Keith Gill, en passe nerdete 35-åring med katte-t-skjorte og bandana, som på Youtube og Twitter går under navnet «Roaring Kitty».

– Gill postet at han trodde det var massiv shorting på gang, hvilket var tilfelle, sier filmskaperen Craig Gillespie (56).

– Forumet skjønte teorien hans om at aksjen var underpriset, og at den kunne pumpes opp mot shortingen. Millioner av mennesker kom sammen og begynte å kjøpe den – hvorpå den steg til himmels. Det ble virkelig et sosialt øyeblikk, sier Gillespie.

Fakta: «Dumb Money»

Amerikansk dramakomedie fra 2023.

Manus av Lauren Schuker Blum og Rebecca Angelo. Regissert av Craig Gillespie.

På rollelisten: Paul Dano, Seth Rogen, America Ferrera, Pete Davidson, Shailene Woodley og Nick Offerman.

Norgespremiere 22. september

Ikke så dumt

To og et halvt år senere presenterer australskfødte Gillespie den premiereklare dramakomedien «Dumb Money». Selv om storyen er basert på Ben Mezrichs bok «The Antisocial Network», syntes han det var en bedre tittel.

– «Dumme penger» er det nedsettende begrepet Wall Street-typer bruker om gjennomsnittlige daghandlere. De sitter og flirer av oss fordi vi «alltid taper», sier Gillespie.

Han mener Gamestop-unntaket må ses i lys av motstandsbevegelser som Occupy Wall Street.

– Det som faktisk kommer til overflaten her, er hvor skjevt ressursene er fordelt, spesielt i USA. Viktigere enn at protestantene fikk mulighet til å tjene mye penger, var at de rammet Wall Street der det gjør vondt – i lommeboken. Det var hovedgrunnen til den helsprø massemobiliseringen, sier han.

Spekulativ tidsånd

Gillespie plasserer «The Batman»-skurken Paul Dano i rollen som Gill. Tidligere har han samarbeidet med «Barbie»-radarparet Ryan Gosling og Margot Robbie, på henholdsvis «Lars and the Real Girl» (2007) og «I, Tonya» (2017).

Gillespie mener den lille mann og kvinnes kamp mot overmakt er fellesnevneren i katalogen hans. «Dumb Money» gir publikum et inntrykk av at nesten enhver amerikaner er fiksert på aksjemarkedet – men er det reelt?

– Husk at dette skjedde under pandemien, med alt det innebar av isolasjon, ensomhet, frustrasjon og arbeidsløshet, kombinert med bortfall av sport og spill. Mange prøvde seg i markedet uten erfaring – det var noe av faren, repliserer Gillespie.

– Jeg tviler på om «alle» handler like mye som før – selv sønnen min har gitt seg nå. Men dette var et øyeblikk. Dette var tidsånden.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.