<p>Breer i endring. Det første bildet i serien «Continuous Topography», «Argentière Glacier no. 01», viser den nest største isbreen i Mont Blanc-massivet i Dan Holdsworths underfundige tolkning.</p>

Breer i endring. Det første bildet i serien «Continuous Topography», «Argentière Glacier no. 01», viser den nest største isbreen i Mont Blanc-massivet i Dan Holdsworths underfundige tolkning.

Dokumenterer landskap som forsvinner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyunn Rishøi Hedemann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ved hjelp av droner, lasere og eksklusiv militær teknologi skildrer kunstfotograf Dan Holdsworth landskap som er på vei til å bli borte.

– Siden laseren kan fange nesten hver minste detalj ned til den minste millimeter, gir den oss et overblikk hverken det menneskelige øye eller den mest avanserte kameralinse noensinne vil kunne registrere, sier Dan Holdsworth.

Rundt årtusenskiftet begynte den engelske kunstfotografen å ta i bruk digital teknologi. Litt etter litt smeltet de digitale prosessene sammen med fotokunsten, de ble avgjørende for hans måte å tenke på, fikk egenverdi.

Fakta:

«Mapping the Limits of Space»

Fotobok av Dan Holdsworth på Hatje Cantz

danholdsworth.com

I 2011 begynte han å samarbeide med det geologiske fakultetet ved Northumbria University i Newcastle, der forskerne bruker laserskanning og annen eksklusiv teknologi for å kartlegge landskap og registrere klimaendringer. Holdsworth bruker teknologien til å tegne detaljerte omriss av landskap i endring.

– Grunnen til at jeg ble interessert i denne teknologien, var observasjonsevnen den tilbød. Den gjorde det mulig å granske et områdes «arkitektur» makeløst detaljert, med en «objektivitet» uten sidestykke.

Ny bok

Denne måneden utgir det tyske kunstbokforlaget Hatje Cantz fotoboken «Mapping the Limits of Space», som i over 200 bilder og syv essay oppsummerer Dan Holdsworths 20-årige karriere. En soloutstilling ved samme navn på Graves Gallery i Sheffield er nettopp avsluttet, en ny åpner på NGCA i Sunderland senere i år.

Siden han begynte å fotografere, har Holdsworth problematisert forholdet mellom menneske, vitenskap, natur og kunst. Han vokste opp i Nord-England med en far som var forsker, et industrilandskap på én side og en nasjonalpark på den andre.

– Så jeg oppfattet vitenskap og natur som noe nærliggende, så å si, snarere enn noe som sto i kontrast eller kunne skilles.

Guds blikk

Digital teknologi «lar oss se verden slik Gud ville ha sett den», sier Holdsworth.

– Den lar oss også bli fortrolig med landskapet, som om vi måtte dra hånden over det, snarere enn bare å se på det. Og den kan gjengi hva et landskap er, eller var, på et spesifikt punkt i historien.

Slik ligger tiden på sett og vis lagret i både bildene og landskapet.

– Laserkartlegging kan avsløre de mest betydningsløse eller betydningsfulle endringene i et landskaps konturer ettersom det endrer seg under trykk fra klimaendringene. Endringen i volum fra ett år til det neste kan virke fjern, eller liten, men den kan bli epokegjørende.

´ (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk