Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Trendsettere. Sofie Hellsing og Christian Duivenvoorden åpnet Artilleriet i 2014. Siden er de blitt Sveriges kanskje viktigste trendsettere.

Trendsettere. Sofie Hellsing og Christian Duivenvoorden åpnet Artilleriet i 2014. Siden er de blitt Sveriges kanskje viktigste trendsettere.

– Hvorfor det skjer så mye i Göteborg nå?

Tekst
Foto
Göteborg

Göteborg er Sveriges nye designdestinasjon. Her får du de beste reisetipsene.

– Hvorfor det skjer så mye i Göteborg nå?

Det er fredag ettermiddag i et kolonihageområde ved Slottsskogen sørvest for Göteborg sentrum. Foran et lite trehus står en slitt benk, to kaféstoler og et bord. Ville blomster i en vase, et prikkete fat med croissanter – et stilleben som snart skal postes på Instagram og bli sett av over 20.000. De færreste har vært her, men på en måte kjenner de Elin Lannsjö (35) og kolonihagehuset som er vist i en rekke interiørblader: den hjemmesnekrede kjøkkenøya; de store, svarte keramikkfatene; plantekassene med meterhøy rabarbra.

Designdrøm. Elin Lannsjö og kjæresten pusset opp hytta selv. Interiørstilen har vært med på å fronte Göteborg som en ny designdestinasjon.

Designdrøm. Elin Lannsjö og kjæresten pusset opp hytta selv. Interiørstilen har vært med på å fronte Göteborg som en ny designdestinasjon.

At sommerhuset skulle bli både visningsrom og butikk, hadde ikke Lannsjö sett for seg da hun meldte seg på et keramikkurs for åtte år siden. Nå er hun del av den nye designbølgen som skyller over Sverige fra vest.

– Folk er opptatt av å hjelpe hverandre opp og frem. Byen er så ­liten at man har muligheten til å bli sett. Samtidig er den stor nok til at det finnes masse kompetanse.

Evig toer

Göteborg har på en måte alltid vært den litt harry lillebroren til Stockholm: i seilerjakke og bakoversleik, med en døv ordvits på lur. En go’ gubbe, som innbyggerne sier det. Men den gamle industribyen er i ferd med å endre seg.

Det at Göteborg er lillebroren til Stockholm, gjør at det er lettere å eksperimentere og teste ut nye konsepter her

Frida Ramstedt — designblogger

Med en rekke nyskapende interiør- og nettbutikker, noen av landets viktigste bloggere og interiørstylister, trendskapende leiligheter for salg – som hver uke går runden i sosiale medier, og et eget designmuseum har Göteborg etablert seg som Sveriges mest interessante designby.

– Det at Göteborg er lillebroren til Stockholm, gjør at det er ­lettere å eksperimentere og teste ut nye konsepter her. Konkurransen er ikke like hard, sier Frida Ramstedt (37), som driver Trendenser, en av Sveriges største designblogger med 205.000 lesere hver måned.

Alt for salg. Artilleriet Studio er innredet som en leilighet hvor alt er for salg.

Alt for salg. Artilleriet Studio er innredet som en leilighet hvor alt er for salg.

Vallgatan

1980-tallet: Mellom sentralstasjonen og havnen ligger Nordstan – Sveriges største kjøpesenter, et kjedebutikkmekka med et gigantisk parkeringshus. Utenfor skjer det lite. Kjøpesenteret har drenert bykjernen for folk. I kvartalene rundt Vallgatan, noen steinkast sørover, står eiendommene halvtomme, eller er på vei til å rives. Det er for dyrt å pusse opp, og hva er vitsen? Butikk­eierne står ikke akkurat i kø.

Eiendomsutvikleren Christer Harling tenker annerledes. I 1981 kjøper han en bygning fra 1804 i Vallgatan, pusser den forsiktig opp – og får leid ut hvert eneste lokale. Han pusser opp flere eiendommer i området, og etterhvert begynner kommunen å samarbeide med flere av eierne.

Harling får gjennomslag for ideen om en rekke brosteinsbelagte, bilfrie gater. For å lokke til seg butikkeiere, settes leien ned. Högskolan för design og konsthantverk låner et lokale til en utstilling. DesignTorget åpner butikk her, og de små kles-, interiør- og designbutikkene følger etter.

2016: På parkeringsplassen mellom interiørbutikken Artilleriet, livsstilsbutikken Grandpa og kafeen, kaffebrenneriet og bakeriet Da Matteo, står byens første food truck: Strömmingsluckan selger stekt småsild og hjemmelaget potetstappe. Bilene er borte. I stedet sitter folk på benker og drikker kaffe, tar en pause under et sitrontre, planlegger neste stopp – kanskje den nytrendy interiørbutikken Norrgavel over gaten, Acne-butikken rett bak, eller blomsterbutikken Floramor & Krukatös rundt hjørnet?

13

Magasingatan er blitt et nav for designinteresserte. Folk kommer fra hele landet for å se hva Sveriges mest hypede interiørbutikk har å by på. Når et produkt selges på Artilleriet, er det snart i bladene, på bloggene – og til slutt hjemme hos Designsvensson.

– Det var da vi fant stedet, at vi skjønte at dette kom til å bli bra, sier Christian Duivenvoorden (42), gründer av Artilleriet.

Det gamle lagerlokalet fremstår som et perfekt sted å selge interiør. Men Christer Harling (72) – som nå har solgt de fleste av sine eiendommer, og ikke har besvart D2s henvendelser – slet med å leie det ut. Han ville samarbeide med bedrifter han kunne ha en personlig relasjon til – og så noe nytt i de to gründerne.

– Bortsett fra ham var det få som trodde på ideen vår, sier Duiven­voorden.

– Til og med banken var skeptisk og mente at vi burde satse på noe i lavprissegmentet. Å selge møbler og interiør midt i byen? Det kom aldri til å gå.

Meglersmekk

I bydelen Linné rager 100 år gamle trær og bygninger høyt over trikkeskinnene. Rundt hjørnet ligger Slottsskogen, bydelen Haga med sine pittoreske trehus og Långgatornas se-og-bli-sett-restauranter. Det var her Nils Jacobsson (53) ville jobbe. I 2006 var han ansatt i et av byens største boligmeglerfirmaer, men var lei av det høye tempoet, av å snakke om folks hjem som «objekter» og at alle skulle selge alt. I 2008 åpnet han meglerfirmaet Alvhem i et gammelt bakeri i Linné, med ett overordnet mål: Han og kollegene skulle bare selge leiligheter fra rundt 1900, bare i gatene rundt kontoret. Alvheim var den første megleren i byen som hyret inn interiørstylister og -fotografer.

– Det var en råsjanse, sier Marcus Hamilton Borg (40), nest­leder i Alvhem.

– Leilighetene i Stockholm har alltid høy kvadratmeterpris, salgene går fort, og mitt inntrykk er at man ikke har tid til eller trenger å ordne leilighetene før salg, sier han.

Fakta: Göteborg

Sveriges nest største by, Nordens femte største by.

Bykjernen har rundt 500.000 innbyggere, mens byregionen har rundt én million innbyggere.

Første byplan ble laget i 1620.

Kjent for store industrikonserner, som Volvo og SKF, har også Nordens største havn.

goteborg.com

I Göteborg trengte leilighetene et puff, og ideen viste seg å være god. De hyret stylisten Sarah Widman, som siden har vært med og formet de gjennomstylede leilighetene som er blitt en egen kategori på landets største designblogger: De fineste hjemmene for salg akkurat nå. Vintagemøbler i kombinasjon med interiørnyheter hentet fra Göteborgs butikker – blandet med personlige ting.

– Jeg ville ta stylingen til et nytt nivå, skape miljøer og bilder jeg selv likte, som fanget min interesse og nysgjerrighet. Hvis bildene er inspirerende, får de større spredning i sosiale medier – og leilighetene selger bedre. Dessuten finnes det en vilje her i byen til å samarbeide i stedet for å se på hverandre som konkurrenter. Det har fremmet utviklingen av nye bedrifter, sier Widman, som også er interiørekspert for ulike magasiner og på tv.

Matmekka. Tredje Långgatan byr på restauranter som Made in China.

Matmekka. Tredje Långgatan byr på restauranter som Made in China.

Runddansen

– Før var det magasinene som bestemte trendene. De dro på messer, kom hjem med nyheter og laget ­saker som ble plukket opp av bloggerne. Men da Alvhem og senere Stadshem og 55 Kvadrat begynte å bruke noen av landets flinkeste stylister og magasinfotografer, fantes det plutselig helt nytt materiale å blogge om, sier Frida Ramstedt.

Det skapte en bevegelse med mange synergieffekter. Bloggerne skrev om de stylede leilighetene, og meglerne fikk nye kunder og kunne bruke enda flere stylister, som plukket ut de nyeste interiørobjektene fra byens butikker – som også fikk nye kunder.

USVENSK

I 2014 åpnet Christian Duivenvoorden og Sofie Hellsing (38) sin drøm: en interiørbutikk med en miks av ting de selv likte – og ikke fant noe annet sted i Sverige. Sofaer med slappe lintrekk fra Gervasoni, svart-hvite berbertepper fra Marokko og hudpleie fra Aesop.

Nå har de 25 ansatte.

– Vi har aldri skannet markedet, dette er et personlig prosjekt, alt handler om det vi selv liker, sier Duivenvoorden, som mener at både lokalet og beliggenheten har vært ekstremt viktig – i tillegg til at de har holdt åpent på søndager.

– Vi lever i byen og vil ikke ta bilen til et senter i helgene. Vi vil kunne kjøpe møbler, ting, klær og kanskje et brød samtidig.

Flere har fulgt etter.

– Det føles bra å være en del av noe som lever sitt eget liv bortenfor de største kommersielle kreftene. Det er mye liv her ute på parkeringsplassen. Folk flytter på bord og stoler, det er veldig usvensk.

Hvorfor Göteborg er blitt en ny designdestinasjon, har de ikke tenkt så mye på.

– Vi er så inne i det vi driver med, at vi ikke helt ser alt som skjer rundt oss, sier Duivenvoorden.

– Men jeg tror at folk i Stockholm vil ut i verden, der skal alt bli så stort. I Göteborg har vi kanskje en mer personlig og lokal drivkraft.

Utenfor sentrum. Östlingh & Schedin ligger en liten biltur sør for sentrum, men sosiale medier bidrar til at kundene finner frem.

Utenfor sentrum. Östlingh & Schedin ligger en liten biltur sør for sentrum, men sosiale medier bidrar til at kundene finner frem.

Grønt lys

En liten biltur sørover på E6 står det Lindome på et skilt. Videre, gjennom en skog og opp en liten grusvei, ligger en gammel fabrikk med rød teglsteinsfasade og høye vinduer.

I et 200 kvadratmeter stort lokale står gedigne franske bord sammen med moderne lamper og lysestaker. David Östlingh (35), en av gründerne av interiørbutikken Östling & Schedin som åpnet i 2014, sitter foran et lysegrønt kjøkken.

Fakta: Göteborgere på nett

Frida Ramstedt
@trendenser (104.000 følgere)
trendenser.se

Catarina Skoglund
@annacate (56.100)

Johanna Bradford
@johannabradford (43.700)
johannabradford.se

Emma Solveigsdotter
@solveigsdotter (37.400)

Emma von Brömssen
@emma_von_bromssen (34.600)
emmavonbromssen.se

Sarah Widman
@sarahwidman (29.600)
sarahwidman.se

Elin Lannsjö
@elinlannsjo (22.800)
elinlannsjo.com

– Planen var å bruke dette som stylinglager og visningsrom. Men da vi pusset opp lokalet, begynte tanken å vokse: Kanskje vi kunne selge ting også.

Han kommer fra en antikvitetshandlerfamilie og hadde en liten butikk fra før. Sammen med Anna Schedin (35) selger han ting til privatpersoner, interiørarkitekter, leier ut lokalet til reklamefotografering – og låner ut ting, blant annet til styling av leiligheter.

De to står også bak interiøret i en rekke av Göteborgs klesbutikker og restauranter. De kjenner hver eneste stylist i byen – og ble tidlig omtalt av bloggeren Frida Ramstedt. På parkeringsplassen ruller bil etter bil inn; at butikken ligger et stykke utenfor byen, spiller ingen rolle. Kundene finner dem på Instagram og blogger.

– Vi er bare én del i dette hjulet av bloggere, stylister, meglere og andre butikker, sier Östlingh.

– Alle drar hverandre opp og frem. Når det går bra for én aktør, får det positive konsekvenser for de andre.

13

Nettverk

Elin Lannsjö reiser seg og går inn i den lille kolonihytta. På bordet står en rekke keramikkfat, i vinduskarmene små vaser med blomster fra hagen. En liten vinterhage rommer to lenestoler, et oliventre og en rekke med små skåler. Det er omtrent to år siden salget hennes «eksploderte».

– Jeg holdt meg fra sosiale medier veldig lenge. Men så var det et titall jenter fra Göteborg som hadde lyst til å besøke meg her, og som postet bilder etterpå, sier Lannsjö.

Etter det begynte hun selv å poste bilder av keramikken, som på mange måter kan sies å representere stilen til en rekke av bloggerne fra vest: duse grønne eller grå vegger, patinerte møbler, friske blomster og rustikk keramikk. Folk strømmer til – de vil høre historien bak produktene, og flere Göteborg-restauranter er blant kundene.

Sommerhuset ved Slottsskogen er også blitt brukt til bloggtreff.

– Vi er en gruppe mennesker som er interessert i de samme tingene. Det blir litt sånn: Skal vi ikke dra og sjekke ut den nye restauranten sammen? Og så viser vi den frem til andre, sier hun.

– Jeg er selv blitt en del av dette nettverket. Det har betydd veldig mye for meg.

Tidstypisk. Byggfabriken er en alternativ jernvareforretning som selger alt som trengs for å pusse opp i tråd med ulike epoker.

Tidstypisk. Byggfabriken er en alternativ jernvareforretning som selger alt som trengs for å pusse opp i tråd med ulike epoker.

Tilbake til kjøkkenet. Artilleriet Kitchen, som bare selger ting til kjøkkenet, er blitt en av landets mest omtalte interiørbutikker.

Tilbake til kjøkkenet. Artilleriet Kitchen, som bare selger ting til kjøkkenet, er blitt en av landets mest omtalte interiørbutikker.

Majorna/ Kungsladugård

Fabriken
Møbler, lamper og interiør fra 1900 og fremover.
Ekedalsgatan 16
fabrikengbg.se

Elin Lannsjö
Moderne keramikk fra kolonihagehus.
Slottsskogskolonin / Slottsskogsgatan 80
elinlannsjo.com

Sockerbruket 6
Håndplukket, industriell fransk vintage.
Sockerbruket 6
sockerbruket6.se

Studio Oyama
Svensk-japansk keramikkstudio, besøk etter avtale.
Sockerbruket 33
studioyama.se

Kvart Interiör
Stylistdrevet butikk i Majorna, lokale og internasjonale designere.
Slottsskogsgatan 46
kvartinterior.se

Koja
Designbutikk med furuinteriør, startet av tekstilkunstner Anna Backlund.
Allmänna vägen 13 B
kojashop.com

Slottsskogen
Göteborgs fineste bynære skog, perfekt for piknik.
Slottsskogspromenaden
goteborg.se/slottsskogen

Göteborgs botaniska trädgård
Åpnet 1923, urtehage, perennhage og japansk dal.
Carl Skottsbergs Gata 22 A
botaniska.se

Linné

Byggfabriken
Jernvarebutikk, særlig gode på håndtak og beslag.
Olivedalsgatan 19
byggfabriken.com

Alvhem
Megler med egen interiørbutikk, alt fra møbler til kunst.
Olivedalsgatan 16 og Södra Vägen 51
alvhem.com

Le Kiosk
Nettbutikk og visningsrom med nøye utvalgte ting.
Sveagatan 20
lekiosk.se

Kafé Magasinet
Avslappet bar og restaurant.
Tredje Långgatan 9
kafemagasinet.se

Långgårdarna
Matkonglomerat med høy se-og-bli-sett-faktor.
Tredje Långgatan 7
tavernaaverna.se, tacosandtequila.se, madeinchina.nu, olssonsvin.se

Haga

Market 29
Moderne, rustikk butikk. Linservietter og marmorbord.
Haga Nygata 29
market29.se

Hagabions Café
Kino og kafé med eget bryggeri. Uteservering, mye folk.
hagabionscafe.se/kino

Sentrum

Artilleriet
Ofte omtalt som Sveriges beste interiørbutikk.
Magasingatan 19
artilleriet.se

Artilleriet The Kitchen
Alt til kjøkkenet som man ikke finner andre steder.
Magasingatan 19
artilleriet.se

Grandpa
Et utvalg klær, plakater, bøker og interiørobjekter.
Vallgatan 3
grandpa.se

Vallgatan 12
Minivarehus med klær fra flere svenske designere, interiør, blomsterbutikk og kafé.
Vallgatan12
vallgatan12.se

Rum för papper
Alt til kontoret: penner, papir, permer og kalendere.
Vallgatan 19
rumforpapper.se

Afro Art
Klassiker fra 1967, store på svenskdesignede tekstiler laget i Afrika.
Södra Larmgatan 2
afroart.se

Norrgavel
Bærekraftig interiør, såpebehandlede møbler og linputer.
Magasinsgatan 22
norrgavel.se

Marrakech Design
Flismekka, samarbeider også med kjente designere.
Kaserntorget 6
marrakechdesign.se

Floramor och krukatösBloggfavoritt, godt utvalg av planter og blomster.
Kaserntorget 8
floramorochkrukatos.se

Engelska Tapetmagasinet
Størst på klassiske tapeter.
Västra Hamngatan 18
engelskatapetmagasinet.se

Blomrum
Flott blomsterbutikk.
Kungstorget 5–7
blomrum.se

Bunches
Konsept: blomster i store bunter med gråpapir rundt.
Fredsgatan 6
bunches.se

Rum 21
Stor netthandelaktør, det meste innen moderne design.
Kyrkogatan 20–22
rum21.se

Trädgårdsföreningen
Park ved sentralstasjonen, palmehus fra 1878. Kafé.
Slussgatan 1
tradgardsforeningen.se

Röhsska Museet
Göteborgs designmuseum.
Vasagatan 37–39
rohsska.se

Da Matteo
Årets beste kafé i 2015.
Vallgatan 5
Magasinsgatan 17A
Victoriapassagen

Strömmingsluckan
Göteborgs første food truck.
Magasinsgatan 17
strommingsluckan.se

Kale'i
Dryppkaffe og frokostbuffet.
Kyrkogatan 13
facebook.com/kaleikaffebar

Forssén & Öberg
Champagne og småretter.
Kyrkogatan 13
forssenoberg.com

Fratelli Gridelli
Italiensk frokost og lunsj.
Tegnérsgatan 26
facebook.com/fgridelli

Bar Centro
Perle med nydelig espresso. Restaurant om kvelden.
Kyrkogatan 31
barcentro.se

Øst, litt utenfor byen

Lokalen GBG
Svenske og danske møbler fra 1950-tallet og fremover.
Ånäsvägen 44–46
lokalengbg.se

Östling & Schedin
Gammelt og nytt i skjønn ­forening i gammel fabrikk.
Spinneriet, Gödebergsvägen 2, Lindome
spinnerietlindome.se(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.