– Heyerdahl tok med seg hemmeligheten i graven

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Da Thor Heyerdahl krysset Stillehavet med flåten «Kon-Tiki», skal han ha hatt en Eterna-klokke på håndleddet. Men de lærde strides.

Da Martin Biehl (51) tiltrådte som direktør ved Kon-Tiki Museet, ventet en tikkende presang på ham.

– Eterna hadde fått med seg at museet hadde fått ny direktør, så de sendte denne, sier Biehl og trekker ermet tilbake.

Fakta: Martin Biehl

Kontiki-modellen har gitt varianter som dykkeruret Super Kontiki og kronografen Royal Kontiki.

På håndleddet har han en Eterna Kontiki, oppkalt etter Thor Heyerdahls verdensberømte ekspedisjon. Ved første øyekast synes klokkens slektskap til Heyerdahl nedtonet – på den hvite urskiven anes mønstre med et visst polynesisk drag – men snur man klokken og titter på baklokket, finner man et emblem som viser «Kon-Tiki» med vind i seilene.

– Da det kom Eterna for øre at Heyerdahl skulle seile over Stillehavet, sendte de etter sigende seks klokker – ett til hvert besetningsmedlem – til Callao i Peru, som var ekspedisjonens utgangspunkt, forteller Biehl.

Det er imidlertid en viss sjanse for at klokkene ble liggende på postkontoret i Callao. Biehl setter fingeren på et kornete sorthvittbilde av Heyerdahl, tatt midtfjords på Stillehavet. På håndleddet har han riktignok en klokke – men hvilket merke, må solgudene vite.

– Gjennom fotografier og korrespondanse har vi ikke klart å finne ut om ekspedisjonsmedlemmene hadde på seg klokkene. Heyerdahl tok med seg den hemmeligheten i graven, sier Biehl.

Eterna skodde seg likevel på ekspedisjonen. Den første Kontiki-modellen ble lansert i 1958, og ble stamfar til slektslinjen som rommer Biehls egen klokke.

– Om enn ikke direkte krangling, så oppsto det utover 70-tallet en uenighet om royalties av salget. På ett eller annet tidspunkt tenkte man at hvis Eterna skulle bruke merkevaren, skulle museet få penger for det. De gikk noen runder, forteller Biehl.

Stormen skulle stilne. Biehl leser høyt fra et brev fra 1980, hvor Heyerdahl takker for en tilsendt Eterna-klokke. Han uttrykker tilfredshet over at «navnet 'Kon-Tiki' og symbolet med flåten jeg en gang gjorde kjent for verden, er assosiert med klokker av førsteklasses kvalitet». Så er det kanskje sant, det Eterna alltid har hevdet.

– Som direktør for et museum som forvalter merkevaren Kon-Tiki, tenker jeg at Heyerdahl slo seg til ro med at flåten og ekspedisjonen hans var forbundet med disse klokkene. Da skal jeg ikke sitte her og si at det er feil.

* (Vilkår)

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner