– Den ble kjøpt på grunn av estetikken. Den ser jo quirky ut

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Seiko 6105 fikk sin ilddåp i Vietnams jungler.

Nicolai Giil (22) er leder SBIO Watch Society, den nydannede klokkeforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo. Foreningens medlemmer møtes hver tredje uke, og er åpen for studenter, ansatte og tidligere uteksaminerte fra skolen.

– Jeg leste en sak om at studenter ved London School of Economics hadde startet et slikt utvalg, og det samme konseptet finnes også på universitetet i Sankt Gallen i Sveits. Da skjønte jeg at det måtte finnes et potensial på BI, også, forteller Giil.

Fakta: Nicolai Giil

Produksjonen av modellen ble avsluttet i 1978, og den ble da avløst av modellen 6309.

Seiko står sentralt i hans klokkesamling. Modellen 6105 ble introdusert i 1968 og var japanernes andre dykkerklokke. Den satte på mange måter standarden for senere dykkermodeller, blant dem ikoniske SKX007. Tilhørende annen generasjon av 6105-serien, er kassen 1970-tallskarakteristisk asymmetrisk.

– Den ble kjøpt på grunn av estetikken. Den ser jo quirky ut. Dette er den første klokken hvor Seiko plasserte kronen ved klokken fire, noe som senere er blitt et slags varemerke for dem. Dette er også deres første klokke med dette triangelet på kransen ved klokken tolv, noe de har videreført til moderne dykkerklokker. Kransen kan derimot vris begge veier, noe man har sluttet med i dag – sikkert fordi man ikke skal gjøre en brøler og tro at man har mer oksygen enn man egentlig har, forteller Giil.

Modellen var populær hos amerikanske soldater under Vietnamkrigen, som satte pris på dens robuste konstruksjon og rimelige pris.

– Har du sett «Apokalypse nå!»? Han der Captain Willard bruker en sånn, forteller Giil.

I Francis Ford Coppolas febermareritt av et krigsepos tar Martin Sheens rollefigur vannveien innover det sørøstasiatiske dødsriket med frynsete nerver, et maskingevær over skulderen og en Seiko 6105-8110 på håndleddet, på sporet av den halvgale oberst Kurtz’ jungelfort.

Var det derfor du skaffet deg den?

– Nei, jeg registrerte bare at det var en fet klokke, sier Giil.

– Rett etterpå sovnet jeg, faktisk. Den filmen er jo dritlang!

* (Vilkår)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk