Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kokte tv-suksess på dansk politikk

Tekst
Adam Price har begynt å jobbe på en helt ny serie for kanalen DR. Foreløpig med ukjent innhold.

Adam Price har begynt å jobbe på en helt ny serie for kanalen DR. Foreløpig med ukjent innhold.

Nå skriver «Borgen»-skaper Adam Price på en ny tv-serie.

– Jeg må vise deg restauranten. Kom!

Adam Price (45) er ikke så høy. Heller ikke så altfor tykk, sett i lys av hvor mye smør og fløte han bruker i maten.

Nå småspurter han, ivrig som en nydusjet eiendomsmegler, gjennom cafédelen av brødrene Prices relativt nye restaurantprosjekt midt i København.

Og plutselig, i andre enden av et rundet hjørne, åpenbarer Dynastiet-trappen som fører ned til de engelskættede brødrenes stolthet seg. Vinduene står høyt på veggen, bordene passe tett og i taket henger en håndfull tunge prismekroner. Man kan ikke annet enn å trekke pusten dypt og ønske at man skulle skride ned og til bords. Han snur seg. Smiler:

– Flot, ik?

For dem som kjenner matprogrammet «Munter mat» på NRK er Adam Price den yngste og blondeste av de to selvlærte kokkebrødrene James og Adam Price. De to koselige danskene klukker seg gjennom den ene retten etter den andre mens de til stadighet gjentar «Husk at bruge riiigelig med smør!».

For dem som er mer opptatt av tv-serier, er Adam Price også han som har klekket ut ideen og skrevet manuset til tv-serien «Borgen». Tredje og siste sesong av den prisbelønnede danske serien ruller nå over norske skjermer.

Den oppdiktede venstrepolitikeren Birgitte Nyborg skal definitivt få nye utfordringer både på jobb og privat. Serien er snart solgt til 70 land – verden elsker den – så er det virkelig slutt etter dette?

– Det blir ikke flere sesonger, nei, sier Price, mens han gløtter diskret på en håndskrevet lapp en av servitørene hans har stukket halvt innunder kaffekoppen foran han.

Kanskje er det akkurat her, i et sjeldent uoppmerksomt øyeblikk, hemmeligheter kan unnslippe:

– Dør Birgitte på slutten av sesong tre?

Han smiler kort før han utånder tre korte: Nåh, nåh, nåh.

 

Renessansegeniet. Dramaturgi eller gastronomi studerte han aldri. Men han har tatt fire år med jus ved Universitetet i København.

– Foreldrene mine syntes det var greit å endelig få en akademiker i familien. Og jeg tenkte jus var lurt, for det får man alltid bruk for, sier Adam Price.

Mor var skuespiller og senere teatersjef, far var både teaterregissør og kokebokforfatter. Det ble etterhvert vanskelig å få gjort noe særlig mer med den jussen.

– Samtidig som mor og far syntes det var en god idé å velge noe helt annet enn dem, så ga de meg stadig små oppgaver på teatret, og spurte om jeg ikke bare kunne oversette et stykke her og hjelpe til med en greie der.

– Men det med maten?

– Vi var en sånn familie som snakket om hva vi skulle spise til lunsj mens vi spiste frokost, og hva vi skulle spise til middag mens vi spiste lunsj. Reiste vi på ferie, var det med det formål oppleve et spesielt kjøkken. James og jeg har sett far lage mat gjennom hele oppveksten, og gradvis ble vi interessert i hvordan den bearnaisesausen faktisk ble til. Det var ikke noe press, det bare ble sånn.

Adam Price har anmeldt restauranter for den danske avisen Politiken i nesten tyve år, men ga seg da han selv ble aktør i den københavnske gastronomijungel. Han forteller om fotografen som kom hjem til dem en gang i uken og tok bilder av maten faren laget fordi han skulle skrive om den i avisen.

– Du ser maleriene som henger der inne på veggen? sier han plutselig og vrir seg på stolen for å peke innover i restauranten.

– Ja?

– De er det far som har malt. Kjenner du utrykket renessansegeni? Far var litt sånn.

Price har ingen problemer med å kombinere det å lage tv-serier med det å arbeide med mat. I hans øyne utfyller de to oppgavene hverandre perfekt.

– Mens det å skrive en tv-serie er å bruke hodet og virkelig konsentrere seg foran datamaskinen, er det å lage mat avkobling og fysisk arbeid. Mat er håndverk.

 

Statsminister og spindoctors Adam Price har også skrevet for danske Melodi Grand Prix, låten «Tid til lidt Kærlighed» ble nummer to i 1988, og han har laget en rekke revyer og musikaler. Han har vært medvirkende til tv-serier som «Taxa» og «Nikolaj og Julie», begge vist på norske tv-skjermer.

Det er likevel først med «Borgen» han har fått det store internasjonale gjennombruddet.

Serien handler om den danske politikeren Birgitte Nyborg som i første sesong blir valgt til Danmarks første kvinnelige statsminister. I tillegg til å følge henne både i jobben og privat, får man innblikk i en verden av politiske rådgivere, journalister og deres familier og relasjoner som alle påvirkes av kampene som kjempes fra danskenes regjeringskvartal Christiansborg.

Price er overrasket over responsen ute i verden.

– Vi trodde helt ærlig at DR kanskje kom til å greie å selge serien til Sverige og Norge, fordi dere antagelig ville ta den av ren høflighet.

– Så hva skjedde?

– Det skal sies at suksessen med «Borgen» er en god porsjon flaks. Det var en rekke brikker som falt på plass samtidig. Ta hovedrolleinnehaver Sidse Babett Knudsen, for eksempel, hun gjør en fantastisk jobb og har en stor del av æren for at det er blitt så bra. Hun var på et punkt i livet der denne rollen var viktig og helt riktig for henne.

– Men hvis vi glemmer flaks og tenker på det du har gjort?

– Det tror jeg handler om å skrive om noe som faktisk virkelig fyller meg. Dypest sett handler jo «Borgen om mennesker som elsker jobben sin svært høyt, og som gir den så mye plass i livet at den på et eller annet punkt ødelegger for det de har privat. Det har jeg opplevd selv flere ganger. Jeg er derfor oppriktig interessert i temaet, og hadde en rekke spørsmål jeg ville utforske. Den pasjonen tror jeg kommer igjennom i et vellykket prosjekt.

– Men hvorfor politikk?

– Uten å høres for pompøs ut, så ønsket jeg å hylle demokratiet og politikeren. Jeg ville vise at politikere også er dedikerte mennesker som ønsker å endre ting fordi de brenner, ikke bare maktsyke medieklovner. Selv om det å etterstrebe makt selvfølgelig er veldig sentralt.

– Er det riktig at du ønsket å gjøre danskene mer politisk interesserte da du gikk i gang med serien?

– Ja, vår generasjon blir ofte beskrevet som konsumentene som ikke bryr seg lenger, mens det var foreldrene våre som kjempet og lagde revolusjon, sier Price.

I Danmark ble serien beskyldt for å ligge for tett opp mot virkeligheten, da både grisebønder og prostitusjonsmotstandere ble provosert av den fiktive politiske debatten under visning av tredje sesong i Danmark denne vinteren. Enkelte mente det etterhvert ble vanskelig for danskene å skille «Borgen» på tv og aktivitetene i virkelighetens Christiansborg.

 

Noe «pink». Om det ikke blir mer politisk drama fra Prices hjerne, så blir det helt sikkert noe annet.

– Jeg er satt på gress av DR. Er man flink og lager en vellykket tv-serie, får man lov å gå i fred og tygge litt på nye ideer.

Mens han tygger driver han restaurant, lager nye matprogrammer med broren sin, holder foredrag om det å lage godt tv-drama og lager en kokebok med sin relativt nye kone Mischa Jemer, som er grafisk designer og den eneste kvinnen han har en privat relasjon til som også er virkelig god til å lage mat.

– Jeg vil ikke si vi slåss om å lage maten hjemme, men vi gjør det veldig gjerne begge to.

Den nye serien han skriver på er foreløpig bare et par setninger på et ark. Han vet fallhøyden er stor etter Borgen. Likevel grubler han lite på hva det nå er folk går rundt og har lyst til å se.

– Man skal være forsiktig med å si at «pink is the new black», så denne gangen skal vi simpelthen bare gjøre noe «pink».

– Så hva gjør du?

– Jeg tror det er viktig å hele tiden gjøre det vanskeligere for seg selv. Noe særlig mer enn det kan jeg vel ikke si ennå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.