Komikerens hode lever sitt eget liv. Hun er bare assistenten.

INNOVATØRENE

Anne-Kat. Hærland

Komiker Anne-Kat. Hærlands hode lever sitt eget liv. Hun er bare assistenten.

INNOVATØRENE

Anne-Kat. Hærland

t Anna Skavlan f Sebastian S. Bjerkvik

Hvordan starter du dagen din?

– Jeg står opp mellom 07.30 og 08.00 og kler på meg. Jeg kunne jo strengt tatt ha droppet å kle på meg, for jeg jobber jo hjemme. Jeg drikker kaffe, kikker på nettaviser, så begynner jeg å jobbe med ideer.

Hvilke aviser leser du?

– New York Times, Daily Mail, Washington Post. Jeg kunne jo sagt VG og Dagbladet, men det blir mindre og mindre. Da skal jeg ha veldig lite å gjøre. Og så leser jeg Morgenbladet. Jeg har dessverre ikke abonnement på DN. Jeg synes det er helt hinsides at man ikke kan kjøpe en enkeltartikkel hos norske nettaviser. Om jeg vil lese én artikkel i Stavanger Aftenblad, så vil jeg ikke tegne abonnement i flere måneder.

Når du jobber hjemme, hvordan strukturerer du arbeidsdagen din?

– Jeg jobber til jeg blir så trøtt at jeg svimer av. Jeg strukturerer ikke i det hele tatt, jeg bare holder på, og så går tiden. Mye av tiden går til å få ideer til morsomme ting. Da sitter jeg og leser artikler og ser om jeg får en idé til en vits. Jeg har en venn her, og vi går gjennom ting jeg har laget, og deler opp i A og B. Når vi ler høyt begge to, så er det A. Om ikke, er det B, og da må jeg jobbe litt mer med det.

Har du en tid på dagen du føler deg mest kreativ?

– Fra titiden til klokken 14. Så er jeg litt nede – da må jeg ha noe å spise, noe søtt – og så blir jeg veldig på igjen på ettermiddagen, og da sitter jeg gjerne utover kvelden. CNN står på i bakgrunnen hele tiden, det begynte jeg med da Trump annonserte presidentkandidaturet sitt, og jeg har ikke klart å slutte. Så da sitter jeg og stirrer litt på det når jeg har en dupp. Det får jeg gjerne nye ideer av.

Hva gjør du når du er overveldet?

– Da må jeg vekk fra maskinen. Plutselig står jeg fast og kommer ikke på noen ting, ingenting er gøy. Synes jeg er verdens mest talentløse, uansett hva folk sier. Men nå har jeg opplevd det såpass mange ganger. I begynnelsen friket jeg helt ut og ble enda mer handlingslammet. Nå har jeg lært at hjernen min jobber uansett, men jeg kan ikke tvinge den. Jeg må vekk fra maskinen og gjøre noe annet, noe fysisk. Rydde i hagen eller kjelleren. Da kan det hende det ikke skjer noe på flere dager, men plutselig våkner jeg en dag, og hjernen har løst heie greia. Jeg tror hjernen min prøver å si at den trenger å være litt i fred, at jeg må gå og gjøre noe annet. Jeg er på en måte assistenten til hjernen min.

Innovatørene

Nyskapende profiler innen mat, teknologi, samfunn, musikk, mote, design, arkitektur, tv og sport deler sine rutiner og beste tips – profesjonelt og privat.

Anne-Kat. Hærland (51)
Komiker, programleder og forfatter

Debuterte som programleder i NRK 2-serien «Direkte lykke» i 1996. 

Ble programleder for sitt eget show, «Bombay Surprise» i 1997. 

Fast paneldeltager i «Nytt på Nytt» fra 1999 til 2007. 

Har hatt suksess med egne sceneshow og mottatt Komiprisen for beste standupkomiker flere ganger.

Vant i 2022 Gullrutens hederspris. 

Hva gjør du når du kobler av?

– Jeg fortsetter å jobbe. Jeg gjør vanlige ting, som å spise middag og være sammen med folk, men når jeg er alene, så jobber jeg hele tiden. Det er en yrkesskade. Men det morer meg. Jeg går mye rundt og ler. Jeg husker jeg fikk kritikk i «Nytt på nytt» for at jeg lo så mye av egne vitser. Men jeg har jo ikke hørt dem før, jeg heller! Jeg har det alltid gøy inni hodet mitt. Eller i det minste interessant – det er alltid et eller annet som skjer der inne. Jeg er glad for alt innhold hjernen min leverer.

Hva vil du si er det beste rådet du har fått?

– Å holde på med det jeg liker. Å tro på det uansett om andre ikke gjør det, for jeg er først og fremst sammen med meg selv. Jeg opplever livet mitt fra innsiden, og da har jeg det best om jeg kan lage de tingene jeg har lyst til.

Er det et råd du hører mye i humorbransjen som du egentlig synes er et dårlig råd?

– Nei, jeg kjenner egentlig ikke så mange i bransjen, så jeg vet ikke hva man råder hverandre til. Men jeg vil gi alle rådet å lese mer. Jo mer du leser, dess mer vet du. Jo mer du vet, desto mer kan du eksperimentere. Vær nysgjerrig og les. Og vit at du egentlig ikke kan noen ting.

Hvis du måtte hatt en motivasjonsplakat på veggen, hva hadde det stått?

– Den hadde gått fort ned, altså! Men om jeg måtte, hadde det stått «Don’t try», et sitat av Charles Bukowski.

Hva legger du i det?

– Hvis du skal prøve, vil du ikke nok. Du må gjøre det.

Er det noe du angrer på i løpet av karrieren din?

– Ja, men jeg tror jeg skal være grei og ikke trekke inn utenforstående.

Hvor vil du si at du er mest lykkelig?

– Hjemme i min egen hage, når jeg driver med research og solen skinner. Det er deilig, det.

Er det en bok eller film som har vært spesielt formativ for deg?

– Som komiker mener jeg filmen «Spinal Tap» er det viktigste jeg har sett. Jeg elsker den filmen. Jeg husker jeg leide den på Hawaii Storkiosk på Adamstuen. Jeg hadde aldri sett en mockumentary før, og jeg ble helt betatt. Da gikk jeg tilbake til kiosken og sa at jeg ikke kunne levere den tilbake: «Så enten må jeg kjøpe den, eller så må dere gi meg en bot, for dere får den ikke tilbake.» Den lærte meg om det subtile ved humor, du trenger ikke å male med så innmari bred pensel. Når du legger ting tett opp til virkeligheten, blir det enda morsommere.

Har du en luksus du liker å unne deg selv i hverdagen?

– Jeg bestiller mye lunsj på døren. Jeg kunne gått mer til kjøleskapet og tatt ut en ost og ristet noen brødskiver, men når jeg jobber, er kjøleskapet bak meg, og jeg ser rett i skjermen. Da er det lettere å gå inn på en eller annen leveringstjeneste enn å snu seg.