– Penger og arv er ikke det eneste jeg har fått i livet
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
– Heldigvis er det veldig få som vet hvem jeg er
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
Gustav Witzøe:
– Penger og arv er ikke det eneste jeg har fått i livet
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
Gustav Witzøe:
– Heldigvis er det veldig få som vet hvem jeg er
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
– Heldigvis er det veldig få som vet hvem jeg er
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
Gustav Witzøe:
– Penger og arv er ikke det eneste jeg har fått i livet
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
Han ankommer tatoveringsstudioet Onkel Henrys Tattoo Shop i Midtbyen i Trondheim til fots, med svart t-skjorte, et tøynett fra Balenciaga over skulderen, og en Mercedes-kaps langt ned i pannen, beklager at han er litt jetlagged, men han kom hjem fra Miami dagen i forveien, der han var for å se Formel 1 og favoritten Lewis Hamilton kjøre løp.
Og den kapsen, laget til Hamilton, blir straks et problem.
Norges rikeste kan ikke posere med bilreklame på en hel serie bilder.
– Jeg har ikke rukket å vaske håret i dag, sier Witzøe.
Leiligheten i Trondheim er nemlig under oppussing. Kan håret fikses? Witzøes egen pr-dame ringer en frisør som holder til rett rundt hjørnet, og han sendes ut.
20 minutter senere kommer han nyfønet inn døren igjen. Og er blond.
– Hvorfor? sier Witzøe.
– Det må du nesten spørre agenten min om. Men det handlet vel om å skape en ny look.
Amar Faiz i Idol Looks, modellbyrået som spesialiserer seg på litt babete modeller og profiler som den norsk-somaliske vernepleieren og modellen Rawdah Mohammed, har virkelig trykket på omstartknappen i modellkarrieren til trønderen. Etter at Faiz tok over som agent, har Witzøes karriere – med magasinforsider, catwalkoppdrag og samarbeid med noen av verdens mest profilerte stylister – blomstret.
– Vi har jobbet ett og halvt år sammen. Det funker bra. Amar og jeg går veldig godt i lag, sier Witzøe.
Han har satt seg ned i en sofa på kontoret til innehaveren av Onkel Henrys, virker kanskje litt nervøs, tenker seg om før han snakker. Når man har fått det til – er man likevel ikke helt fornøyd, resonnerer han.
– Da blir det å tenke på den neste magasinforsiden, den neste jobben. Det er slik hodet mitt fungerer.
Gustav Magnar Witzøe
Investor og modell
Født i 1993 på Frøya i Trøndelag.
Daglig leder i Forward Project, eier i Kvarv, grunnlegger og styreleder i W Initiative.
Sønn av den norske industrigründeren Gustav Witzøe.
Er Norges rikeste med en skattelignet formue på 19,8 milliarder kroner og en inntekt på i overkant av 1,2 milliarder kroner.
Aktuell med designsamarbeid med Fogia, som har fått navnet GMW * FOGIA
modelljobben
Gustav Magnar Witzøe vokste opp som enebarn på Frøya, øya på trøndelagskysten både far Gustav og mor Oddny kommer fra.
Witzøe senior jobbet noen år som bilmekaniker i Oslo, men i 1991 returnerte han til Frøya der han kjøpte et konkursbo for å satse på fisk. Nå er lakseoppdrettsselskapet Salmar et av verdens største, i en milliardindustri, som nylig har vært gjenstand for politiske diskusjoner om en ny skatt for bruken av kyst og fjord.
I 2006, mens Gustav Magnar Witzøe fremdeles var i tenårene, overførte faren hovedandelen av aksjene i oppdrettsimperiet til sønnen. Dermed ble tenåringen fra Frøya blant verdens rikeste unge mennesker – i hvert fall på papiret. «Pappa har vel uttalt at han angret på at han overførte aksjene til meg i så ung alder. På grunn av avisoverskriftene», uttalte Witzøe i et intervju med D2 i 2019.
I 20-årene var han trainee, som observerende styremedlem i Kverva, holdingselskapet som eier Salmar. Samtidig jobbet han som investor for diverse oppstartsbedrifter, samt med eiendom via Solsiden, som eier diverse restauranter og utesteder på Solsiden ved det tidligere Trondhjems Mekaniske Værksted.
Men i 2019 skjedde et litt uventet taktskifte.
Witzøe traff Jan Thomas via venner, som ville at stylisten skulle «analysere» klesskapet til laksearvingen. I stedet mente Jan Thomas at han burde ta noen testbilder. Stylisten hentet et fototeam fra Sverige. Kort tid etterpå signerte Witzøe for Team Modeller, og D2 laget en moteserie med 26-åringen som skulle flytte til New York for å satse som modell.
Hvorfor vil han dette? Bytte ut all verdens potensielle eliteuniversiteter, engelsk skreddersøm i styrerom, med å stresse rundt i den utmattende og tidvis dum-dumme motebransjen der mannlige modeller ikke står høyt i kurs?
Nå er ikke bare Gustav Magnar Witzøe Norges rikeste, med en skattelignet formue på 19,8 milliarder kroner og en inntekt på i overkant av 1,2 milliarder kroner.
Denne uken debuterer Witzøe som «kreativ» i et samarbeidsprosjekt med møbelprodusenten Fogia. 70 venner, familie, samarbeidspartnere – og tennisstjernen Casper Ruud («men han er forhåpentlig opptatt med Roland Garros») – er invitert til lansering og middag på Norges mest eksklusive restaurant Maaemo.
En middag for to med standard vinpakke og champagne på Maaemo koster om lag 14.000 kroner. Hvis 70 personer dukker opp vil lanseringen komme på rundt en halv million kroner.
Han har også en modellkarriere som endelig har begynt å fly.
For to måneder siden overrasket han også da han dukket opp på den røde løperen på verdens mest glamorøse event i motebransjen: Met-gallaen i New York. Sammen med celebriteter som Rihanna, Kim Kardashian, Pedro Pascal og Jared Leto stilte Witzøe i en slags busserullaktig dress med brede skuldre signert den spanske designeren Paloma Spain.
Men veien dit har vært humpete.
Mulige årsaker til tidlig pubertet
SKJERMLYS
Jo nærmere ekvator man bor, dess tidligere kommer man i puberteten, ifølge boken «Age of Opportunity: Lessons from the New Science of Adolescence» (2014) av Laurence Steinberg.
Barn nær ekvator blir eksponert for mer sollys og har dermed lavere nivåer av melatonin, et hormon som regulerer både søvnsyklusen vår og produksjonen av såkalt kisspeptin i hjernen – som er helt nødvendig for å sette puberteten i gang. I «solbarna» – med lavere melatoninnivåer – er altså ikke kisspeptin like undertrykt som i barna som bor nærmere polene, ifølge Steinberg. Men melatonin påvirkes ikke bare av dagslys, også kunstig lys ser ut til å påvirke utskillelsen, og derfor ønsker forskere å finne ut om barns skjermbruk kan påvirke pubertetsstart.
STRESS I FAMILIEN
Det er særlig ett funn som har overrasket Laurence Steinberg, professor i psykologi og nevrovitenskap, gjennom 40 år med ungdomsforskning.
– At ungdom, og spesielt jenter, som vokser opp i familier hvor det er mye konflikt med foreldre, går gjennom puberteten tidligere.
Flere studier har funnet en sammenheng mellom fraværet av en biologisk far og tidlig pubertet hos jenter. En dansk studie (2021) fant at i familier der foreldrene ikke bor sammen, kommer døtrene i gjennomsnitt tre måneder tidligere i puberteten enn dem som bor med begge foreldrene, men mekanismene bak disse funnene er ikke klare. En teori er at barn justerer egen utvikling etter omgivelsene: Barn som vokser opp under stressende og uforutsigbare forhold, må bli voksne raskere.
OVERVEKT
Tidligere pubertet er ofte sett i sammenheng med overvekt blant unge. Overvektige barn har mer kroppsfett og derfor mer leptin – som har stimulerende effekt på pubertetsutviklingen. Men overvekt alene kan ikke forklare fallet i pubertetsalder, og det er stor uenighet i fagmiljøene: BMI øker også med modning, dermed blir det «vanskelig å vite hva som er høna, og hva som er egget», sier barnelege og professor Pétur Benedikt Júlíusson. Også normalvektige jenter kommer tidligere i puberteten.
– Vi ser i større grad at undervekt fører til senere pubertetsutvikling, men vi har ikke overbevisende data om at overvekt fører til tidligere pubertet, forklarer han.
HORMONHERMERE
Hormonforstyrrende kjemiske stoffer – som blant annet finnes i hudpleieprodukter og rengjøringsmidler – er bygget opp nesten på samme måte som kroppens egne hormoner. «Hormonhermere» kan derfor fremskynde prosesser i kroppen som påvirker puberteten. Det vanligste er at hormonhermere imiterer kvinnelige kjønnshormoner.
Doktorgradsstipendiat Ingvild Forthun ved UiB, som også jobber med data fra Vekststudien i Bergen 2, forsker på sammenhengen mellom hormonhermende stoffer og pubertetsutvikling. Stoffene hun forsker på, går under samlebetegnelsen PFAS (per- og poly-fluor-alkyl-stoffer) – en gruppe fluorholdige stoffer. Dette er lite forsket på fra før, og fortsatt er det knyttet stor usikkerhet til hvordan stoffene påvirker biologien vår.
I hovedsak får vi i oss PFAS-stoffer gjennom mat og drikke.
– Disse stoffene er overalt. PFAS brukes i alt fra Gore-Tex-klær og tepper, sminke, bakepapir, skismøring og teflonpanner, sier Forthun.
Doktorgradsstipendiaten skal undersøke nivåene av PFAS hos rundt 1000 barn mellom seks og 16 år, for å se om det er høyere verdier av stoffene i de barna som kommer tidlig i puberteten. Forthun mener det er viktig at konsekvensene av PFAS forskes på, for selv om man som forbruker kan handle varer som er Svanemerket, klarer man likevel ikke unngå å bli eksponert.
– Det må internasjonale restriksjoner og forbud til for å faktisk gjøre noe med dette, sier hun.
Rar verden. Gustav Witzøe omtaler modellbransjen som en «rar verden» preget av byttehandel. Masse går ut på å være på eventer, være sosial, skaffe seg det rette nettverket for å få den rette jobben.
tilbake til start
På kontoret til tatoveringsstudioet surrer Frank Sinatra i bakgrunnen under intervjuet, det er en litt outrert «Mad Men»-vibb her; mahogni, en eske sigarer, plysj, nevnte Sinatra, biografier om JFK og Donald Trump i bokhyllen. Witzøe har fått tatoveringer her, og eieren er en kunde av Fogia – derfor passet det visst bra å møtes her.
Rett etter at Witzøe skulle satse som modell i New York, kom koronapandemien – og karrieren ble satt på vent.
– Jeg fikk mye tid med dem jeg er glad i. Jeg hang mye på Frøya med mamma og pappa, så film, drakk vin og snakket sammen. Personlig fikk jeg noe godt ut av det.
I årene etter det, med castinger, en bransje «preget av byttehandel», har han angivelig også lært litt om seg selv.
– Det er egentlig en rar verden, masse går ut på å være på eventer, være sosial, skaffe seg det rette nettverket. Komme i den rette sirkelen for å få den rette jobben, sier han.
– Det er krevende å være veldig sosial og utadvendt – noe som ikke faller naturlig for meg. Men det er utviklende å presse seg selv ut av trygge rammer.
Det har sjelden vært så mange celebritetsbarn og arvinger som er modeller som nå. Luksusbransjen har for lengst innsett at et ansikt med en historie selger flere vesker enn en vakker nobody fra Ljubljana eller Lillesand. Det finnes en betegnelse for disse, nepo-babies, unge mennesker som drar fordel på etternavn og bakgrunn: Hailey Bieber, Lila Moss, Lily-Rose Depp, Hadid-søstrene, listen er lang.
– Jeg pleier å si det slik: «It's a blessing and it's a curse», sier agent Amar Faiz (33).
Selv så Idol Looks-eieren et potensial i Witzøe han mener ikke var tatt helt ut da han tok over agentvirksomheten fra Norges største byrå, Team. Selv om bransjen på det tidspunktet var besatt av mangfold og inkludering, og Witzøe var nordisk, hvit og rik, er han nå hot takket være en rekke grep.
Faiz vil ikke røpe alle detaljene om hvordan han knakk koden, men forteller at en type som Witzøe, som er «reservert, deep, har flere lag», ikke bare kan sendes på castinger med tanken «throw it against the wall and see if it sticks».
– Man må få stylistene til å møte ham, bli kjent med ham.
Det er krevende å være veldig sosial og utadvendt – noe som ikke faller naturlig for meg
Korsett og catwalk
For to år siden ble Witzøe gjennom agenten introdusert til Lawrence «Law» Roach – en av verdens mest profilerte stylister – med klienter som artistene Zendaya og Ariana Grande.
De jobbet sammen et halvt år, før Roach gikk lei hele bransjen og nå har tatt en pause.
– Nå jobber jeg med en fyr som heter Harry Lambert fra London, som også er utrolig flink, sier Witzøe.
Alle klienter får personlig styling – for Witzøes del innbefatter det kun arrangementer. Stylistene har også åpnet dører, til viktige møter.
– Det er ikke så dyrt som man tror, men de styler ikke hvem som helst. Det handler ikke primært om penger, mer om profiler stylistene ønsker å jobbe med, sier Faiz.
Det har ført til et par viktige jobber – som da Witzøe gikk moteshow for den amerikanske designeren Thom Browne under New York Fashion week tidligere i år – med Vogue-redaktør Anna Wintour på første rad.
– Det var et krevende show. Jeg måtte gå med korsett i fire timer før showet og på catwalken med 15 centimeter høye hæler. Jeg bestemte meg for at det er bedre å gå trygt og ikke falle, enn å prøve for hardt og tryne, sier Witzøe.
Nylig var han også på forsiden av den nederlandske utgaven av motemagasinet Numero – ledsaget av et intervju.
– Jeg synes fremdeles det er moro å ta jobber jeg synes er interessante. Får jeg en kul jobb, kommer jeg til å ta den, sier Witzøe.
– Hva får du mest kick av med dette?
– Man blir kanskje litt avhengig av å være foran kamera. Man får kanskje en liten high av det. Så kan man diskutere hvor bra det er. Så lenge noen vil booke meg, og jeg synes jobben er morsom, sier jeg ja. Men jeg har ikke et ønske om å jobbe lengst mulig som modell. Jeg synes det er gøy nå. Det er morsomt å ha forskjellige ting å drive med.
– Noen vil sikkert hevde at en så ressurssterk og privilegert ung mann burde bruke tiden til noe viktigere?
Han smiler litt, trekker pusten.
– Det kan jeg forstå. Men jeg tror det er viktig å gjøre ting man blir glad av, motivert av, uavhengig av hvor privilegert man er. Hvis man skal gå rundt og tenke på hva alle andre mener man skal gjøre, blir man til slutt ulykkelig, sier han.
– Så vil jeg også si at jeg bruker en del tid på ting som sikkert andre mener er mer fornuftig.
Jeg bestemte meg for at det er bedre å gå trygt og ikke falle, enn å prøve for hardt og tryne
Det var et krevende show. Jeg måtte gå med korsett i fire timer før showet og på catwalken med 15 centimeter høye hæler
Mulige årsaker til tidlig pubertet
SKJERMLYS
Jo nærmere ekvator man bor, dess tidligere kommer man i puberteten, ifølge boken «Age of Opportunity: Lessons from the New Science of Adolescence» (2014) av Laurence Steinberg.
Barn nær ekvator blir eksponert for mer sollys og har dermed lavere nivåer av melatonin, et hormon som regulerer både søvnsyklusen vår og produksjonen av såkalt kisspeptin i hjernen – som er helt nødvendig for å sette puberteten i gang. I «solbarna» – med lavere melatoninnivåer – er altså ikke kisspeptin like undertrykt som i barna som bor nærmere polene, ifølge Steinberg. Men melatonin påvirkes ikke bare av dagslys, også kunstig lys ser ut til å påvirke utskillelsen, og derfor ønsker forskere å finne ut om barns skjermbruk kan påvirke pubertetsstart.
STRESS I FAMILIEN
Det er særlig ett funn som har overrasket Laurence Steinberg, professor i psykologi og nevrovitenskap, gjennom 40 år med ungdomsforskning.
– At ungdom, og spesielt jenter, som vokser opp i familier hvor det er mye konflikt med foreldre, går gjennom puberteten tidligere.
Flere studier har funnet en sammenheng mellom fraværet av en biologisk far og tidlig pubertet hos jenter. En dansk studie (2021) fant at i familier der foreldrene ikke bor sammen, kommer døtrene i gjennomsnitt tre måneder tidligere i puberteten enn dem som bor med begge foreldrene, men mekanismene bak disse funnene er ikke klare. En teori er at barn justerer egen utvikling etter omgivelsene: Barn som vokser opp under stressende og uforutsigbare forhold, må bli voksne raskere.
OVERVEKT
Tidligere pubertet er ofte sett i sammenheng med overvekt blant unge. Overvektige barn har mer kroppsfett og derfor mer leptin – som har stimulerende effekt på pubertetsutviklingen. Men overvekt alene kan ikke forklare fallet i pubertetsalder, og det er stor uenighet i fagmiljøene: BMI øker også med modning, dermed blir det «vanskelig å vite hva som er høna, og hva som er egget», sier barnelege og professor Pétur Benedikt Júlíusson. Også normalvektige jenter kommer tidligere i puberteten.
– Vi ser i større grad at undervekt fører til senere pubertetsutvikling, men vi har ikke overbevisende data om at overvekt fører til tidligere pubertet, forklarer han.
HORMONHERMERE
Hormonforstyrrende kjemiske stoffer – som blant annet finnes i hudpleieprodukter og rengjøringsmidler – er bygget opp nesten på samme måte som kroppens egne hormoner. «Hormonhermere» kan derfor fremskynde prosesser i kroppen som påvirker puberteten. Det vanligste er at hormonhermere imiterer kvinnelige kjønnshormoner.
Doktorgradsstipendiat Ingvild Forthun ved UiB, som også jobber med data fra Vekststudien i Bergen 2, forsker på sammenhengen mellom hormonhermende stoffer og pubertetsutvikling. Stoffene hun forsker på, går under samlebetegnelsen PFAS (per- og poly-fluor-alkyl-stoffer) – en gruppe fluorholdige stoffer. Dette er lite forsket på fra før, og fortsatt er det knyttet stor usikkerhet til hvordan stoffene påvirker biologien vår.
I hovedsak får vi i oss PFAS-stoffer gjennom mat og drikke.
– Disse stoffene er overalt. PFAS brukes i alt fra Gore-Tex-klær og tepper, sminke, bakepapir, skismøring og teflonpanner, sier Forthun.
Doktorgradsstipendiaten skal undersøke nivåene av PFAS hos rundt 1000 barn mellom seks og 16 år, for å se om det er høyere verdier av stoffene i de barna som kommer tidlig i puberteten. Forthun mener det er viktig at konsekvensene av PFAS forskes på, for selv om man som forbruker kan handle varer som er Svanemerket, klarer man likevel ikke unngå å bli eksponert.
– Det må internasjonale restriksjoner og forbud til for å faktisk gjøre noe med dette, sier hun.
Håndverk. – Klær er en morsom måte å utfolde seg på. Du får vist forskjellige stiler, det er en måte å være kreativ på. Det er også interessant å sette seg inn i håndverksdelen. Se hvor mye arbeid det ligger i klærne, sier Gustav Witzøe.
Filantropi og møbeldesign
En av de fornuftige tingene Witzøe jobber med er W Initiative – en humanitær stiftelse som skal bidra til økt livskvalitet for barn og unge. Gustav Magnar Witzøe er initiativtager og styreleder. Startkapitalen var på 100 millioner kroner, nå er den doblet. Nylig var han ti dager i Uganda for å jobbe med et prosjekt der.
– Det går ut på gi trygge og rene toalett- og vaskemuligheter til barn på skoler i Uganda. Jeg var der for å se på hva disse hygieneprosjektene bidrar til. Jeg tror det er viktig å se det selv. Én ting er å starte, ta initiativ og gi penger. Noe helt annet er å se hvordan det faktisk hjelper.
– Akkurat dette prosjektet – Iwash – har vi gjort sammen med organisasjonen Right To Play. Så skal styret i stiftelsen se på nye prosjekter, der vi faktisk kan gjøre en forskjell, sammen med aktører som har erfaring og kraft til å gjennomføre.
Dette er helt klart Witzøes viktigste arbeid, ønsker han å presisere.
– Du nevnte jeg er privilegert. Ja, men først og fremst fordi jeg har hatt en god barndom. Så har verdiene gitt meg både større muligheter og et større ansvar enn de aller, aller fleste. W Initiative handler litt om det, tror jeg.
Du nevnte jeg er privilegert. Ja, men først og fremst fordi jeg har hatt en god barndom. Så har verdiene gitt meg både større muligheter og et større ansvar enn de aller, aller fleste
Skatt og laks
Denne vinteren og våren har navnet Witzøe vært i mediene av andre grunner.
Da regjeringen kom med forslaget om lakseskatt, raste lakseselskapene på børs. Kritikerne mener det «raserer kysten». Det hele kulminerte i slutten av mai, i en knapp og utradisjonell enighet mellom regjeringen, Venstre og representanten fra det lille partiet Pasientfokus.
Gustav Witzøe senior er blant dem som gikk hardest ut i mediene mot forslaget. I fjor høst varslet Salmar om permittering av over 800 ansatte som følge av dette – mens fasit ble færre permitteringer.
– Jeg tror det er viktig å finne et riktig nivå for både privat skatt og skatt for bedrifter, sier Witzøe.
– Hva det nivået skal være, er sikkert ikke siste ord sagt om. Utover det tror jeg ikke at jeg skal gå inn for mye på det.
– Hva tenker du om norske skatteflyktninger, blir du berørt av det på noe vis?
Han svarer kjapt.
– Jeg blir ikke berørt av det, nei.
– Folk fra Frøya har og flyttet – er det venner av deg?
– Jeg vil ikke si venner, mer bekjente. På Frøya er alle nesten bekjente.
– Tenker du på å flytte til Sveits?
– Nei, jeg bor i Norge. Og er veldig stolt av å være norsk. Og glad i Norge. Jeg har det veldig bra her.
– Tror du det å ønske seg et annet liv enn foreldrenes industri- og finanskarrierer er blitt en trend blant arvinger?
– Vet ikke om det er noen trend. Det har jeg ikke godt svar på. Jeg har ikke fulgt med på livet til andre arvinger. Og det er ikke min rolle å mene noe om, sier han.
– Men tror du det er større rom nå, for å skape seg et annet liv?
– Det er sikkert større rom enn det var tidligere. Om det er en trend eller ikke, det er vanskelig for meg å svare på. Penger og arv er ikke det eneste jeg har fått i livet. Jeg har også fått en personlighet, noen egenskaper og en egen vilje – som jeg ønsker å forvalte med samme respekt som den økonomiske arven.
Jeg bor i Norge. Og er veldig stolt av å være norsk. Og glad i Norge. Jeg har det veldig bra her
Penger og arv er ikke det eneste jeg har fått i livet. Jeg har også fått en personlighet, noen egenskaper og en egen vilje
Møbelringen
Apropos personlighet og egen vilje: For et par år siden begynte Witzøe å lunsje med Pål Reenskaug, norsk sjef for den svenske møbelprodusenten Fogia, en ja-mann med 26 års fartstid i møbelbransjen.
Reenskaug har blant annet lykkes med å få Fogia til å omsette for flere kroner i Norge enn i Sverige, plassert designer Andreas Engesviks møbler på settet til tv-serien «Succession», en Bollo-stol på coveret av britiske Vogue sammen med skuespilleren Zendaya– og fått moteselskapet Holzweiler til å kle en stol i boblejakkestoff.
Og nå har altså Witzøe tegnet seks motiver som er blitt overført gjennom en komplisert digital jacquardteknikk på stoffet til tekstilprodusenten Kvadrat, kledd på en Barba-stol designet av Andreas Engesvik. De seks stolene, som har fått navnene Anxiety, Escape, Happiness, Alienation, Life og Death, skal auksjoneres bort hos nettauksjonen Blomqvist frem til 18. juni.
Etter ønske fra Witzøe går alle inntektene fra salget uavkortet til Mental Helse Ungdom.
– Jeg har ikke noe særlig talent for tegning eller maling, sier han.
– Det var snakk om at kunstneren Kristina Austi, som har stått for tekstilvevingen, skulle tegne noe jeg hadde sett for meg til prosjektet, men så pushet hun meg til å forsøke selv. Jeg fikk beskjed om å kjøpe fargestifter og papir og tegne.
Han ler litt.
– Og da var det det her som kom ut, da.
For en som angivelig slet i kunst og håndverk på skolen, ble det en utfordring.
– Noen av stolene er inspirert av følelser. Både egne og universelle. Med min enkle og naive strek forsøkte jeg å beskrive de følelsene med stift og papir.
– En av stolene heter altså angst?
– Angst er noe alle på en eller annen måte føler på. Noe jeg også kan føle på til tider. Det kan komme i masse forskjellige former.
– Kan du si noe mer konkret om det?
– Det er noe som kommer og går. Når man er en vanlig gutt fra Frøya og blir kastet ut i et mediebilde sånn som jeg er blitt … så er det jo sannsynlig at det kan føre til sosial angst på forskjellige måter, sier han.
– Og når man er en introvert type i tillegg, er det følelser man kan kjenne på av og til. Man kan føle seg alene med den følelsen. At det er no' gæli med deg. Men jeg har lært at det er noe de aller fleste kjenner på. Man må tenke på at man ikke er alene om det – det kan hjelpe deg ut av det når du opplever det.
– En annen stol heter Escape – flukt?
– Det handler vel om å komme seg bort fra ting, da.
– Fra hva da?
– Ja, det kan være angst, for eksempel. Eller plasser i livet man ønsker å flykte fra. At man er på en dårlig plass.
Dette er ikke noe han er megakomfortabel med å snakke om, blikket vandrer ned, han svarer knapt.
– Mange vil jo tenke at det karrierevalget du har tatt er en form for flukt?
– Ja, det kan man vel godt si. Det er i hvert fall en escape til noe annet enn de fleste venter at man skal gjøre.
Når man er en vanlig gutt fra Frøya og blir kastet ut i et mediebilde sånn som jeg er blitt … så er det jo sannsynlig at det kan føre til sosial angst på forskjellige måter
Mulige årsaker til tidlig pubertet
SKJERMLYS
Jo nærmere ekvator man bor, dess tidligere kommer man i puberteten, ifølge boken «Age of Opportunity: Lessons from the New Science of Adolescence» (2014) av Laurence Steinberg.
Barn nær ekvator blir eksponert for mer sollys og har dermed lavere nivåer av melatonin, et hormon som regulerer både søvnsyklusen vår og produksjonen av såkalt kisspeptin i hjernen – som er helt nødvendig for å sette puberteten i gang. I «solbarna» – med lavere melatoninnivåer – er altså ikke kisspeptin like undertrykt som i barna som bor nærmere polene, ifølge Steinberg. Men melatonin påvirkes ikke bare av dagslys, også kunstig lys ser ut til å påvirke utskillelsen, og derfor ønsker forskere å finne ut om barns skjermbruk kan påvirke pubertetsstart.
STRESS I FAMILIEN
Det er særlig ett funn som har overrasket Laurence Steinberg, professor i psykologi og nevrovitenskap, gjennom 40 år med ungdomsforskning.
– At ungdom, og spesielt jenter, som vokser opp i familier hvor det er mye konflikt med foreldre, går gjennom puberteten tidligere.
Flere studier har funnet en sammenheng mellom fraværet av en biologisk far og tidlig pubertet hos jenter. En dansk studie (2021) fant at i familier der foreldrene ikke bor sammen, kommer døtrene i gjennomsnitt tre måneder tidligere i puberteten enn dem som bor med begge foreldrene, men mekanismene bak disse funnene er ikke klare. En teori er at barn justerer egen utvikling etter omgivelsene: Barn som vokser opp under stressende og uforutsigbare forhold, må bli voksne raskere.
OVERVEKT
Tidligere pubertet er ofte sett i sammenheng med overvekt blant unge. Overvektige barn har mer kroppsfett og derfor mer leptin – som har stimulerende effekt på pubertetsutviklingen. Men overvekt alene kan ikke forklare fallet i pubertetsalder, og det er stor uenighet i fagmiljøene: BMI øker også med modning, dermed blir det «vanskelig å vite hva som er høna, og hva som er egget», sier barnelege og professor Pétur Benedikt Júlíusson. Også normalvektige jenter kommer tidligere i puberteten.
– Vi ser i større grad at undervekt fører til senere pubertetsutvikling, men vi har ikke overbevisende data om at overvekt fører til tidligere pubertet, forklarer han.
HORMONHERMERE
Hormonforstyrrende kjemiske stoffer – som blant annet finnes i hudpleieprodukter og rengjøringsmidler – er bygget opp nesten på samme måte som kroppens egne hormoner. «Hormonhermere» kan derfor fremskynde prosesser i kroppen som påvirker puberteten. Det vanligste er at hormonhermere imiterer kvinnelige kjønnshormoner.
Doktorgradsstipendiat Ingvild Forthun ved UiB, som også jobber med data fra Vekststudien i Bergen 2, forsker på sammenhengen mellom hormonhermende stoffer og pubertetsutvikling. Stoffene hun forsker på, går under samlebetegnelsen PFAS (per- og poly-fluor-alkyl-stoffer) – en gruppe fluorholdige stoffer. Dette er lite forsket på fra før, og fortsatt er det knyttet stor usikkerhet til hvordan stoffene påvirker biologien vår.
I hovedsak får vi i oss PFAS-stoffer gjennom mat og drikke.
– Disse stoffene er overalt. PFAS brukes i alt fra Gore-Tex-klær og tepper, sminke, bakepapir, skismøring og teflonpanner, sier Forthun.
Doktorgradsstipendiaten skal undersøke nivåene av PFAS hos rundt 1000 barn mellom seks og 16 år, for å se om det er høyere verdier av stoffene i de barna som kommer tidlig i puberteten. Forthun mener det er viktig at konsekvensene av PFAS forskes på, for selv om man som forbruker kan handle varer som er Svanemerket, klarer man likevel ikke unngå å bli eksponert.
– Det må internasjonale restriksjoner og forbud til for å faktisk gjøre noe med dette, sier hun.
stikk. tekst
Angst og flukt. Gustav Magnar Witzøe har brukt fargestift og kullstift i designjobben da han gikk løs på Barba-stolene fra produsenten Fogia. De har fått navnene «Anxiety» og «Escape». Stoffet er utviklet hos tekstilprodusenten Kvadrat i Innvik i Stryn, der Witzøe oppholdt seg i to dager for å følge prosessen.
På rett plass
Witzøe er ikke en fyr som tar stor plass i et rom, han setter seg ikke midt på bordet, svarer høflig til alle som vil slå av en prat i tatoveringsstudioet. Bortsett fra når spørsmålet om kjæreste dukker opp – det vil han absolutt ikke snakke om.
Rundt rollen i familieselskapet virker han mer fornøyd og trygg nå, sammenlignet med for fire år siden.
– Jeg har en rolle i Kvarv, som styremedlem i familieselskapet som eier både Kverva og Salmar. Jeg synes det er meningsfullt og jobbe med dyktige folk, og tenke langsiktig på hvordan vi best forvalter verdiene som er skapt, sier han.
– Det er viktig at rett person er på rett plass i selskapene. Jeg har valgt å ikke ha en operativ rolle.
– Det er blitt trykket saker i internasjonal presse av typen «Meet the Norwegian model who is a billionaire too». Hva tenker du om det?
– Overskrifter skal fange folks oppmerksomhet, og i vår verden skape klikk. Sånn er det. Personlig kunne jeg ønske meg noen andre overskrifter, men det må være opp til magasinet selv, hva de vil trykke.
– Men det fører også til noen ekstra jobber?
– Jeg skal ikke sitte her og klage over at det kan være en ulempe. Men så klart – man får et stempel. Det er aldri noe jeg flagger til andre modeller. Heldigvis er det veldig få som vet hvem jeg er. Jeg går veldig under radaren.
Heldigvis er det veldig få som vet hvem jeg er. Jeg går veldig under radaren
Brede skuldre
Modelljobben for designeren Thom Brown under New York Fashion Week ledet til at Witzøe møtte dennes ektemann, Andrew Bolton, en av kuratorene ved Metropolitan-museet. Og vipps var en invitasjon til Met-gallaen – der celebriteter samles hvert år for å samle inn penger til Metropolitan Museum of Arts Costume Institute i New York City – innen rekkevidde.
Hele kvelden gikk veldig fort, sier han, inklusive øyeblikket på den røde løperen.
– Jeg følte meg stresset. Det er en stor anledning. Man vil gjøre det bra. Man blir jaget oppover trappen, og så er det over. Men det var kult å få stå der.
Stylisten Harry Lambert hadde ideen bak antrekket, Paloma Spain, et kjønnsnøytralt merke, skulle lage en dress til årets tema «Karl Lagerfeld».
– De tok inspirasjon fra stilen han hadde da han var designer for Chanel, svart og hvitt og perler i en pinstripe-dress med en slags skjørteform.
– Hvor mange var i sving?
– Vi var på et hotellrom, og der var designeren, stylisten, fotograf, assistenter. Det var viktig for dem å få fine bilder også, Paloma Spain har aldri designet et antrekk for Met-gallaen. Mange skulle gjøre siste finish.
Under middagen hadde han Jeremy Strong (44), «Kendall Roy» fra «Succession» til bords – den siste sesongen av tv-serien ble delvis spilt inn i Norge, Witzøe sier han ikke har sett den.
– Han hadde ikke fått sett så mye av Norge, det var mest innspilling. Så han ville gjerne tilbake. Han var en veldig interessant type, det er kjent at han er en method actor. Det var interessant å høre hvordan han gikk inn i rollene.
Om lag 500 influensere, modeller og A-liste-skuespillere blir invitert til gallaen. De fleste betaler neppe for billetten, eventuelt blar et motemerke opp for reklamen det er å synes på den røde løperen.
– Jeg betalte for billetten, sier Witzøe.
– Er det dyrt?
Han smiler litt, muligens oppgitt.
– Det må du nesten ringe og spørre Elon Musk om. Om det er dyrt, altså.
Han ler.
– Du vil ikke si hva det koster?
– Nei.
Mulige årsaker til tidlig pubertet
SKJERMLYS
Jo nærmere ekvator man bor, dess tidligere kommer man i puberteten, ifølge boken «Age of Opportunity: Lessons from the New Science of Adolescence» (2014) av Laurence Steinberg.
Barn nær ekvator blir eksponert for mer sollys og har dermed lavere nivåer av melatonin, et hormon som regulerer både søvnsyklusen vår og produksjonen av såkalt kisspeptin i hjernen – som er helt nødvendig for å sette puberteten i gang. I «solbarna» – med lavere melatoninnivåer – er altså ikke kisspeptin like undertrykt som i barna som bor nærmere polene, ifølge Steinberg. Men melatonin påvirkes ikke bare av dagslys, også kunstig lys ser ut til å påvirke utskillelsen, og derfor ønsker forskere å finne ut om barns skjermbruk kan påvirke pubertetsstart.
STRESS I FAMILIEN
Det er særlig ett funn som har overrasket Laurence Steinberg, professor i psykologi og nevrovitenskap, gjennom 40 år med ungdomsforskning.
– At ungdom, og spesielt jenter, som vokser opp i familier hvor det er mye konflikt med foreldre, går gjennom puberteten tidligere.
Flere studier har funnet en sammenheng mellom fraværet av en biologisk far og tidlig pubertet hos jenter. En dansk studie (2021) fant at i familier der foreldrene ikke bor sammen, kommer døtrene i gjennomsnitt tre måneder tidligere i puberteten enn dem som bor med begge foreldrene, men mekanismene bak disse funnene er ikke klare. En teori er at barn justerer egen utvikling etter omgivelsene: Barn som vokser opp under stressende og uforutsigbare forhold, må bli voksne raskere.
OVERVEKT
Tidligere pubertet er ofte sett i sammenheng med overvekt blant unge. Overvektige barn har mer kroppsfett og derfor mer leptin – som har stimulerende effekt på pubertetsutviklingen. Men overvekt alene kan ikke forklare fallet i pubertetsalder, og det er stor uenighet i fagmiljøene: BMI øker også med modning, dermed blir det «vanskelig å vite hva som er høna, og hva som er egget», sier barnelege og professor Pétur Benedikt Júlíusson. Også normalvektige jenter kommer tidligere i puberteten.
– Vi ser i større grad at undervekt fører til senere pubertetsutvikling, men vi har ikke overbevisende data om at overvekt fører til tidligere pubertet, forklarer han.
HORMONHERMERE
Hormonforstyrrende kjemiske stoffer – som blant annet finnes i hudpleieprodukter og rengjøringsmidler – er bygget opp nesten på samme måte som kroppens egne hormoner. «Hormonhermere» kan derfor fremskynde prosesser i kroppen som påvirker puberteten. Det vanligste er at hormonhermere imiterer kvinnelige kjønnshormoner.
Doktorgradsstipendiat Ingvild Forthun ved UiB, som også jobber med data fra Vekststudien i Bergen 2, forsker på sammenhengen mellom hormonhermende stoffer og pubertetsutvikling. Stoffene hun forsker på, går under samlebetegnelsen PFAS (per- og poly-fluor-alkyl-stoffer) – en gruppe fluorholdige stoffer. Dette er lite forsket på fra før, og fortsatt er det knyttet stor usikkerhet til hvordan stoffene påvirker biologien vår.
I hovedsak får vi i oss PFAS-stoffer gjennom mat og drikke.
– Disse stoffene er overalt. PFAS brukes i alt fra Gore-Tex-klær og tepper, sminke, bakepapir, skismøring og teflonpanner, sier Forthun.
Doktorgradsstipendiaten skal undersøke nivåene av PFAS hos rundt 1000 barn mellom seks og 16 år, for å se om det er høyere verdier av stoffene i de barna som kommer tidlig i puberteten. Forthun mener det er viktig at konsekvensene av PFAS forskes på, for selv om man som forbruker kan handle varer som er Svanemerket, klarer man likevel ikke unngå å bli eksponert.
– Det må internasjonale restriksjoner og forbud til for å faktisk gjøre noe med dette, sier hun.
stikk. tekst
Mye stoff. Den norske designeren Andreas Engesvik (51) har designet Fogias Barba-stoler, som Witzøe har fått «illustrere». – Hvis noen har lyst til å bruke formobjeketet som plattform for et kreativ behov, er jo det lov. Eller hyggelig. Men jeg har ikke vært involvert i prosessen rundt dette, sier Engesvik.
Fordeler og ulemper
I New York eier han ingen leilighet, men bytter litt på mellom leieleiligheter eller å bo på hotell, han bor i New York kanskje en–to måneder i året.
– Jeg er aller lykkeligst på Frøya. Men jeg trives godt i New York også. Det er en kul by – du kan sitte en hel dag på kafé og se på folk. Det er en gryte med alle typer kulturer og mennesker. Du har alt av mat og underholdning. Jeg kan kjenne på det når jeg er tilbake på gaten i Trondheim, at det kan føles litt lite av og til, sier han.
– Jeg bor ofte i nærheten av Central Park. Det er det eneste stedet der det er litt natur, der du ser et tre. Så kan man drive med litt sport, eller ta seg en løpetur, sier han.
– Min absolutte favorittrestaurant er 4 Charles på Upper East. De serverer den beste cheeseburgeren i New York, kanskje i verden. Jeg kan også stikke innom Ralph Laurens Polo Bar, ta en drink før man skal ut.
– Du har rundet 30 år – fikk du også en krise?
– Jeg har ikke rukket å tenke på det. Jeg har reist mye, vært i Uganda, vært i New York, hatt mye å holde på med. Kanskje det er greit å holde seg i action til jeg er 40 – så får jeg heller ta 40-årskrisen?
Lanseringen for Fogia håper han blir «en fin kveld». Witzøe og Fogia valgte å holde eventet på Maaemo, «ikke fordi det er en luksusrestaurant», men fordi Fogia har en tett relasjon til eier og kjøkkensjef Esben Holmboe Bang. Og siden hele opplegget er fikset «takket være Pål», ville Witzøe betale regningen.
– Det er tre kule partnere som har gått sammen og laget noe unikt i lag. Og jeg tror alle er fornøyde med hvordan det ble. Jeg er i hvert fall det, sier han.
– Jeg håper jeg får noen positive tilbakemeldinger på stolene. Kanskje noen andre synes de er fine og..
Jeg bor ofte i nærheten av Central Park. Det er det eneste stedet der det er litt natur, der du ser et tre. Så kan man drive med litt sport, eller ta seg en løpetur
x
x – x
– Penger og arv er ikke det eneste jeg har fått i livet
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
– Heldigvis er det veldig få som vet hvem jeg er
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
Gustav Witzøe:
– Penger og arv er ikke det eneste jeg har fått i livet
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
Gustav Witzøe:
– Heldigvis er det veldig få som vet hvem jeg er
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
– Heldigvis er det veldig få som vet hvem jeg er
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
Gustav Witzøe:
– Penger og arv er ikke det eneste jeg har fått i livet
t Anders Kemp
f David B. Torch
S Trondheim
4. juni 2023
Han ankommer tatoveringsstudioet Onkel Henrys Tattoo Shop i Midtbyen i Trondheim til fots, med svart t-skjorte, et tøynett fra Balenciaga over skulderen, og en Mercedes-kaps langt ned i pannen, beklager at han er litt jetlagged, men han kom hjem fra Miami dagen i forveien, der han var for å se Formel 1 og favoritten Lewis Hamilton kjøre løp.
Og den kapsen, laget til Hamilton, blir straks et problem.
Norges rikeste kan ikke posere med bilreklame på en hel serie bilder.
– Jeg har ikke rukket å vaske håret i dag, sier Witzøe.
Leiligheten i Trondheim er nemlig under oppussing. Kan håret fikses? Witzøes egen pr-dame ringer en frisør som holder til rett rundt hjørnet, og han sendes ut.
20 minutter senere kommer han nyfønet inn døren igjen. Og er blond.
– Hvorfor? sier Witzøe.
– Det må du nesten spørre agenten min om. Men det handlet vel om å skape en ny look.
Amar Faiz i Idol Looks, modellbyrået som spesialiserer seg på litt babete modeller og profiler som den norsk-somaliske vernepleieren og modellen Rawdah Mohammed, har virkelig trykket på omstartknappen i modellkarrieren til trønderen. Etter at Faiz tok over som agent, har Witzøes karriere – med magasinforsider, catwalkoppdrag og samarbeid med noen av verdens mest profilerte stylister – blomstret.
– Vi har jobbet ett og halvt år sammen. Det funker bra. Amar og jeg går veldig godt i lag, sier Witzøe.
Han har satt seg ned i en sofa på kontoret til innehaveren av Onkel Henrys, virker kanskje litt nervøs, tenker seg om før han snakker. Når man har fått det til – er man likevel ikke helt fornøyd, resonnerer han.
– Da blir det å tenke på den neste magasinforsiden, den neste jobben. Det er slik hodet mitt fungerer.
Gustav Magnar Witzøe
Investor og modell
Født i 1993 på Frøya i Trøndelag.
Daglig leder i Forward Project, eier i Kvarv, grunnlegger og styreleder i W Initiative.
Sønn av den norske industrigründeren Gustav Witzøe.
Er Norges rikeste med en skattelignet formue på 19,8 milliarder kroner og en inntekt på i overkant av 1,2 milliarder kroner.
Aktuell som designer i samarbeid med Fogia.