Joakim Triers «Verdens verste menneske»? Den har humreverdige scener, for all del, men er vel 90 prosent drama, ti prosent komedie. «Børning»-serien? Udiskutabelt fenomen, men dette er vel actionkomedier der humoren ikke sitter i førersetet?

Nei, jeg vil frem til den forrige rene komedien vi som nasjon unisont trakk frem i lunsjpraten. For jeg mener vi må ta en tidsmaskin flere år tilbake enn man kanskje skulle tro.

Lange lissepasninger. Før i tiden virker det som det eneste man så på, var komedier. På listen over de ti mest besøkte kinofilmene i Norge noensinne, er ni av ti komedier. «Flåklypa Grand Prix» og «Støv på hjernen», for ikke å snakke om perler som «Sønner av Norge kjøper bil» på 9. plass – fra 1962.

Det føles som om det nærmeste vi har kommet den siste tiden, er Atle Antonsen-filmen «Kong Curling» fra 2011. Tydelige karakterer man umiddelbart husker den dag i dag. Kommers nok til at mange kan sette pris på den, men fortsatt skarp nok til at replikkene ikke bare går inn det ene øret og ut det andre.

Picture frame, Shoulder, Muscle, Smile, Beard, Mouth, Comfort, Plant, Sleeve, Houseplant

Kommentar

Når var en norsk kinokomedie sist en snakkis?

Foto: Sigurd Fandango

Hasse Hope om kinokomediens død.

t Hasse Hope

9. Januar 2024