Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Lek med døden. ­Rapperen Wiz Khalifa og ­skuespiller ­Hailee Steinfeld i rollen som henholdsvis ­døden og Emily ­Dickinson i tv-­serien «Dickinson».

Lek med døden. ­Rapperen Wiz Khalifa og ­skuespiller ­Hailee Steinfeld i rollen som henholdsvis ­døden og Emily ­Dickinson i tv-­serien «Dickinson».

1800-tallspoeten Emily Dickinson har fått ny status som popikon

Tekst

Vil du få varsel hver gang Regine Stokstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Å finne sin inngang til Emily Dickinson tror jeg er viktig.

Mytene om den amerikanske litteraturens første modernistiske lyriker, Emily Dickinson (1830–1886), hun som sjelden forlot huset og alltid kledde seg i hvitt, er mange.

Siden 2016 har historiene om henne inntatt populærkulturen, med filmer som «A Quiet Passion» med «Sex and the City»-skuespilleren Cynthia Nixon i hovedrollen, «Wild Nights with Emily» og tv-serien «Dickinson», som hadde sin tredje sesong på Apple TV+ i fjor.

Fakta: Emily Dickinson

Amerikansk poet.

Født i 1830, Amherst i Massachusetts, USA.

Døde i 1886, Amherst i Massachusetts, USA.

har dikterens 1800-tallshjem i Amherst gjenåpnet etter en større renovering.

Museets samling vil inkludere donerte rekvisitter fra tv-serien «Dickinson» (2019–2021) som handler om Emily Dickinsons liv som ung voksen.

En moderne kontekst

Serien er, helt i tråd med tv-trenden, et modernisert periodedrama på lik linje med tv-serier som «Bridgerton» og «The Great» fra 2020. Her figurerer Hailee Steinfeld i rollen som Dickinson, og rapperen Wiz Khalifa som døden. Lydsporet er spekket med popartister som Billie Eilish og Taylor Swift.

Og går man nettopp Swifts seneste album «Evermore» etter i sømmene, finner man referanser til Emily Dickinsons liv og virke. Blant annet spekuleres det over om sangen «Ivy» handler om Dickinsons livslange kjærlighet til Susan Gilbert, brorens kone.

Hemmelige kunstnerliv

Poet og Emily Dickinson-oversetter Tone Hødnebø tror vi ser en interesse for kvinnelige kunstnere, og særlig de som har levd et hemmelig kunstnerliv. Selv publiserte Dickinson bare et fåtall dikt mens hun levde. De nærmere to tusen diktene vi kan lese i dag, ble alle publisert posthumt.

– Poeter som Emily Dickinson vil alltid finne nye lesere. Å finne sin inngang til Emily Dickinson tror jeg er viktig, ikke bare via filmer og serier. Det er et stort paradoks med populariseringen av alle store kunstnere. Når man skal bli «sett», blir man også satt i bås. Jeg tror ikke Dickinson ville likt å bli satt i bås. For henne var skriving det motsatte, det vil si å forsøke å være som fri som mulig.

Et isolert liv

En annen teori om poetens nyvunne oppmerksomhet handler om at hun levde et liv ikke helt ulikt det mange av oss var hensatt til for kort tid siden. Mot slutten av livet forlot hun sjelden huset, hun hadde visstnok svært grønne fingre og var en habil kokk.

I en pressemelding fra The Emily Dickinson Museum i Amherst, Massachusetts, hvor Dickinson bodde hele sitt liv, omtales poeten som «the original Queen of Social Distancing».

Tross alt forkynner et av Emily Dickinsons mest kjente dikt at «Sjelen velger sin omgang – Slår så Døren i».

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.