Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Uten tittel, 1984. Tom Sandbergs bilder – og livsførsel – har gitt ham et ettermæle som en av landets mest sagnomsuste fotografer. Åtte år etter hans død, lanserer Aperture fotoboken «Tom Sandberg: Photographs».

Uten tittel, 1984. Tom Sandbergs bilder – og livsførsel – har gitt ham et ettermæle som en av landets mest sagnomsuste fotografer. Åtte år etter hans død, lanserer Aperture fotoboken «Tom Sandberg: Photographs».

Tom Sandberg drømte om å gi ut fotobok på it-forlaget

Tekst

Vil du få varsel hver gang Regine Stokstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Nå skjer det – åtte år etter fotografens død.

Generasjonen som gjorde fotografiet til en anerkjent kunstform i Norge på 1970- og 1980-tallet, glimret med sitt fravær i Nasjonalmuseets samlingsutstilling, skrev Klassekampen tidligere i høst.

Samtidig, i New York, lanserte Aperture – verdens ledende forlag for fotobøker – praktboken «Tom Sandberg: Photographs», i tett samarbeid med Tom Sandberg Foundation. Stiftelsen ble etablert av venner og Sandberg-entusiaster i 2017, med det mål for øye å forvalte og fremme det innflytelsesrike kunstnerskapet til Tom Sandberg (1953–2014).

– Det er med stor ærbødighet at vi har gått til oppgaven i hans fravær, sier Torunn Liven (53) i Tom Sandberg Foundation.

Fakta: Tom Sandberg

Norsk fotograf

Født i Narvik i 1953, død i 2014.

Utdannet ved Derby College of Art og Trent Polytechnic

Sandberg plasseres gjerne innenfor «straight photography». Spilte en helt ­sentral rolle i å få fotografi anerkjent som en egen kunstform i Norge.

Holdt seg stort sett til samme teknikk og motivkrets hele karrieren: Utsnitt av bakken, sølepytter og skyer – alltid i svart-hvitt. Særlig anerkjent for sine portretter.

Åtte år etter hans død utgir forlaget Aperture ut fotoboken «Tom Sandberg: Photographs» i tett samarbeid med Tom Sandberg Foundation.

«Untitled, 2007»

«Untitled, 2007»

Et visuelt språk

Liven fulgte kunstfotografen fra Narvik tett mens han levde, og er redaktør for utgivelsen sammen med Michael Famighetti i Aperture. Ifølge henne var en utgivelse på Aperture noe Sandberg ønsket mens han levde.

Styreleder i Sandberg-stiftelsen, Øystein Birkeland, beskriver vennen og fotografen som drevet av et blikk for magien ved tingene.

– Vi har ønsket å lage en bok som er et verk i seg selv, en komposisjon som kan dele bildenes evne til å berøre oss dypt.

Fakta: «Tom Sandberg: Photographs» (2022)

Michael Famighetti og Torunn Liven (red.)

Aperture, 232 sider

«Untitled, 2002»

«Untitled, 2002»

Over Atlanteren

Mens Tom Sandberg var godt kjent på vår side av Atlanteren, skal kritiker og kurator Bob Nickas ha æren for å introdusere den norske fotografen for et amerikansk publikum. Etter et besøk i Sandbergs hjem på Ekely i Oslo i 2005, ble han så imponert at han ønsket å stille ut verkene hans.

I 2007 var det duket for Sandbergs gjennombrudd i USA, på det toneangivende MoMA PS1, Museum of Modern Arts filial for samtidskunst i New York, hvor Nickas jobbet som kurator. Utstillingen, skriver Nickas i en epost til D2, var preget av forbløffelse.

Fakta: Tom Sandberg Foundation

Forvalter og fremmer Tom Sandbergs kunstnerskap.

Stiftet i 2017.

Styrets medlemmer: Øystein Birkeland (styreleder), Harald Møller, Torunn Liven og Einar Harboe. Øyvin Fjeldstad og Sune Nordrgren var tidligere medlem.

– Det er ikke et ord jeg bruker så ofte, men i dette tilfellet er det passende. Fotokritikeren Vince Aletti, for eksempel, som jeg tenker på som en av våre beste, mest informerte skribenter, kom til meg på åpningen og sa: «Hvorfor kjente jeg ikke til dette kunstnerskapet fra før?»

Nickas har bidratt med et lengre essay i den nye monografien om Sandbergs kunstnerskap, og håper utgivelsen kan gjøre det utstillingen på MoMA/PS1 forsøkte å få til for 15 år siden, nemlig å introdusere en stor fotograf til et videre publikum.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.