Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Investeringsdirektør. Reed Snyders jobb er å studere trendene, og fundere på hva som blir både bærekraftig – og lønnsomt – fremover.

Investeringsdirektør. Reed Snyders jobb er å studere trendene, og fundere på hva som blir både bærekraftig – og lønnsomt – fremover.

Investeringsdirektør Reed Snyder: – Noen tar snarveier, og det har vært skadelig

Tekst
Foto

Reed Snyder (28) gjør finansbransjen grønnere ved å investere i selskaper og teknologi som drar verden i en mer bærekraftig retning.

– Det er en hel verden av grønn teknologi der ute som akkurat nå holder på å bli moden, og som kan ha stor påvirkning på et globalt plan hvis den blir tatt i bruk, sier Reed Snyder (28).

Han er investeringsdirektør i det norske oppkjøpsfondet Verdane og jobber særlig med investeringer innen teknologi. Snyder peker på at mange av disse bedriftene er unge, og utvikler dyr og risikabel teknologi.

– Det de trenger for faktisk å ha den påvirkningskraften de ønsker, er investeringer, sier Snyder.

Jobben hans er å studere trendene, og fundere på hva som blir både bærekraftig – og lønnsomt – fremover. Siden prøver han å plukke ut hvilke europeiske selskaper som jobber best med løsninger, for så å investere i og være med å utvikle dem. For eksempel:

– Hvis folk nøler med å gå fra fossilbil til elbil, er det gjerne fordi de frykter at det er strevsomt å lade, sier Reed.

Han har derfor stor tro på løsninger som kan gjøre lading lettere – og søker etter passende investeringer i hele teknologiøkosystemet for lading av elbil.

Hvem bør bli årets ledestjerne 2021? Stem på din favoritt her.

Fakta: Reed Snyder

Fra Austin i Texas, men bor i Oslo.

Født i 1993.

Har en bachelorgrad i nevrovitenskap fra Harvard University.

Jobber med investeringer i selskaper innenfor energi- og ressurseffektivitetsområdet i det private oppkjøpsfondet Verdane.

Opptatt av å bruke investeringer til å dra verden i en mer bærekraftig retning.

Snarveier

Verdane er et såkalt private equity-selskap, altså et privat investeringsfond, som satser penger på selskaper i vekst.

Selskapet samarbeider med nordeuropeiske teknologibaserte virksomheter for å hjelpe dem å vokse, og har forpliktet seg til bærekraftig vekst som et av flere ledende investeringsprinsipper. Snyder forteller at Verdane er en langsiktig investor, som gjerne tar plass i styret for å sikre både bærekraftighet og vekst.

Selv om interessen for bærekraftige investeringer har økt betraktelig de seneste årene, mener Snyder at de fremdeles er på et altfor lavt nivå, at investeringene må reflektere «størrelsen på problemet», som han gjerne kaller det. Altså stort. Klimakrise og naturkrise.

Han har observert den store interessen i grønne investeringer det seneste året med en viss skepsis – for noen selskaper har skjønt at det er penger å tjene på å kalle investeringer «grønne» – uten at de nødvendigvis er det, mener Snyder.

– Noen tar snarveier, og det har vært skadelig, sier han.

Langsiktighet og grundig research er viktig for Snyder. Spesielt er han opptatt av landbruksteknologi, og han tror plantebasert mat vil bli stort. Han har stor tro på selskaper som kan dyrke planter på smarte måter med minimalt klimautslipp.

Hva er det folk gjerne misforstår om grønne investeringer?

– Lenge har det vært sånn at mange tror bærekraftige investeringer på en eller annen måte er veldedighet, og forventer lavere avkastninger. Der er vi ikke enige. Vi tror selskapene som fremover prøver direkte å løse klimakrise og naturkrise, eller sosiale problemer, vil være ekstremt suksessfulle og lønnsomme.

– Uten å ta snarveier?

– Stemmer, og vi er på en måte beskyttet mot det, fordi vi er langsiktige eiere.

Vi tror selskapene som fremover prøver direkte å løse klimakrise og naturkrise, eller sosiale problemer, vil være ekstremt suksessfulle og lønnsomme

Reed Snyder – investeringsdirektør, Verdane

Fakta: Juryens begrunnelse

Virksomheter innen kapital og investering har en viktig rolle for å få fart på bærekraftig utvikling. Amerikanske Reed Snyder har bakgrunn fra den amerikanske storbanken Goldman Sachs, men har etablert seg i Norge og i oppkjøpsfondet Verdane.

Fondet har bærekraftig vekst som et av sine kjerneprinsipper. Snyder jobber med investeringer innen blant annet energi og bedre ressursutnyttelse, og juryen håper han påvirker flere i kapitalmarkedene til å se bærekraft som et konkurransefortrinn.

Grønne penger. Reed Snyder har observert interessen for grønne investeringer det seneste året med en viss skepsis – noen selskaper har skjønt at det er penger å tjene på å kalle investeringer «grønne» – uten at de nødvendigvis er det, mener Snyder.

Grønne penger. Reed Snyder har observert interessen for grønne investeringer det seneste året med en viss skepsis – noen selskaper har skjønt at det er penger å tjene på å kalle investeringer «grønne» – uten at de nødvendigvis er det, mener Snyder.

Teknologi

Verdane investerer hovedsakelig i teknologiselskaper – og har aldri vært direkte inne i olje og gass. Men for tre år siden valgte Verdane å selge seg ut av selskaper som hadde kunder innen fossilindustrien, med et ønske om «å stå på riktig siden av historien», forteller Snyder.

– Det er en kombinasjon av bærekraftstrenden og dessuten en overordnet finansiell vurdering: Vi ser rett og slett på olje og gass som en industri som krymper, og vi er en vekstinvestor.

Verdane investerer også mye i netthandel. Men hvor bærekraftig er det å sende pakker hit og dit? Snyder er klar over problemet, men forteller at selv om karbonavtrykket fra transport er stort, er gjerne karbonavtrykket fra produksjonen av varen som selges, stort sett større. Han forteller at Verdane nylig har investert i det bergensbaserte selskapet Porterbuddy, som jobber for å gjøre netthandeltransport mer effektiv.

– Og emballasjen er viktig, her har vi brukt mye tid, forteller han.

For eksempel har Verdane sørget for at ett av selskapene deres, Blush, ikke har masse tomrom i eskene som varene sendes i, forteller Snyder. Han tror de beste grønne investeringene nå ligger i selskaper som jobber med fossilfrie transportsystemer, eller driver med infrastruktur rundt dette.

Pådriver

Snyder beskrives av kolleger som en tydelig pådriver for bærekraft. Selv mener han at investeringsfond som ikke investerer noe særlig grønt, vil tape på lengre sikt.

– Jeg tror disse fondene i gjennomsnitt vil levere lavere avkastning for investorene, noe som naturligvis påvirker mulighetene deres til å overleve.

Fondene vil ikke minst slite med å få fatt i de mest talentfulle som kommer ut av universitetene nå, mener Snyder: de unge med nye investeringsideer, og nye tanker om hvilke selskaper som vil lykkes.

– Jeg tror ikke de er interessert i å jobbe for et firma som ikke deler verdiene deres, sier Snyder.

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Akademisk inngang

Selv startet Snyder, som er født i Austin i Texas, karrieren med økonomistudier på Harvard, uten å finne seg helt til rette. Han syntes modellene de jobbet med virket virkelighetsfjerne.

– Jeg tenkte: «Hvorfor sitter vi her og later som om mennesker er rasjonelle vesener, og dedikerer fire års studier til den tanken?»

Han bestemte seg for å skifte studieretning, og valget falt på nevrovitenskap ved samme universitet.

– Jeg innså at jeg var mye mer interessert i å finne ut av hvorfor folk tar de valgene de gjør, forteller han.

Til tross for studiebyttet fant han veien inn i finansbransjen allerede i studietiden. Etter to sommervikariater i investeringsbanken Goldman Sachs i New York, fikk han fast jobb. Han ble fort dratt mot aktive eierfond, det vil si fond som investerer i bedrifter som ikke er notert på børsen.

– Jeg liker at investeringene i private oppkjøpsfond har et langsiktig perspektiv, og at målet ikke er å få rask avkastning. Vi prøver mer å se rundt oss, og tenke: «Hvor kommer verden, de finansielle markedene og økonomien til å være om 10 eller 15 år?»

Ifølge Snyder ga Goldman Sachs-jobben et fantastisk overblikk over den globale økonomien, men etter to år sa han likevel opp:

– Jeg følte ikke at de hadde så mange andre mål enn å tjene penger. Ikke at det er noe galt med profitt, men de hadde få rammer for hva slags type investeringer de gjorde, sier han.

Forpliktelser

At Snyder skulle ende opp med å jobbe i Oslo, var tilfeldig. Etter han sluttet i Goldman Sachs, hadde han ikke tatt ut ferie på flere år.

– Jeg trengte en pause, forteller han.

Han booket en to måneders tur for å oppleve verden. En tindermatch og to netter i Oslo på tilbakeveien fra turens første stoppested, Lofoten, endte til slutt i et giftermål. Etter to år i New York, flyttet paret til Oslo. At valget falt på Verdane som arbeidsplass, er ikke tilfeldig. Snyder er opptatt av det sosiale ansvaret selskapet har.

– Vi tenker ikke bare på hvordan vi kan investere i bedrifter som er mer sirkulære, men også hvordan vi kan jobbe med våre eksisterende bedrifter for å gjøre forsyningskjeden og bedriftsmodellene deres grønnere, sier han.

– Vi dytter verden trinnvis, vi kan aldri hoppe rett til den perfekte løsningen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.