Morten Thorsby ble tidligere i år presentert som en av DN og D2s 30 ledestjerner under 30 år. Torsdag kveld stakk han av med tittelen «Årets ledestjerne».
– Nå ble jeg overrasket og glad. Dette gir selvfølgelig masse motivasjon til å fortsette med arbeidet mitt, sier Thorsby på telefon fra Italia.
Fotballproffen, som spiller for UC Sampdoria i Genova, hadde ikke selv mulighet til å være til stede på utestedet Ingensteds i Oslo for å motta prisen, på grunn av et tett kamp- og treningsprogram hjemme i Italia.
Moren Pia Thorsby tok imot prisen på vegne av ham.
– Flere begynner å ta inn over seg alvoret i klima- og miljøkrisen. At fotball ikke skal blande seg i politikk og andre samfunnsutfordringer, er en utdatert tankegang, og budskapet mitt er uansett tverrpolitisk. Det handler om å gjøre det forskerne sier må til, for å sikre et verdig livsgrunnlag i mange generasjoner fremover, sier Morten Thorsby.
Fakta: Morten Thorsby
Født i 1996 i Oslo.
Profesjonell fotballspiller for UC Sampdoria i Genova i Italia. Har tidligere spilt for Heming, Lyn, Stabæk og Heerenveen.
Kjemper for et grønt skifte i fotballverdenen. I tillegg til å påvirke egen klubbledelse, egne lagkamerater og eget lokalsamfunn i grønn retning, startet han i fjor stiftelsen We Play Green, som har som mål å inspirere fotballklubber og –spillere over hele verden til å bruke sin påvirkningskraft til å oppfordre andre til å ta mer miljøvennlige valg. Han vil også lage et slags Champions League for bærekraft.
10 A-landskamper for Norge i skrivende stund.
Smittende engasjement
Morten Thorsbys miljøengasjement begynte for alvor i 2014, det året han fikk kontrakt med SC Heerenveen. I dag er han trolig Norges mest miljøbevisste fotballproff, og engasjementet hans har vist seg å være smittende. Det første året hans i Heerenveen i Nederland kjørte alle spillerne bil til treningsfeltet, bortsett fra Thorsby, som syklet. Året etter syklet alle.
Da han forlot klubben, hadde Heerenveen også fått et solcelleselskap som draktsponsor, en mer plantebasert kantinemeny og det mest energieffektive stadionet i den nederlandske toppserien. Engasjementet hans fortsatte for fullt da han flyttet til Genova i Italia for å spille for Sampdoria.
Etter kort tid var det satt opp resirkuleringsdunker på stadion, og det ble installert elbil-ladere på parkeringsanlegget. I tillegg tok Thorsby initiativ til, og satte i gang, et plastprosjekt for å gjøre Genova til en «grønnere» by, blant annet ved å plukke søppel i fjellene utenfor byen.
Flere lagkamerater begynte å kjøre elbil som Thorsby, og i fjor sommer ble han invitert av Italias klimaminister Sergio Costa, der han la frem planene sine om stiftelsen We Play Green. Målet med stiftelsen er å inspirere fotballklubber – og spillere over hele verden – til å bruke sin påvirkningskraft til å oppfordre andre til å ta mer miljøvennlige valg.
D2 besøkte Morten Thorsby i Italia tidligere i høst. Les hele intervjuet med ham her.
Fakta: Juryens begrunnelse
Årets ledestjerne er ingen typisk aktivist – og kanskje derfor: Utrolig effektiv. Vinneren får klimakrisens alvor ut til et nytt og stort publikum, på nye måter. Morten Thorsby er målrettet, og utrettelig, i både yrkeslivet, og i engasjementet for klima.
Den siste tiden har flere atleter internasjonalt vist at toppidretten kan være en viktig arena for politisk engasjement. Spesielt fotballspillere er forbilder for svært mange, og forbindes gjerne med raske biler og harde taklinger. Gjennom stiftelsen We Play Green gjør årets ledestjerne noe nytt: Han engasjerer og hjelper klubber og spillere til å redusere sitt klimaavtrykk.
Selv flyr han minst mulig, sykler eller kjører elbil til trening og spiller med tallet 2 på ryggen. Det skal minne oss FNs togradersmål – som vi foreløpig er langt unna å nå.
Vinneren av årets ledestjernekåring gjør en imponerende innsats for at vi likevel skal klare det, og han gjør det på en måte som inspirerer.
Fakta: Ledestjerner 2022
D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.
2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.
I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.
Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).
Dedikert
Toppfotballsjef Lise Klaveness (40) sa til D2 i forbindelse med nominasjonen at hun er stolt over at Morten Thorsby er en norsk fotballspiller.
– Jeg har aldri opplevd en fotballspiller som har tatt et så tydelig standpunkt og dedikert seg så mye til en så viktig sak. Det er rett og slett imponerende, sa hun.
Hun pekte på at 25-åringen har gitt fotballmiljøet en plattform som gjør det lettere å engasjere seg i det hun kaller «vår tids viktigste sak»:
– Morten tar virkelig bladet fra munnen, og setter ord på dilemmaene toppfotballen står i når det gjelder klima og klimaavtrykk. I dette minefeltet har han klart å skape et samarbeid på tvers som det står respekt av, sa Klaveness.
Klimatrøyen
Da Serie A-sesongen ble sparket i gang i høst, var Morten Thorsby for første gang ikledd trøye nummer 2, og ikke nummer 18, som han har spilt med de seneste årene. Draktbyttet var nøye planlagt og et nytt grep i 25-åringens klimakamp.
Tallet «2» refererer nemlig til Parisavtalens mål om å holde den globale oppvarmingen under to grader.
Da han fortalte lagkameratene i Sampdoria bakgrunnen for trøyevalget, brøt det ut applaus i garderoben.
– Det å få spille med nummer 2 på ryggen og jobbe for klimasaken er å være med på noe som er større enn meg selv. Jo bedre jeg spiller, dess mer kan jeg påvirke. Det er et privilegium jeg har. Det som startet som et personlig prosjekt er nå i ferd med å bygge seg opp til noe mye større, sier Thorsby.
– Alle må ta klimaendringene mer på alvor, for det brenner under føttene våre. Det neste tiåret er tiåret for handlinger, sier han, og legger til at han synes det har vært veldig inspirerende å lese om de andre ledestjernene som D2 har presentert hver uke siden mai.
– De bruker sine roller til å gjøre en forskjell. Jeg tror ledestjernekåringen er til stor inspirasjon for mange unge. Er det noe verden trenger, så er det unge engasjerte mennesker! sier fotballspilleren.
Dette er tredje året på rad at D2 kårer ledestjerner og til sammen har det kommet inn flere hundre nominasjoner. Etter en grundig vurdering av nominasjonene valgte en uavhengig jury ut årets 30 ledestjerner. Leserne har så kunnet stemme frem sine favoritter, og på grunnlag av dét kåret juryen en vinner.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.