Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Plastredderen. Ømjer Hjeltnes Wabø understreker at det å gi nytt liv til plastavfall er nødt til å lønne seg. Hvis ikke er det ingen reell industriell løsning.

Plastredderen. Ømjer Hjeltnes Wabø understreker at det å gi nytt liv til plastavfall er nødt til å lønne seg. Hvis ikke er det ingen reell industriell løsning.

Hun hjelper McDonald's til å bli grønnere

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Fornebu

Ledestjerne Ømjer Hjeltnes Wabø gir nytt liv til plastavfall.

En av D2s 30 nye ledestjerner står og fikler med noen tvinnede, akvafargede taustumper rett innenfor døren til de nye kontorlokalene til selskapet Aion på Fornebu. Så forklarer Ømjer Hjeltnes Wabø (28) hva som skjer, trinn for trinn, under resirkuleringen av industrielt marinplastavfall.

Tau, not, trål og sekker blir mekanisk resirkulert til plastgranulater, som i sin tur formes til nye plastprodukter – for eksempel brettene du får når du henter burgeren i disken på hamburgerrestauranten eller handlekurven du bærer på i dagligvarebutikken. Når disse produktene har gjort jobben sin, leveres de tilbake for såkalt «reresirkulering».

– Dette brettet kan resirkuleres ni ganger. Da sier det seg selv at en bedrift med gode holdninger, litt hjelp og egeninnsats kan få en mye grønnere livsstil, sier Wabø.

Og det er nok av utfordringer å ta tak i. I Europa i dag er plastproduksjonen stabil på i underkant av 50 millioner tonn per år, mens produksjonen øker globalt. Verdensproduksjonen av plast utgjør cirka 325 tonn, og mot 2050 forventes en firedobling, ifølge Npolar.no. Bare 15 prosent av plasten blir resirkulert.

Fakta: Ømjer Hjeltnes Wabø

Alder: 28.

Stilling: Chief growth officer i Aion. Ansvarlig for strategi, forretningsutvikling, HR og digitalteknologi.

Bakgrunn: Fra Oslo, utdannet siviløkonom fra Copenhagen Business School (CBS), med en master i finans og strategi. Før hun kom til Aion var hun strategikonsulent og strategisk rådgiver for toppsjefen i Aker Biomarine.

Aktuell: Har vært med på å bygge opp Aion fra to til 16 ansatte på ett år. Nå jobber selskapet med å skalere en sirkulær løsning for industriell plast.

Juryens begrunnelse: Aion er en spennende satsing i Aker Biomarine, med sitt mål om å gi nytt liv til plastavfall og samtidig hjelpe selskaper med å redusere sitt CO2-avtrykk. Bare det å få et slikt ansvar i et konsern som Aker, er i seg selv imponerende. Ømjer Hjeltnes Wabø har gjort en god jobb der, og som chief growth officer har hun en viktig og tydelig rolle i firmaet.

Ingen dugnad

Det er ikke bare ø-ene som byr på utfordringer når Ømjer Hjeltnes Wabø skal presentere seg internasjonalt, for tungen må holdes rett i munnen når chief growth officer i Aion skal forklare hva hun driver med.

Aion er et underbruk av Aker Biomarine, som igjen sorterer under Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksens Aker.

– Kjernen i Aion er troen på å orkestrere den tidligere lineære verdikjeden om til en sirkulær verdikjede. Sirkulærøkonomi er jo en helt annen måte å tenke forretning og ressursbruk på. Det er ganske radikalt – og samtidig utrolig kult.

Hun snakker om «en fundamental disconnect» mellom design, produksjon, innsamling og resirkulering, noe som gjør at man ikke får utnyttet ressursene godt nok.

– Men heldigvis skjer det nå utrolig mye spennende på innovasjonsfronten innen gjenvinning, så det er godt håp for fremtiden – så lenge det er penger å tjene på det.

For dette er ingen dugnad, slår hun fast og tar en stor slurk av vannglasset foran seg, før hun setter det fra seg på bordet med et lite smell.

– Også det å gi nytt liv til plastavfall må selvfølgelig lønne seg. Hvis ikke er det ingen reell industriell løsning.

Indre kompass

Aker Biomarine etablerte forretningskonseptet Aion i 2020. Navnet betyr «evighet» på gresk, og selskapet tilbyr sirkulære løsninger i det globale markedet og utvikler også nye produkter. McDonald’s, Meny og Oslo kommune er blant kundene så langt.

Sistnevnte bruker Aion for et take away uten throw away-konsept som lanseres under Oslo Innovation Week i september.

Også det å gi nytt liv til plastavfall må selvfølgelig lønne seg

Ømjer Hjeltnes Wabø

Wabø jobbet tidligere i Aker Biomarine, har vært involvert i Aion siden oppstarten og ble ansatt i januar i fjor. Siden har hun vært med på å bygge opp staben fra to til 16 ansatte, for som chief growth officer (CGO) står hun i spissen for å sette rett kurs for selskapet, og hun er ansvarlig for strategi-, teknologi- og organisasjonsutvikling.

– Jeg har alltid fulgt mitt «indre kompass» og tar de mulighetene som kommer forbi, hvis det er noe jeg brenner for. Å jobbe i et selskap som kombinerer business, innovasjon og bærekraft er den perfekte utfordringen for meg – så lenge jeg får være hands on med alt som foregår. Så langt har dette vært en sinnssyk læringskurve. Det er ikke så lett å sette sammen et team som virkelig funker, der de ansatte har helt ulike bakgrunner og innfallsvinkler, sier 28-åringen.

Aker-sjef Øyvind Eriksen har tidligere sammenlignet Akers satsing på grønn industri med overgangen fra skipsbygging til bygging av oljeplattformer på slutten av 1960-årene: «Det er et skifte som er sammenlignbart med den endringen vi opplever i Akers industrielle virksomheter nå. Vi bygger grønn industri på skuldrene av våre oljerelaterte selskaper», sa han til DN i fjor, og la til: «De endringene som vi har gjort i år vil sette sitt preg på Akers utvikling og vekst i årene som kommer.»

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Pepret inn

Ømjer Hjeltnes Wabø har to søstre, og vokste opp nærmest omringet av gründervirksomhet og samfunnsengasjement. Fra hun var liten fikk hun det «pepret inn»: verdien av å skape arbeidsplasser.

Moren Cathrine Gehrken er kunstner og tidligere journalist, som også drev et importselskap og i en periode var Høyre-politiker. Faren er velkjente Arne Hjeltnes, best kjent som programleder for tv-serien «Gutta på tur» og som deretter ble sjømatgründer og toppsjef i kommunikasjonsbransjen. I 2002 skrev foreldrene boken «Barn ingen hindring» sammen.

– Mens venninnene mine snakket om mer hverdagslige ting rundt middagsbordet, diskuterte vår familie forretningsproblemer, utfordringer knyttet til akvakultur og kvinners rettigheter. Det var nesten som et styremøte hver eneste dag, ha-ha. Selvfølgelig har det vært med på å forme meg!

– Også det at jeg har bodd mye i utlandet med familien, blant annet i Hongkong, har vært lærerikt. Da ser man at verden er så utrolig mye større enn Norge.

Reresirkuleres. McDonald's-brettet kan resirkuleres ni ganger. Men av 325 millioner tonn plast som produseres i verden hvert år, blir bare 15 prosent resirkulert.

Reresirkuleres. McDonald's-brettet kan resirkuleres ni ganger. Men av 325 millioner tonn plast som produseres i verden hvert år, blir bare 15 prosent resirkulert.

De unges makt

Det er langt fra tilfeldig at hun jobber med resirkulering og bærekraft.

– Jeg har alltid villet jobbe for bedrifter, saker og løsninger der jeg har kunnet bruke mitt engasjement for næringslivets ansvar – og ikke minst mulighet – for å utvikle verden i en bedre retning, sier hun.

Å begynne i Aker Biomarine, et selskap som var tidlig på banen med bærekraft som et sentralt premiss for sin virksomhet, var derfor «utrolig viktig» for henne. Og å få jobbe med strategi og innovasjon i det systemet var «drømmejobben» og hovedmotivasjonen for å slutte som konsulent, forklarer 28-åringen.

– På mange måter er jo min rolle i Aion beviset på hvilke muligheter man kan få og hvor man kan komme ved å velge riktig «lag» som ung arbeidstager.

Hun legger imidlertid til at det ikke er noe «enten–eller». Business er «helt sentralt for bærekraft».

– Uten gode løsninger som også er god business kommer det til å ta altfor lang tid å gjøre nok av det som monner. Jeg brenner for bærekraftige løsninger som treffer de store massene fordi jeg mener det er helt sentralt for å skape resultatene vi så sårt trenger, forklarer hun.

Hun peker på at de som er i hennes generasjon har vokst opp med forståelse for bærekraft. De har lært å ta vare på ressursene rundt seg og ta bevisste valg.

– Derfor må vi unge også være bevisst på den rollen vi har, sier Wabø.

Hun forteller videre at hun aldri har hatt problemer med å ta ordet og komme med sine perspektiver, uansett hvilken forsamling hun befinner seg i. Og nettopp det er så viktig, slår hun fast.

– Med alle krisene og utfordringene som finnes i verden i dag, er det jo lett å bli fatalist. Føle seg håpløs. Resignere. Men i stedet for å gi opp, må vi velge å gjøre ting bedre. Og den mentaliteten må vi ta med oss inn i bedrifter, slik at også de kan gjøre ting på en bedre måte.

Selv om det fortsatt er en lang vei å gå for å overbevise store bedrifter om å ta grønnere valg, er Wabø optimistisk når hun tenker på hva som skjer tilknyttet hennes eget arbeidssted.

– Vi i Aion ser nå at bedrifter tar initiativet selv. Hvem skulle tro at McDonald's var superfremoverlent og kommer til oss for å få hjelp til en grønnere livsstil? Mitt mål for Aion er å skalere en industriell løsning for gjenvinning av plastavfall. Tenk om vi om tre til fem år kan si at det er mulig å gjøre business ut av det.

Fakta: Ledestjerne-juryen 2022

Morten Thorsby (26), profesjonell fotballspiller og fjorårets vinner av Ledestjerner. Driver stiftelsen We Play Green.

Ada Martini Strøm (32), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (35), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Line Elvsåshagen (32), tekstforfatter og programleder i NRK.

Lene Liebe Delsett (36), paleontolog og forfatter, ansatt som forsker i det tverrfaglige prosjektet Collecting Norden ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.

Arild Eriksen (49), partner i arkitektkontoret Fragment.

Fra skeptiker til optimist

At Ømjer Hjeltnes Wabø endte opp i et selskap som forsøker å gjøre noe radikalt innen bærekraft, kom ikke overraskende på omgivelsene hennes. Hun beskriver seg selv som lett å engasjere og en person som brenner for mye, som «en analytisk, men litt skeptisk person som har lært seg å bli optimist».

– Da faren min en gang fikk spørsmål om hva som var hans drømmeforside på VG, tullet han: «At Hjeltnes-døtrene har fått Nobelprisen». Det vil nok få mange til å tro at han er ekstremt ambisiøs på våre vegne, men han er stolt av oss uansett. Han har vært lett å imponere, sier hun, og kommer med et eksempel:

– Jeg ringte faren min etter en eksamen på Copenhagen Business School, der jeg fikk D – egentlig en ganske dårlig karakter. «Så imponerende!» var derimot hans reaksjon. Apropos ambisiøs: Jeg føler meg ikke ambisiøs. Mer engasjert. De som motiverer og imponerer meg mest, er ikke sånne som Steve Jobs, men folk i små og mellomstore bedrifter som skaper innovasjoner og får det til å gå. For det er sykt vanskelig!

Hun sier hun er blitt herdet gjennom oppveksten.

– Hjemme og hittil i arbeidslivet har jeg erfart at nedturer fort kan snus til oppturer, selv om det i perioder er dritvanskelig. Det gir meg håp, optimisme og tro på at ting løser seg til slutt. Med en slik tankegang er det ikke så farlig å hoppe i ting som kan se skumle ut til å begynne med. For alt ordner seg jo.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.