Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Flomsikring. I bakgrunnen er motivet Sokndal er aller mest kjent for: de fredede husene i Sogndalsstrand. Om Jonas Andersen Sayed får det som han vil, blir det bygget en undervannstunnel som sikrer disse husene mot flom.

Flomsikring. I bakgrunnen er motivet Sokndal er aller mest kjent for: de fredede husene i Sogndalsstrand. Om Jonas Andersen Sayed får det som han vil, blir det bygget en undervannstunnel som sikrer disse husene mot flom.

Det første han gjorde som ordfører var å kutte egen årslønn med 250.000 kroner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kristine Hovda publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Sokndal

For fire år siden ble Jonas Andersen Sayed landets yngste ordfører. Nå skal han lære ukrainsk ungdom om lokaldemokrati.

[D2 kårer Årets ledestjerne 2023– stem på din favoritt på denne siden.]

– Har du lyst til å bli gjenvalgt nå på mandag?

– Jeg må jo si ja.

– Du må jo ikke?

– Jo, det må jeg, for det har jeg sagt til partiet og alle som spør. Men … det ærlige svaret er at jeg er motivert til gjenvalg, men det vil jo være en lettelse å ikke bli gjenvalgt.

Vi befinner oss i Sokndal i Rogaland, en liten kommune på Sørvestlandet, der Kristelig Folkepartis Jonas Andersen Sayed (25) har vært ordfører de siste fire årene, som bygdas eneste heltidspolitiker. Fra ordførerstolen, omgitt av sakspapirer om flomsikring, byggesakshåndtering og nasjonal turistvei, har han utsikt over laksen som spretter i elven utenfor kommunehuset. På veggen bak henger tekstilkunst som skildrer Odin, som han fant ved en tilfeldighet på lageret da han flyttet inn i 2019. Det var mormoren som hadde laget det, kanskje funnet var et tegn fra oven, på at han likevel var på rett sted, til rett tid?

Nå har jobben som ordfører ført til at Sayed er plukket ut som en av årets ledestjerner i D2. Førstkommende mandag er det kommunevalg, og da skal Sayeds skjebne for de neste fire årene besegles.

Det er bra for Norge at det bor folk der naturressursene hentes ut

Fakta: Jonas Andersen Sayed

Alder: 25

Bakgrunn: Oppvokst i Sokndal. I 2015 meldte han seg inn i Kristelig Folkeparti, da han ble spurt om å stille som partiets ungdomskandidat. Samme år ble han valgt inn til kommunestyret, og 28. oktober 2019 ble han den yngste ordføreren i Norges historie. Han hadde også fått flest personstemmer ved valget

Aktuell: Stiller til gjenvalg som KrFs ordførerkandidat i Sokndal mandag 11. september.

Juryens begrunnelse: Jonas Andersen Sayed har vist seg som en modig lokalpolitiker, som tar ansvar både lokalt og internasjonalt. Han omtales av bekjente som «hel ved», står stødig i eget parti og nyter høy tillit også fra politikere i andre partier. Siden han ble valgt som ordfører i 2019, har han stått for en fremtidsrettet utvikling av nærings- og samfunnsliv i Sokndal kommune, og har i tillegg engasjert seg både personlig og profesjonelt for hjelpearbeid til Ukraina. Et ungt ledertalent med hjerte for de rundt seg og evne til å utvikle samfunnet til det bedre.

Hjembygda

Vi sitter i bilen, på vei ut av den lille sentrumskjernen i Sokndal og ut til Sogndalsstrand, en pittoresk samling hus helt ytterst i kommunen, der elven renner ut i havet og de tyske campingbilene står like tett som laksen. Det er disse husene som er ordførerens hjertesak, årsaken til at han ønsker å sitte i fire nye år.

Husene er verneverdige, men risikerer å bli feid vekk hvis kommunen rammes av en flom lik den som fulgte ekstremværet «Hans» på Østlandet i sommer. Mye stopper opp i Sokndal grunnet flomfaren, det er nesten umulig å bygge ut i sentrum, de siste ukene har Sayed selv holdt pusten. Kommer flommen, kan verdier for 850 millioner kroner gå rett i elven – for ikke å snakke om faren for liv.

Målet nå er å få staten til å bygge en flomtunnel, som tar vannet under sentrum og ut i havet. Det har en estimert kostnad på 450 millioner kroner. Det er det verdt, påpeker Sayed.

– Vi har gruvedrift i Sokndal, og alle verdiene som er skapt her har tilført statskassen milliarder av kroner. Så jeg er ikke beskjeden når jeg spør om midler til flomsikring. Det er bra for Norge at det bor folk der naturressursene hentes ut.

Fakta: Ledestjerner 2023

D2 og Dagens Næringsliv løfter frem ledestjerner under 30 år som gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre.

Til 2023-kåringen har en uavhengig jury totalt plukket ut 33 ledestjerner blant lesernes nominerte kandidater, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Les om alle ledestjernene her.

Fra India til Rogaland

Jonas Andersen Sayed tenker kanskje på moren og faren, som fortsatt bor i bygda. Foreldrene møttes da Anne Marit, som jobbet på den lokale skofabrikken, ble sendt til Tyskland for videreutdanning. Der møtte hun indiske Khader, som hadde reist fra Chennai for å studere sko. Anne Marit tok med seg Khader hjem, kjærligheten vokste og ble større, og Jonas Andersen Sayed er den eldste av fire søsken.

– Faren min var en av de første innvandrerne som kom hit. Han har aldri opplevd noe negativt grunnet det. Ikke jeg heller, selv om det fortsatt ikke er mange innvandrere i kommunen. Men kanskje har det å gjøre med at alle kjenner alle her? Og alle kjenner moren min og hennes familie.

Hans tre søsken har forlatt Sokndal til fordel for studier i Bergen og Trondheim, mens eldstemann ble igjen som lokalpolitiker – og trosset farens planer om at han skulle slå seg opp i en av de såkalte ALI-yrkene, «de tre store» valgene for barn av ikke-vestlige innvandrere i Norge: advokat, lege eller ingeniør.

– Men jeg har også lyst til å gjøre noe annet. Jeg vil ikke være politiker resten av livet, og tror det er bra å ha utdannelse. Men akkurat nå passer denne livsstilen meg godt, jeg er singel og trenger ikke ha dårlig samvittighet for hvor mye jeg jobber. Men jeg vet ikke hvor jeg er om fire år.

– Trekker det mye damer å være ordfører?

Han smiler litt sjenert.

– Nei.

Skjebnen. Tekstilkunsten på veggen fant Jonas Andersen Sayed på et lager inne på kommunehuset etter at han hadde blitt ordfører. Det er mormoren som har laget det.

Skjebnen. Tekstilkunsten på veggen fant Jonas Andersen Sayed på et lager inne på kommunehuset etter at han hadde blitt ordfører. Det er mormoren som har laget det.

Jeg har vokst opp her i Sokndal, og er glad i bygda. Jeg har lyst til å bli gammel her

Talent

Jonas Andersen Sayed meldte seg inn i Kristelig Folkeparti i 2015, da han ble spurt om å stille til valg som ungdomskandidat, og endte i kommunestyret. I 2019 ble han valgt til ordfører, som den yngste i Norge noensinne.

Siden har han fått til ting mange mente var umulig: Han har fått gjennomslag for en nasjonal turistvei gjennom kommunen, noe andre lokalpolitikere har prøvd i årevis. Han har etablert et vitensenter i Jøssingfjord, som skal åpne neste sommer. Og han har tatt store initiativ for å bedre bygdas flomsikring.

Hans forgjenger i ordførerstolen, Trond Arne Pedersen (KrF), sa i 2019 til Stavanger Aftenblad at Sayed var det største politikertalentet han hadde sett. Pedersen trakk også frem Sayeds nettverk og hans evne til samarbeid på tvers av skillelinjer: «Ingen har et større nettverk enn ham i Sokndal», sa Pedersen.

– Jeg hadde selvfølgelig aldri klart dette uten hjelp. Jeg har fått mye hjelp – og så har jeg kanskje hatt litt flaks, siden jeg ble ordfører da KrF satt i regjering, sier Sayed selv.

– Hvorfor brenner du for lokalpolitikken?

Han trekker pusten og slipper den tungt ut igjen.

– Det handler om at jeg har vokst opp her i Sokndal, og er glad i bygda. Jeg har lyst til å bli gammel her. Jeg kjenner en veldig sterk tilhørighet til kommunen. Moren min er herfra, også mormor på 98 år. Dessuten er jeg en idealist, og det handler kanskje om den kristne troen min. Jeg har lyst til å få til en positiv endring for andre. Den dagen jeg ikke føler at jeg kan det, da skal jeg finne på noe annet.

Ikke alt Jonas Andersen Sayed har gjort har skjedd i medvind. Han har åpnet for en konsekvensutredning av å utvide kommunens vindmøllepark, noe som førte til ufine kommentarer og kallenavn som «vindmøllejudas» på nettet. Han er bekymret for at debattklimaet gjør at folk ikke orker å ytre og engasjere seg.

– Det er selvfølgelig ikke gøy å få sånne kommentarer slengt etter seg, men heldigvis gjelder det kun et fåtall. Det er helt umulig å gjøre alle fornøyd i saker som dette, og jeg tror også vi folkevalgte må være forsiktige med å trekke konklusjoner om at «alle» er mot noe, bare fordi noen tar stor plass i debatten.

Politikerboblen

Det første Jonas Andersen Sayed gjorde som ordfører var å kutte egen årslønn med 250.000 kroner, for heller å la pengene bidra til en slunken kommunekasse. Han tror han er blitt utpekt som ledestjerne fordi han bidrar til å vise unge mennesker at det går an å engasjere seg politisk – og få gjennomslag.

Men synligheten har heller ikke vært uproblematisk. Han har kjent på et forventningspress, en frykt for å mislykkes. Han hadde ikke sett for seg en karriere i politikken.

– Da jeg ble ordfører, var det veldig mye oppmerksomhet rundt meg og det at jeg var så ung. Det var litt mye en stund. Men jeg skjønner også at det ga meg muligheter jeg ikke ville ha fått ellers.

– Som hva da?

– Jeg skaper en synlighet rundt kommunen og det jeg står for. Som ordfører har det noe å si hva jeg engasjerer meg i. Det gjør for eksempel at jeg kan starte en innsamlingsaksjon for Ukraina på Facebook, og at den når ganske bredt ut. Engasjementet for Ukraina i Sokndal er i ferd med å spre seg til andre kommuner. Det synes jeg er ganske tøft.

Balanse. Det er ikke bare bare å være 25 år og ordfører. Det Jonas Andersen Sayed frykter aller mest, er å bli sugd inn i politikerboblen.

Balanse. Det er ikke bare bare å være 25 år og ordfører. Det Jonas Andersen Sayed frykter aller mest, er å bli sugd inn i politikerboblen.

Fakta: Ledestjerne-juryen 2023

Eirik Mofoss (30), fagdirektør i Norad og styremedlem i Gi Effektivt.

Line Elvsåshagen (33), tekstforfatter og programleder i NRK.

Ada Martini Strøm (33), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (36), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Ingeborg Gjærum (38), konserndirektør i teknologiselskapet Volue og tidligere leder i Natur og Ungdom.

Ingrid Røise Kielland (46), journalist i Dagens Næringsliv.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Arild Eriksen (50), partner i arkitektkontoret Fragment.

Pinsemenighet

Jonas Andersen Sayed er en troende mann, han tilbrakte oppveksten i pinsemenigheten Betania like over veien fra kommunehuset. Det var engasjementet her som førte ham inn i politikken, blant annet har ildsjeler fra menigheten bidratt med hjelpesendinger til Ukraina i flere år før Russlands invasjon.

Denne sommeren brukte ordføreren to uker av ferien sin på å sykle 2000 kilometer tur-retur Ukraina, med utstyr kjøpt for penger han selv hadde samlet inn. I begynnelsen av sommerferien la han ut et innlegg på Facebook, opprettet konto og ba folk om å vipse bidrag. Økonomien holdt han styr på i et regneark. Den lokale organisasjonen «Biler til Ukraina» hadde allerede donert en bil, som ble Sayeds følgebil. Vel fremme møtte han ordføreren i Zaliztsi, Sokndals vennskapskommune.

– Jeg kan jo veien, og bilkøen på grensen mellom Polen og Ukraina var det bare å sykle forbi. Det største problemet hadde jeg i Danmark, da jeg punkterte ganske mange ganger.

Uken etter sykkelturen var han tilbake i Ukraina, da på offisielt oppdrag med ordførerne i Eigersund og Sandnes. Sayed har vært i Ukraina fem ganger siden nyttår.

– Den siste turen var den første der jeg faktisk hadde forsikring, ler han.

Han forteller at lokale ildsjeler har bidratt til å sende over 60 biler til Ukraina, i tillegg til klær, medisinsk utstyr, rullestoler, senger og lignende.

– Før den siste forsendelsen spurte jeg ordføreren i Zaliztsi hva de trengte. Han var veldig klar på at de trengte utstyr til de som tjenestegjorde i militæret fra hans kommune. Da ble det denne bilen, to droner og varmesøkende kamera. Det koster jo ganske mye.

– Hvordan er det å samle inn penger til krig?

Han gjør en liten grimase.

– En kjenner jo på det. Men jeg tror det er viktig å snakke ærlig om det som skjer i Ukraina. Da jeg var på denne turen, besøkte vi sykehuset vi har sendt utstyr til. Jeg møtte en av kirurgene, i sommer var første gang han hadde hatt feriedager siden begynnelsen av krigen. Vi fikk snakke med soldater som ligger der, som har mistet både armer og ben. De sitter der med sine pårørende, det er dette som skjer.

Han trekker pusten igjen.

– Ukrainerne sier «det er vi som kjemper denne krigen, vi forventer ikke at dere sender soldater. Men vi trenger fortsatt masse utstyr». Det var ikke våpen vi sendte, men vi fikk jo se at de koblet dronene opp til kommandorommet, vi så hvordan de ble brukt. Det er jo spesielt, men … det er krig.

Jeg tror veldig på lokaldemokratiet, og at det går an å få til veldig mye selv om man er liten

Lokaldemokratisk kurs

Sokndal kommune har nå tatt initiativ for å invitere ungdommer fra Zaliztsi til Norge i oktober, for å lære om lokaldemokrati og politisk arbeid.

– Ukrainerne ønsker å bygge opp landet igjen, uten bagasjen de har med seg fra sovjettiden. Det er det nye Ukraina ungdommene ønsker å kjempe for, det som skal gjenoppstå etter krigen, et land fritt for korrupsjon. Jeg synes det er sterkt å få lov til å bidra til det. Jeg tror veldig på lokaldemokratiet, og at det går an å få til veldig mye selv om man er liten.

Han pauser.

– Kanskje særlig om man er liten, for da blir man flinkere til å samarbeide. Det er i hvert fall min erfaring her i Sokndal.

– Det er kanskje derfor jeg har lykkes såpass godt som ordfører. Jeg er ganske god på å samarbeide. Testen kommer nå i lokalvalget, men uavhengig av hvordan det går, er jeg fornøyd. Jeg skal være ydmyk og alt det der, men jeg har ikke gjort meg bort.

I sommer foretok lokalavisen Dalane Tidende en nettavstemning om hvem leserne ønsker som ordfører i Sokndal. 57 prosent ville ha Jonas Andersen Sayed, de andre ordførerkandidatene var ikke i nærheten. Ifølge nettstedet Poll of Polls kan KrF ende opp med å vinne et ekstra mandat i kommunestyret, mens også Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiets kandidater har lovet at en stemme til dem er en stemme til Jonas Andersen Sayed.

Så spørs det da, om han selv orker fire nye år. Kondisjonen i bena skal det i hvert fall ikke stå på.

PS! KrF fikk flest stemmer ved årets kommunevalg i Sokndal, men Sayed ble likevel ikke ordfører.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.