Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Brenner. Dersom Amanda Delara Nikman ikke var artist, ville hun kanskje ha jobbet med menneskerettigheter. – Det er noe jeg brenner for. Jeg tror det kommer fra oppveksten, med foreldre som skriver kronikker i avisen og sånt.

Brenner. Dersom Amanda Delara Nikman ikke var artist, ville hun kanskje ha jobbet med menneskerettigheter. – Det er noe jeg brenner for. Jeg tror det kommer fra oppveksten, med foreldre som skriver kronikker i avisen og sånt.

Ledestjernen om r&b, protestene i Iran og musikkvideoen med Alicia Keys

Tekst

Vil du få varsel hver gang Julia Afshary-Kaasa publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Haugesund

Med sitt engasjement for Iran og samarbeid med Alicia Keys, når Amanda Delara Nikman ut til folk over hele verden.

[D2 kårer Årets ledestjerne 2023– stem på din favoritt på denne siden.]

Festiviteten konserthus, Haugesund, tidlig mai. På scenen spilles en video som viser livsgleden til flere unge iranske kvinner før de deltok i de blodige demonstrasjonene i regimet i høst. Noen av dem er allerede døde, andre er arresterte og venter på sin straff.

Denne kvelden har Amnesty invitert til støttekonsert for Iran, i samarbeid med den norsk-iranske popartisten Amanda Delara Nikman – som har skiftet artistnavn til Delara – og musikkselskapet Munor. Når den brutale videoen er over, entrer hun scenen iført en glitrende dress, med håret i en stram knute. Hun ligner en slags Generasjon Z-versjon av den britiske r&b-artisten Sade.

Skjermen forsvinner, og scenen bades i et blått lys. Fire runde, kobberfargede lyskastere er plassert mellom strykere og gitarist, som små blodmåner.

Kanskje skyldes det videoen, men stemningen føles trykket, nesten nervøs. Så begynner Delara å synge, og med ett er det som om spenningen forlater kroppen og man endelig kan synke ned i de fløyelstrukkede setene, som i et varmt bad.

25-åringen på scenen har full kontroll.

Magisk

Foreldrene utvandret fra Iran før hun ble født, og Amanda Delara Nikman vokste opp på Lillehammer og Nes, sammen med sin mor. Hun debuterte med singelen «Paper Paper» i 2017, slo gjennom med en versjon av Karpe-låten «Gunerius» samme år, som har passert 14 millioner avspillinger på Spotify.

I 2020 ga hun ut singelen «Checka», et samarbeid med tyske Loredana, som toppet strømmelister i Tyskland, Sveits og Østerrike. Delara har tidligere utgitt flere ep-er, og i november kommer hennes første album.

Og nå kan hun ses i en musikkvideo sammen med den amerikanske superstjernen Alicia Keys, i forbindelse med Netflix-serien «Queen Charlotte: A Bridgerton Story». Her synger Keys en ny versjon av den 20 år gamle «If I Ain't Got You» med et orkester sammensatt av 70 kvinner fra hele verden.

– Det magiske med musikk er at det kan ta meg til slike opplevelser, sier Delara.

Fakta: Amanda Delara Nikman

Alder: 25

Bakgrunn: Ga ut sin første singel i 2017 og har siden gitt ut ep-ene «Rebel» (2017), «Running Deep» (2018), «Et lite stykke Norge» (2020) og «Time Piece» (2021). Sangen «Checka», et samarbeid med tyske Loredana, har rundet 75 millioner avspillinger på Spotify og Youtube og ga Delara et gjennombrudd i Tyskland, Sveits og Østerrike. Hun er blitt nominert til høythengende norske musikkpriser, blant annet Spellemannprisen i kategorien «årets popartist» og P3 Gull i klassen «årets låt».

Aktuell: Har siden høsten 2022 rettet søkelyset mot pågående menneskerettighetsbrudd under regimekritiske demonstrasjoner i Iran. Spilte nylig inn musikkvideo med Alicia Keys i forbindelse med Netflix-serien «Queen Charlotte: A Bridgerton Story». Planlegger å gi ut sitt debutalbum i november.

Juryens begrunnelse: Høstens opprør i Iran tente en gnist hos Amanda Delara Nikman, som siden har brukt sine plattformer til å støtte protestene i landet. Hun har vært med å arrangere solidaritetsmarkeringer, har posert med protestplakat på rød løper og stilt opp for pressen. Samtidig har hun rukket å utvikle karrieren som artisten Delara frem mot det kommende debutalbumet, gjennom samarbeid med tyske og amerikanske stjerner og strømmekanalen Netflix.

Ansvar for Iran

Nå er Amanda Delara også plukket ut som en av årets ledestjerner i D2, blant annet på grunn av engasjementet for Iran. I fjor høst ble 22 år gamle Masha Amini arrestert av Teherans moralpoliti, angivelig fordi hun ikke hadde festet hijaben sin stramt nok og en hårflik var synlig. Fremdeles er det uvisst hva som skjedde etter at Amini ble arrestert, men den friske jenta døde; vitner forteller at de så politiet slå henne flere ganger.

Etter dødsfallet 16. september brøt hele landet ut i protester og streiker som fremdeles pågår. Ifølge organisasjonen Human Rights Activists News Agency er minst 522 iranske demonstranter blitt drept og mer enn 20.000 arrestert. Hundrevis av de arresterte kan vente dødsstraff.

Demonstrasjonene i Iran ledes av unge mennesker, som også utgjør en stor del av landets befolkning – i 2012 var halvparten av alle iranere under 35 år. Slagordet «kvinner, liv, frihet» er hyppig brukt under protestene, og demonstrantene ønsker seg en total regimeendring. Aktivister både i og utenfor Iran har tatt til sosiale medier for å protestere mot prestestyret og vise hvordan demonstranter blir behandlet av iranske myndigheter.

– Jeg føler på mye ansvar. Det tror jeg alle iranere gjør, sier Delara.

Hun har selv brukt sosiale medier som et virkemiddel for å sette søkelys på det som foregår i foreldrenes hjemland, og for å kommunisere med andre iranere. Høsten 2022 arrangerte hun en støttemarkering for det i iranske folk foran Stortinget, i samarbeid med Amnesty. Over 1000 mennesker møtte opp.

– Jeg så hvor mye det betydde for følgerne mine i Iran. De takket meg, og jeg tror det gir dem et håp at folk utenfor ser hva som foregår.

Alicia Keys (til venstre) og Amanda Delara i forbindelse med innspillingen av musikkvideoen «If I Ain't Got You».

Alicia Keys (til venstre) og Amanda Delara i forbindelse med innspillingen av musikkvideoen «If I Ain't Got You».

Min måte å være rebell på er å lage musikk som kommer rett fra hjertet. Der er jeg kompromissløs

Amanda Delara – artist

En flinkis

Etter konserten i Haugesund sitter en sulten artist på en av få kveldsåpne restauranter, bøyd over en laminert meny, og vurderer utvalget av chow mein og kylling i thai-curry. Hun trenger noe lett, mumler hun, like mye til seg selv som bordet for øvrig.

– Du har vært så flink hele uken, sier Ziwer Teli (25), som jobber i Delaras management.

– Jeg vet.

En thaisalat og to kyllingspyd blir den flinke bestillingen. Det er lett å tenke på Delara som en flinkis, en slags musikkverdenens elevrådsrepresentant. Hun «brenner for menneskerettigheter». Hun skriver sanger som handler om ytringsfrihet, rasisme og feminisme. Hun fester sjelden, men bruker fritiden på å trene, lese bøker, male og jobbe enda mer med musikken. Under pandemien lærte hun seg spansk, helt på egen hånd.

– Får du noen gang lyst til å bare bryte helt med alt det flinke? Gjøre noe helt skandaløst?

– Jeg skjønner hva du mener, det er veldig lett å fremstå som en full pakke, helt perfekt. Jeg tror hvem som helst kan gjøre det, spesielt i sosiale medier. Men min måte å være rebell på er å lage musikk som kommer rett fra hjertet, sier hun.

– Der er jeg kompromissløs.

Dronning Delara. For tiden kan Delara ses sammen med Alicia Keys i en musikkvideo som ble sluppet i forbindelse med Netflix-serien «Queen Charlotte: A Bridgerton Story». – Det var deilig å få være en del av en sånn type serie, hvor det ikke snakkes om hvor du kommer fra eller hvem du er. Du bare er!

Dronning Delara. For tiden kan Delara ses sammen med Alicia Keys i en musikkvideo som ble sluppet i forbindelse med Netflix-serien «Queen Charlotte: A Bridgerton Story». – Det var deilig å få være en del av en sånn type serie, hvor det ikke snakkes om hvor du kommer fra eller hvem du er. Du bare er!

Fakta: Ledestjerner 2023

D2 og Dagens Næringsliv løfter frem ledestjerner under 30 år som gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre.

Til 2023-kåringen har en uavhengig jury totalt plukket ut 33 ledestjerner blant lesernes nominerte kandidater, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Les om alle ledestjernene her.

Første musikkmøte

Det var en barndomssommer, og Delara satt i baksetet på morens bil, en rosa Mercedes med elleve seter. Størrelsen forklares med det hun kaller en «iransk oppvekst», hvor alle var invitert og inkludert og bilen følgelig måtte romme selskapet.

Men akkurat denne dagen var det bare familien, på vei til et europeisk land hun ikke lenger husker. Delara underholdt seg selv med en discman, fylt med en eller annen «Hits for Kids»-plate. Låten var «Numb/Encore» av Linkin Park og Jay-Z, og Delara ble rammet av sin første store musikkopplevelse.

– Det er første gang jeg husker å ha elsket noe. Jeg holder på med et dikt akkurat nå, hvor en av setningene er «jeg husker ikke første gang jeg hørte navnet mitt, men jeg husker første gang jeg hørte stemmen som ikke bruker ord». Det er slik musikk kan være, en magefølelse, uten ord.

Oppveksten var «innholdsrik»: slalåm, fiolin, ridekurs, utallige ferier. Det var en god barndom, men Delara var aldri «den pene i klassen», forteller hun.

– Monobryn, litt bart og diverse. Ikke at det er noe galt i det, men det er ikke det guttene i åttende klasse vil ha. De vil ikke ha de hårete leggene dine, liksom.

– Jeg skilte meg ut og følte meg ikke helt inkludert i alt det norske. Jeg ble aldri sett.

Musikken lå alltid der i bakgrunnen, en frukt som ventet på modning før den kunne plukkes. Hjemme spilte moren persisk musikk, men for unge Delara var det bare enda en ting som gjorde henne annerledes, i denne sårbare alderen hvor man helst vil passe inn. Hun sang litt, for venner og familie.

– Så bestemte jeg meg for å melde meg på skolens talentkonkurranse, Talentiaden.

Den var en risky avgjørelse. To gutter, Elling og Ola, vant hvert eneste år.

– De breakdancet til den Flo Rida-sangen, «In the Air».

Kanskje hadde publikummerne gått lei av de ubestridte talentiadekongene, kanskje var hun bare så god. Delara gikk uansett seirende ut av konkurransen.

– Jeg var på toppen av verden. Det føltes ut som om jeg hadde vunnet en Spellemann. Og da startet det litt, den troen på at jeg kanskje var flink nok til å leve av dette.

Poesimaleri. Når hun ikke jobber med musikken, liker Delara å male bilder, det hun kaller «poesimaleri», en blanding av hennes egne tekster og et motiv. – Det er litt det samme som hvordan en produksjon fremhever stemme og tekst i en låt.

Poesimaleri. Når hun ikke jobber med musikken, liker Delara å male bilder, det hun kaller «poesimaleri», en blanding av hennes egne tekster og et motiv. – Det er litt det samme som hvordan en produksjon fremhever stemme og tekst i en låt.

Fakta: Ledestjerne-juryen 2023

Eirik Mofoss (30), fagdirektør i Norad og styremedlem i Gi Effektivt.

Line Elvsåshagen (33), tekstforfatter og programleder i NRK.

Ada Martini Strøm (33), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (36), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Ingeborg Gjærum (38), konserndirektør i teknologiselskapet Volue og tidligere leder i Natur og Ungdom.

Ingrid Røise Kielland (46), journalist i Dagens Næringsliv.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Arild Eriksen (50), partner i arkitektkontoret Fragment.

Oppdaget

Da Delara var 16 år gammel, var det en annen norsk-iransk artist som preget topplistene: rapperen Kaveh, som hadde stor suksess med singelen «Snufs». Selv brukte Delara sosiale medier for å spre musikken sin, hun spilte inn videoer av seg selv foran pianoet og la dem ut på Instagram.

En dag fortalte Delaras klassekamerat at han hadde fått tak i Kavehs Snapchat-bruker. Delara la til artisten som venn og sendte ham masse videoer av seg selv som sang.

– I verste fall ignorerer han det bare, tenkte jeg. Men han gjorde ikke det.

Kaveh inviterte Delara i studioet sitt på Økern i Oslo. Han tok den blivende artisten under sine vinger, og Delara tok ofte toget til hovedstaden etter skoletid for å spille inn selvskrevne låter med Kavehs hjelp.

– Det ga meg så mye erfaring og kunnskap, jeg er evig takknemlig til Kaveh, sier hun.

Det var også gjennom rapperens nettverk at hun ble introdusert for plateselskapet Grow Records, som hun er tilknyttet i dag.

Musikalsk har hun helt fra starten hentet inspirasjon fra rap og r&b.

– Kanye West har alltid vært et musikalsk forbilde. Uansett hva man tenker om ham: Sounden hans revolusjonerte musikkverdenen og er opphavet til mye av det du hører nå.

Som låtskriver lar hun seg inspirere av iransk poesi. Landet har en poesitradisjon som strekker seg mer enn tusen år tilbake, helt til Rumi og Hafez' tid.

– Jeg liker å skrive poetisk, skrive i bilder. Mye av det handler sikkert om at jeg har vokst opp med det hjemme.

For meg er iranske verdier gjestfrihet, for eksempel. Eller inkludering

Amnda Delara – artist

Hennes generasjon

Det året hun ble oppdaget av Kaveh, dro Delara og moren til Den dominikanske republikk for å møte et par slektninger som skulle gifte seg der. Flyreisen var lang – rundt 16 timer. Mor og datter fikk tiden til å gå ved å snakke om morens oppvekst i Iran.

– Når du er liten, er det ikke alltid du spør om dine foreldres barndom. Man glemmer litt at de hadde et liv før deg.

Moren fortalte om et liv preget av frykt. Hun fortalte om den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak, da hun var redd for å gå og legge seg, fordi nabolaget ble bombet.

– Jeg har selvsagt alltid vært knyttet til Iran og folket der, men det ble så mye mer nært da hun fortalte om sitt liv. Det var egentlig der engasjementet mitt startet.

Delara har alltid hatt mange meninger, forteller hun. Tenårene ble brukt på å krangle med «Randi, 90, fra en eller annen dal» inne på Fremskrittspartiets facebookside. Moren har skrevet kronikker i lokalavisen om ytringsfrihet i Iran, og politikk ble hyppig diskutert rundt middagsbordet.

– I det siste har jeg snakket mye med mamma om Vesten. Innimellom fremstår det som om Vesten har et monopol på gode verdier. Når folk sier til meg at jeg er så vestlig, eller at jeg har så vestlige verdier, så blir jeg sånn: «Ok, hva skal det bety?» sier hun.

– For meg er iranske verdier gjestfrihet, for eksempel. Eller inkludering. Men det er jo disse fordommene vi forsøker å endre, sier Delara, og smiler litt over en oppspist porsjon thaisalat.

– Min generasjon, altså.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.