Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Datingspillet

Tekst

Hva skal egentlig til for å bli en av Norges mest attraktive nettdatere?

Fakta:

Haleh Ashraf Markedskonsulent og nettdater.

Foto: Privat

– Jeg tror det bare blir vanskeligere å treffe noen, sier Haleh Ashraf (31).

– Det er noe med å ikke gi folk en real sjanse til å bli kjent på ordentlig. Det er det der med bare å sveipe «next», alt er så tilgjengelig, vi setter ikke pris nok på det vi har.

Markedskonsulenten har fem år av og på som nettdater bak seg, og har vært blant norske nettdateres mest populære – en av dem flest andre vil ha kontakt med – men synes egentlig ikke nettdatingen har vært en mirakuløs måte å treffe ham hun har lett etter: En bestevenn. En som er likestilt, men fortsatt en tydelig mann; en som er ujålete nok til å bruke mindre tid enn henne foran speilet; en lojal og ansvarlig omsorgsperson som kan drepe edderkopper og gå ut med søppelet.

– Og så må jeg kunne le med ham. Jeg søker en jeg kan dele alt med, le og fjase og se film og henge med vennene våre med, som jeg kan dra på romantisk tur til Paris med. Kanskje jeg lever i en drømmeverden. Men som i alle hollywoodfilmer tror jeg det er en mulighet for at det skjer, sier Haleh Ashraf.

Egentlig hadde hun drømt om å møte ham på bussen, i butikken, over et middagsbord, som en venn av en venn. Det hadde vært en bedre historie. Men i virkeligheten treffer hun jo ikke så mange. Hun har jobb, venner, hobbyer og interesser som ikke nødvendigvis leder til så mange nye bekjentskaper.

Fakta:

Slik lykkes du på nett
Ha gode bilder av deg selv, gjerne i forskjellige sammenhenger.
Bilder med aktiviteter og glede er bra.
Skriv om deg selv. Antallet meldinger du får, er proporsjonalt med hvor mye du har skrevet. Særlig menn tjener på å skrive litt om seg selv.

– Pubsjekking er ikke noe for meg, jeg setter mer pris på hjemmekvelder, gode middager, turer, da møter jeg ikke så mange nye. Nettet har gitt meg litt håp.

Stor arena. En av fem nordmenn tror at internett er en bra sjekkearena (InFact for VG 2012). En halv million har eller har hatt en profil på Sukker.no, den største norskeide møteplassen for single på jakt etter alt fra en flørt til en livspartner. Da er ikke mobilsjekkeappen Tinder inkludert, siden Tinder ikke går ut med medlemstall i Norge. Men tiltrekning og suksess i kjærlighet er en gåte. En undersøkelse MMI gjorde for Dagbladet i 2013, viste at bare seks prosent av de spurte hadde funnet kjæresten sin på nett, et møtested som kom på femteplass etter «gjennom venner», på byen, jobb, utdannelse eller fritidsinteresser.

Så hva må til for å tiltrekke seg andre på nett?

– Det er ingen tvil om at de mest populære profilene har en fin og variert sammensetning av bilder, forklarer Morten Gulliksen, en av gründerne i norske Sukker.

På forespørsel fra D2 har han sortert ut de brukerne som får flest meldinger, altså dem som det største antallet mennesker vurderer som potensielt tiltrekkende, og funnet en del av egenskapene som kan knyttes til populariteten.

– Gode bilder med høy kvalitet, gjerne tatt i en sosial setting og hvor det utstråles glede, ser ut til å falle i smak. Det viser seg å være lurt med bilder som får frem interesser og aktiviteter.

Fakta:

Thomas Knutsen Gründer og nettdater.

Foto: Privat

 

Mat & yoga

– Til å begynne med var det litt som en rus. I den første single perioden min var det om å gjøre å date flest mulig. Nå er jeg mye mer kritisk, sier Thomas Knutsen (43), gründer og grafisk designer, hobbykokk, fallskjermhopper, maratonløper og deltidspappa for en snart voksen sønn.

Profilen hans på Sukker.no har også vært blant dem som genererer mest nysgjerrighet og forespørsler fra kvinner på jakt etter en partner.

– Det virker som om en del kvinner synes det jeg holder på med, er spennende, sier han og forteller om en billedbehandlingsapp, samt en app som skal hjelpe bedrifter med produktutvikling og prissetting.

Han har takket nei til langt flere enn han har takket ja til å møte.

– Jeg har lært å velge datene litt mer ut fra om jeg tror det kan være noe. Hvis man dater for mye ... man må gi litt av seg selv hver gang, ikke sant, og det kan lett føre til en tomhetsfølelse hvis man hele tiden gir av seg selv til mennesker man aldri treffer igjen.

Profilen hans med bilder av ham med forkle, skjorteløs og tilbakelent på fjorden en solskinnsdag, i hodestående yogapositur og etter fullført maraton har virket godt.

– Jeg har kikket litt på konkurrentene, da. Jeg ser at det kanskje er mange menn som ikke helt forstår hva som appellerer til kvinner, sier han.

– Bildene må representere den man er. Å ta selfies i bilen eller i bar overkropp foran speilet, eliminerer mange. Det gjelder å prøve å skille seg litt ut. Og så vil jeg gjerne gi inntrykk av å være en skikkelig og ordentlig mann. Jeg tror nok at mye av «suksessen» jeg har hatt, skyldes at jeg har tatt meg tid til å lage en gjennomtenkt profil.

 

Fakta:

Funn fra OKCupid.com
Kvinner vurderer menns utseende mer brutalt enn menn vurderer kvinner. Om samme tall viste deres vurdering av menns intelligens, ville de vurdert 58 prosent som hjerneskadet.
Kvinner er mest attraktive på datingmarkedet i en alder av 21.
Kvinner foretrekker eldre eller jevnaldrende menn til mennene fyller 40. Ettersom kvinnene eldes, vil de fortsatt ha en preferanse for menn rundt 40.
Det er vel så bra å ha et særegent utseende som vekker sterke reaksjoner begge veier, som å være billedskjønn.
Ettersom folk bruker mobilen mer til nettsjekking, har lengden på gjennomsnittsmeldingen gått ned til 100 tegn. Meldingene som får best respons, er mellom 40 og 60 tegn.
Å sende identiske meldinger til mange er bare 25 prosent mindre effektivt sammenlignet med hvor mange svar du får ved å sende unike meldinger. Dermed får de som sender mange identiske meldinger, mer uttelling for liten innsats.
Når folk faktisk møtes, er utseende mye mindre viktig for hvor vellykket daten er enn folks oppførsel online tilsier.

Statistisk spill

– Det mest overraskende er hvor mange, spesielt menn, som behandler online-dating som et statistisk spill, sier Christian Rudder, gründer av den amerikanske datingtjenesten OkCupid.com, på telefon fra Brooklyn.

– Du ser folk som sender ut mange meldinger. Og det viser seg at standardmeldinger er nesten like effektive for å oppnå kontakt som mer personlige meldinger, ihvertfall sammenlignet med hvor mye tid du legger ned i det.

Få vet mer om hva som får menn og kvinner til å fristes av hverandre på nett enn Rudder. Som matematiker har han brukt mye av tiden til å studere mønstre i de enorme datamengdene OkCupids ti millioner brukere genererer. I boken «Dataclysm: Who We Are (When we think no one’s looking)» går Rudder gjennom dataene og forteller opptil flere overraskende og ubehagelige sannheter.

Ja, utseende er viktig. «Skjønnhet opererer på Richters skala», skriver han i boken. Jo mindre konvensjonelt pen en kvinne er, dess færre beskjeder får hun fra menn. Antallet beskjeder stiger jevnt, inntil hun når en nier på attraktivitetsskalaen, da stiger antallet beilere til himmels.

De som får mest respons, er likevel de som skaper intense reaksjoner. Faktisk kan en kvinne som i det store bildet er vurdert totalt blant de 20 prosent minst pene, få like mange meldinger som dem som er blant de 30 prosent peneste. De som liker deg, liker deg veldig godt.

– Alle som er likegyldige til deg, er helt irrelevante, sier Christian Rudder.

 

Kresen

Thomas Knutsen kan danse salsa, klatre i fjell og slappe godt av: En allsidig mann av i dag. 

– Det som kanskje er litt mitt problem, er at profilmessig fremstår jeg mye mer som en selvsikker person enn jeg er. Jeg har dessverre ikke så god selvtillit som jeg forsøker å gi inntrykk av. Å treffe folk i virkeligheten er mye mer skremmende. Det som er fint med nettet, er at det første kontaktpunktet løser seg veldig lett – når du først treffer folk og begge har samme agenda, er allting så mye lettere. En annen grunn til at jeg nettdater, er at jeg nesten ikke drikker alkohol. Det andre gjør i beruset tilstand, det får ikke jeg til. På de tradisjonelle kontaktarenaene ute på byen passer ikke jeg inn. Jeg er ikke så god på det spillet der. Det er tøffere å få et avslag ansikt til ansikt. På nett gjør det meg ingenting.

Knutsens første erfaring med nettdating førte til et fire år langt forhold. Da det tok slutt i 2013, gikk han på nett igjen, med lærdom om at for ham er kvalitet viktigere enn kvantitet.

– Kanskje jeg er blitt for kresen med årene, det er egentlig sjeldnere og sjeldnere jeg treffer noen. Jeg vet jo litt om hva jeg er på jakt etter, da har man ikke lyst til å gå for the second best, liksom. Men jeg møter hele tiden folk som treffer den store kjærligheten på nett, så det er ingen sammenheng mellom det å være populær og det å finne kjærligheten, sier Knutsen, som nå er i et forhold.

Nådeløse kvinner

Ifølge Christian Rudder er menn online mye mer tilgivende overfor kvinners fysiske skjønnhet. 51 millioner menns vurdering av kvinnene de ser online koker ned til en nesten perfekt gausskurve. På en skala fra én til fem er bare noen helt få nede på én, og et bitte lite fåtall overstiger fire. Den store majoriteten av kvinnene klumper seg rundt midten, pluss-minus gjennomsnittet, skal du stole på mennene som har vurdert dem.

Kvinner er langt mer nådeløse når det gjelder menns utseende. På nett vurderer de så mye som 58 prosent av mennene som under gjennomsnittet attraktive, ifølge data fra OkCupid. «Hvis dette var en vurdering av menns iq, ville du hatt en verden hvor kvinnene mener 58 prosent av mennene er hjerneskadet», skriver Rudder.

 

Trusekasting

– Jeg vet det går opp og ned og at det ikke er julaften hver dag. Men jeg er ute etter den ene dagen som er 100 prosent, der hun hiver bh og truse etter meg og jeg gjengjelder, den ene dagen med full rus å tenke tilbake på, sier den 60 år gamle mannen.

Han sitter i en sofa på Tre Brødre på Karl Johan i Oslo, et sted han trives i helgene. Han er nærmere to meter høy, grå i håret, men full i manken. Skiftarbeideren kan godt fortelle, men ikke hvem han er. Bare de siste seks månedene har profilen hans på fem nettdatingtjenester gitt ham 10.000 meldinger fra kvinner i alle aldre. Han lar ikke én eneste kvinnelig profil gå ham hus forbi i jakten på den ene som får blodet til å bruse på den rette måten: De siste årene har han datet flere hundre kvinner.

– Jeg kan sitte en hel kveld og se på bilder hele tiden, plutselig er det en som er inne bare et par minutter; du får ikke se henne hvis du ikke er der og da, sier 60-åringen.  

 

Fakta:

Funn fra Sukker.no
Hvordan du vurderer ditt eget utseende ser ut til å ha liten sammenheng med hvor mange meldinger du får fra andre.
Motebevisste menn får flere førstemeldinger fra kvinner enn dem som er uinteresserte i mote og trender. Inntil et visst punkt.
Menn med høy utdannelse får dobbelt så mange meldinger som dem uten.
Kvinner som trener mye får dobbelt så mange meldinger som de som ikke trener. Aktive menn får fire ganger så mange meldinger som inaktive.Kvinner som beskriver seg selv som romantiske, får dobbelt så mange meldinger.
Kvinner som ligger helt i toppen av intelligensskalaen, får 60 prosent flere meldinger enn gjennomsnittskvinnen. De smarteste mennene får derimot 30 prosent færre meldinger.
Menn ser ut til å ha en preferanse for hjemmekjære damer, mens damene ønsker seg menn som er bereiste.

Ordets makt

Men utseendet er ikke alt. Det er også nødvendig å kunne ordlegge seg. Jo mer tekst knyttet til profilen, dess flere meldinger. Særlig menn tjener på å være verbale på nett, viser Sukkers data.

– Vel å merke hvis de evner å skrive godt, sier Morten Gulliksen.

I det hele tatt er det menn som er mest sårbare på nettet. Kvinner får respons nesten uansett, så lenge de ser noenlunde ok ut. Om hun har høy utdannelse, intelligens eller fine klær, spiller nesten ingen rolle. Det å like trening og sex, samt å være romantisk, er derimot egenskaper alle tiltrekkes av.

Kvinner som trener mye, får faktisk dobbelt så mye respons som dem som ikke trener, viser Gulliksens dypdykk i Sukkers data.

Menn som trener mye, får hele fire ganger så mange førstemeldinger fra det motsatte kjønn som de utrente. For å lykkes på nett, bør en mann være passe – men ikke for mye – opptatt av mote, gjerne ha høy utdannelse og god – men ikke for god – selvtillit.

– Menn tar initiativ, kvinner velger, og da må de bare være mer selektive, mener Christian Rudder.

Kvinnene viser seg også å ha bedre selvinnsikt enn menn online.

– Det kvinner sier de ønsker seg, er veldig likt det de faktisk går for. Med menn er det noe helt annet, sier Rudder.

Sier 42 år gamle menn at de er ute etter en jevnaldrende partner? Javisst. Men hvem kontakter de? Kvinner på 21 er nettdatingens førstepremie, ifølge OkCupid. Etter de tidlige 20-årene går det nedover for kvinner på det digitale kjønnsmarkedet. Kvinner holder seg til de jevnaldrende lengre. Ikke minst fordi menn – ettersom de blir eldre – får mer penger og status.

Men bare inntil et visst punkt. Når kvinnene passerer 40, slutter de å sikle på sine jevnaldrende. Da er det yngre menn som gjelder. Drømmemannen blir ikke eldre enn 40 – statistisk sett.

 

To dimensjoner

– Det er bra at folk kan få kontakt uten å måtte løpe på byen og ødelegge seg på one-night-stander i ett kjør, bli skamfert og såret og drikke for mye, sier Sissel Gran, terapeut med en hang til kjærlighetens kår i dagens samfunn.

– De kan sitte hjemme i joggebuksen og tenke seg litt om, få en boost, og føle seg litt attraktive. Nettdating åpner opp for at selv de reddeste kan begynne å få kontakt etter at de er blitt dumpet eller lei seg. Man behøver ikke skamme seg over at man er den eneste som ikke finner en kjæreste.

Men, sier hun, nettdatingen mangler en dimensjon.

– Det som slår ut som beste pekepinn for om folk passer sammen, er om de snakker likt, om de har samme tempo og omdreiningshastighet i måten å være på, om de ler av de samme tingene, sier Gran.

– Det er et uttrykk for hvor du kommer fra, hva du driver med, hvem du er og hva slags personlighet du har, det som kalles kjemi. Det er ikke så lett å få tak i hvis du ikke treffer den personen. Det er det veldig vanskelig å få vite noe om hvis du bare chatter med en person, sier Gran.

 

Shop & drop

– Kjemien er det som bestemmer. Om du så skriver 1000 brev, er kjemien viktigst, sier den 60-årige superdateren.

Han har datet alle typer kvinner: Politikere og politibetjenter, single odelsjenter og kvinner som går hjem til ektemannen etter en hyrdestund. Han har møtt dem på Stortinget og på bluespub, på kjøpesentre og restauranter. Datingen tar mye tid. Medlemskap på datingtjenester og ikke minst pizza og øl når datingen er i gang, koster penger.

Egentlig leter han etter en noenlunde jevnaldrende kvinne å dele resten av livet med.

– Jeg har truffet utrolig mange positive og hyggelige jenter. Og jeg oppfører meg skikkelig på date, så jeg har veldig mange telefonnumre jeg kan ringe og foreslå en kaffe, sier han.

– Det kan bli «shopping og dropping» for mange. Jeg tror mange blir veldig nervøse i sinnet sitt av å ha så mange valg. Denne «shoppingen» mange holder på med, gjør at de hele tiden er redde for å velge feil og stanse ved feil person. Hvis du da har enda et valg og enda flere uprøvde kandidater som du gjerne vil smake litt på, kan det hende du går glipp av en riktig fin fyr eller dame, sier terapeut Sissel Gran.

 

Kakebutikk

Haleh Ashraf er 1,55 på sokkelesten, med hår til midjen, et stort smil og en større latter. Hun liker spillkvelder og kaféturer, rusling i marka og pusling på kjøkkenet.

– De sier at folk går etter de som er lik dem selv. Men jeg synes ikke alt er så svart-hvitt. Livet – og Sukker – har masse gråsoner. Så må man finne sin plass oppi det, det er det vanskeligste, sier hun.

– Jeg har jo egentlig bare vært sammen med folk jeg har kjent på ordentlig. 

Hun har truffet flere menn som er blitt gode venner da det viste seg at kjærestetiltrekningen ikke var tilstede – og nå er hun også i et forhold.

– En av fallgruvene er at det er så stor tilgjengelighet. Det er som å gå inn i en kakebutikk og du kan velge hva du vil, da er det vanskelig å velge én. Det kan ikke være sunt å være på nett hele tiden, derfor har jeg tatt meg lange pauser på flere måneder. Man er på Facebook og Instagram, og så søker du veldig tilbake til menneskelig kontakt. Det hadde vært så koselig hvis en fyr turde å komme bort til meg på Rimi og si «hei».

Se også:
Lag pesto av blomkarse: Skal du spise én blomst i sommer, gå for blomkarse!

San Francisco - Oppskrift på en reise i mat: San Fransisco seiler opp som USAs fremste matby.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.