Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Såpass er verdens vakreste kabriolet verd

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nylig gikk et eksemplar av Citroën DS Décapotable for 3,2 millioner kroner på auksjon.

Citroën DS Décapotable ble bare tappet i 1365 eksemplarer fra 1961 til 1971. Et av dem tilhører Erik Tøstie (58), eier av firmaet Prøsch & Tøstie, som blant mye annet forsyner Norge med franske oster. For 19 år siden overbeviste han en nølende selger i Grenoble med flytende fransk og bilder fra familiealbumet av lignende biler.

Hvordan startet jakten?

Jeg sa til min kone: «Enten ser du denne Avis-leiebilen igjen, eller så kommer jeg tilbake i noe annet.» Décapotable-eieren i Grenoble, Michel, som drev et Citroën-verksted der etter sin far, var blitt blind på det ene øyet etter en stygg motorsykkelulykke. Han mente han ikke lenger kunne kjøre kabriolet fordi han kunne få en flue i det friske øyet. Så han måtte selge. Det ble handel, og jeg tok den med meg gjennom Route Napoléon.

Hvorfor ikke en Porsche?

Jeg har sterke barndomsminner fra 1960-tallet da min franske onkel hentet oss i DS på flyplassen Charles-de-Gaulle i Paris. Décapotable gir også følelsen av å sveve, der andre klassikere rister og bråker. Mange venner har kjøpt slike da de kom i 40-årskrisen. Décapotable var min 40-års gave til meg selv.

Er åpen DS egentlig en tullebil?

Nei, karosserimakeren Henri Chaprons avantgardistiske og særpregede design fra 1960 er mer ettertraktet enn noen gang. At Citroën har relansert DS-navnet som eget merke, viser modellbetegnelsens historiske styrke.

Fakta: Bil-CV

1975 Autobianchi A112 (1975)

1977 Citroën 2CV6 (1977)

1979 Citroën DSuper (1972)

1983 Citroën DSuper5 (1973)

1988 Citroën CX prestige (1988)

1993 Citroën CX GTi Turbo 2 (1989)

1998 Citroën DS Décapotable (1964)

2000 Citroën XM V6 (1997)

2006 Range Rover Vogue (2000)

2011 Range Rover Vogue (2004)

DS Décapotable gjør også susen i sosiale medier?

Ja, et bilde som ble lagt ut av andre på Facebook, fikk over 900 likes på to dager med mange kommentarer og spørsmål.

Og i virkelighetens verden, hvem bryr seg?

Det kan være en fyr på Harley-Davidson. Når han får øye på bilen i den andre filen på motorveien, hører jeg at han letter på gassen. Det er full pakke med svart skinndress, hestehale, masse nagler og merker. Han følger meg et par minutter, gir tommel opp før han akselererer igjen og raser av gårde. Og jeg svarer med samme tegn og smiler.

Verdien på Décapotable tilsvarer et lite château?

Tja, det sier litt at et eksemplar nylig gikk for 3,2 millioner kroner hos det engelske auksjonshuset Bonham's. Såpass er verdens vakreste kabriolet verd. På fransk betyr jo La Déesse Gudinnen. Selv kommer jeg til å fortsette å kjøre henne så lenge jeg har lappen.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.